Hoogfrequent verlies

Pascal van de Beek
Content Specialist
1 minuten

Hoogfrequent verlies houdt in dat men moeite heeft met het verstaan van medeklinkers. Het gaat dan om zachte, hoogfrequente medeklinkers. Hierbij valt te denken aan de medeklinkers t, sh, f, p, s en th. Hierdoor kunnen woorden verkeerd worden verstaan (slecht spraakverstaan). Een lap is opeens een lat of las. Voor mensen die lijden aan hoogfrequent verlies is het volgen van een gesprek een stuk lastiger geworden. De hersenen zijn langer en intensiever bezig om de juiste woorden te kiezen.

Vrijblijvend jouw gehoor laten testen?
Gratis gehoortest

Geen remedie tegen hoogfrequent verlies

Er is geen remedie tegen hoogfrequent gehoorverlies. Wat wel zou kunnen helpen is liplezen. Zo kunnen woorden makkelijker vertaald worden in de hersenen, er wordt immers meer informatie over het woord verzameld. Maximaal 40% kan worden afgelezen alleen van liplezen uitgaand. Dit zou wel een goede ondersteuning zijn aangezien het geluid niet compleet ontbreekt.

Hoogfrequent gehoorverlies testen?

Benieuwd of jij last hebt van hoogfrequent verlies? Via Slimster kun je eenvoudig een gratis gehoortest aanvragen bij een lokale audicien. Tijdens deze hoortest krijg je piepjes te horen (piepjestest). Deze hebben allemaal verschillende toonhoogtes, om te bepalen wat jouw gehoordrempel is. Uit deze hoortest komt een audiogram, waar de audicien op kan aflezen wat jouw gehoorverlies is. Zo is ook te zien in welk frequentiegebied jouw gehoorverlies het ergst is. Zo onderscheiden we laag-, midden- en hoogfrequent gehoorverlies.

audiogram hoogfrequent verlies

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Hoogfrequent verlies