Lijmoren

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Lijmoren komen voornamelijk voor bij jonge kinderen onder de 8 jaar. Hierbij zit de Buis van Eustachius verstopt. De Buis van Eustachius is de verbinding van het oor met de keel- en neusholte. Bij een verstopping kan er geen lucht meer door de buis heen komen. Dit zorgt voor irritatie aan het slijmvlies in het oor door de onderdruk die hierdoor is ontstaan. Er komt meer vocht vrij wat een onaangenaam en drukkend gevoel geeft en de verstopping veroorzaakt.

Symptomen lijmoor

Lijmoren doen vaak geen pijn, maar het gehoor is minder goed. In sommige gevallen kan er een ontsteking ontstaan doordat het vocht gaat ontsteken. Dit kan wel heftige pijn veroorzaken bij het kind. Bij langdurige lijmoren kunnen kinderen zelfs te maken krijgen met een taal- of spraakachterstand.

  • Drukkend gevoel
  • Spraakstoornissen
  • Tijdelijke slechthorendheid
  • Kan gaan ontsteken (hevige pijn)
Advies over lijmoren en gehoorproblemen?
Maak een afspraak

Oorzaak lijmoren

Vaak ligt een chronische middenoorontsteking ten grondslag aan lijmoren. Door de vochtophopgingen raakt de buis van Eustachius verstopt en het vocht kan niet weg. Hierdoor wordt het middenoor gevuld met plakkerig en dik vocht. Uit onderzoek blijkt dat lijmoren vaker voorkomen bij kinderen die astma hebben. Ook kinderen waarvan de ouders roken hebben een hogere kans op lijmoren.

Buisjes als oplossing voor lijmoren

In de meeste gevallen zullen lijmoren na enkele maanden vanzelf weer overgaan. Is dit niet het geval dan kan er gekozen worden voor buisjes. Hiervoor is een bezoek aan een KNO-arts nodig die trommelvliesbuisjes zal plaatsen. Door het plaatsen van trommelvliesbuisjes kan er lucht in het middenoor komen. In sommige gevallen haalt de arts de neusamandel weg.

Een andere oplossing is het opblazen van een Otovent neusballon. Via het neusgat wordt een ballon opgeblazen en daarna moet worden geslikt. Dit kan helpen om de buis van Eustachius open te krijgen.

lijmoren ballon

Kauwgom kauwen?

Als jouw kind last heeft van lijmoren is het aan te raden om je kind met enige regelmaat kauwgom te laten kauwen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die kauwgom kauwen beter adem kunnen halen door hun neus. Door het kauwen van kauwgom slikken ze ook vaker. Door vaker slikken en door de neus ademhalen gaat de Buis van Eustachius open.

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Lijmoren