Brughoektumor

Pascal van de Beek
Content Specialist
1 minuten

Een brughoektumor, ook wel vestibularis schwannoom of acousticusneurinoom genoemd, is een goedaardig gezwel dat achter de oren in het gebied ‘brughoek’ ontstaat. Het gezwel ontstaat meestal in de inwendige gehoorgang waarbij het gezwel langzaam richting de hersenstam en de kleine hersenen groeit. Er komen ongeveer 300 patiënten per jaar bij in Nederland. De brughoektumor wordt niet als een hersentumor beschouwd, ondanks het feit dat deze zich wel in de schedel bevindt. Dit komt doordat de brughoektumor niet in de hersenen ontstaat en het weefsel bestaat ook niet uit kwaadaardige cellen.

Brughoektumor is goedaardig

Hoewel een brughoektumor een zeer vervelende aandoening is, betreft het wel een goedaardige tumor. Deze bevindt zich aan de zenuwschede van de gehoor- en evenwichtszenuw. Deze is opgebouwd uit twee gedeelten, waarvan een uit het evenwichtsorgaan komt en een uit het slakkenhuis. Via een benig kanaal in het rotsbeen, de inwendige gehoorgang, loopt deze zenuw naar de hersenen.

In de meeste gevallen wordt een brughoektumor vastgesteld door een KNO-arts. Bij een gehoortest of BERA-onderzoek kunnen ook indicaties van een brughoektumor ontdekt worden. Om de diagnose te bevestigen is een MRI-scan nodig.

Vrijblijvend jouw gehoor laten testen?
Gratis hoortest

Symptomen brughoektumor

Over het algemeen komt een brughoektumor aan één kan van het hoofd voor. De grootste klacht bij dit gezwel is gehoorverlies aan één oor. Daarnaast kan men problemen ervaren met het evenwicht, duizeligheid, tinnitus en hoofdpijn. Sommige mensen krijgen ook problemen met het gezicht, de wangen worden bijvoorbeeld gevoelloos.

  • Gehoorverlies
  • Duizeligheid
  • Oorsuizen
  • Hoofdpijn
  • Evenwichtsproblemen

Oorzaak en behandeling

Deze symptomen ontstaan doordat de tumor op drie belangrijke hersenzenuwen in het brughoekgebied drukt: de gehoorzenuw, de evenwichtszenuw en de aangezichtszenuw. Er is overigens geen relatie tussen de ernst van de klachten en de grootte van de tumor.

De oorzaak van de tumorgroei is nog onbekend. Hoe dit te voorkomen is, is dan ook niet bekend. Er zijn wel drie mogelijkheden als je een brughoektumor hebt. Dit is opereren, bestraling en afwachten en in de gaten houden.

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Brughoektumor