Gehoorproblemen

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Op medisch gebied zijn er veel goede ontwikkelingen geweest die jou kunnen helpen bij de verschillende vormen van gehoorproblemen. Om te achterhalen in hoeverre je problemen hebt met jouw gehoor kun je een gratis hoortest doen bij een erkend audicien. Via Slimster kun je eenvoudig een gehoortest aanvragen. Wij werken samen met ervaren en StAr gecertificeerde audiciens. Zij kunnen jou adviseren bij gehoorproblemen als slechthorendheid en oorsuizen. Maar ook bij overgevoeligheid en spraakverstaan kunnen ze je helpen.

Oorzaak gehoorproblemen

De oorzaak van gehoorproblemen is vaak lastig te achterhalen. Het kan natuurlijke slijtage zijn maar het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld langdurig blootgesteld bent aan hard schadelijk geluid. Om de oorzaak van gehoorproblemen te achterhalen kun je een audiogram laten maken. Een audiogram wordt gemaakt tijdens een gehoortest.

Wil je jouw gehoor gratis laten testen?
Maak afspraak

Gehoorproblemen ouderen

Gehoorproblemen komen het meest voor bij ouderen. De oorzaken hiervan zijn vaak ouderdom of het jarenlang blootgesteld zijn aan harde schadelijke geluiden, bijvoorbeeld bij mensen die in luide fabriekshallen of in de bouw hebben gewerkt. Slechthorendheid en doofheid komt vaak voor onder ouderen en wordt vaak gezien als een ouderdomskwaaltje. Dit noemen we in de volksmond dan ook wel ouderdomsdoofheid.

Gehoorproblemen jongeren en kinderen

Een negatieve trend is dat gehoorproblemen ook steeds vaker bij kinderen en jongeren voorkomen. Oorsuizen (ook wel tinnitus genoemd) is het meest voorkomende probleem onder jongeren. Dit komt door een (te lange) blootstelling aan harde geluiden. De meest voorkomende oorzaken van deze gehoorproblemen zijn:

  • Verkeerd gebruik mp3 spelers.
  • Geen gehoorbescherming gebruiken bij het werk.
  • Hard geluid in discotheken en clubs.
  • Hard geluid bij festivals en concerten.

Het is belangrijk om gehoorschade te voorkomen. Daarom worden jongeren en kinderen er steeds vaker op gewezen om op te letten bij het gebruik van een mp3 speler of het gehoor te beschermen bij het bezoeken van een festival.

hoorproblemen

Communicatieproblemen

Er zijn drie soorten communicatieproblemen die voorkomen met problemen aan het gehoor. De meest voorkomende klacht is “Ik hoor het wel, maar ik versta het niet”. Dit komt doordat gehoorverlies tot drie soorten communicatieproblemen kan leiden. Deze zijn:

  • Verlies van gehoorgevoeligheid: Moeite met het verstaan van zachte spraak.
  • Hoogfrequent verlies: Moeite met het horen van medeklinkers.
  • Focusverlies: Moeite met het verstaan in lawaai.

De mate van communicatieproblemen is per persoon verschillend. Sommigen hebben af en toe moeite met het verstaan van gesprekken (spraakverstaan) en anderen hebben hier altijd last van. Jouw audicien kan je helpen om de oorzaak van deze problemen op te sporen. Zo kun je samen met de StAr gecertificeerde audicien een oplossing vinden voor jouw gehoorprobleem.

slimster
Twijfel jij over je gehoor? Vraag een gratis hoortest aan en laat je adviseren door een vakkundige audicien!

Oplossingen gehoorproblemen

Gehoorproblemen

Tegenwoordig zijn er wel steeds betere mogelijkheden om met gehoorproblemen om te gaan. Er zijn vele hoortoestellen op de markt die inspelen op de wensen van de klant. Op basis van de uitslag van een hoortest kan een audicien bepalen welke hoortoestellen voor jou het meest geschikt zijn.

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Daarom zijn er ook steeds meer producten op de markt om gehoorproblemen te voorkomen. Vooral voor jongeren die regelmatig aan hard schadelijk geluid worden blootgesteld is het belangrijk om bijvoorbeeld oordoppen te gebruiken. Oordoppen kunnen compleet op maat gemaakt worden en zijn toepasbaar in veel verschillende situaties.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Gehoorproblemen