Overgevoeligheid

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Overgevoeligheid voor dagelijkse geluiden wordt ook wel hyperacusis genoemd. Hyperacusis is het Griekse woord voor 'ik hoor teveel'. Iemand die last heeft van hyperacusis kan het geluid van een krant al als zeer onaangenaam of zelfs pijnlijk ervaren. Er zijn veel individuele verschillen als het gaat om overgevoeligheid voor geluid. Zo kan het zijn dat sommigen alleen last van bepaalde geluiden met een bepaalde toonhoogte en intensiteit hebben, terwijl anderen hebben last van zowat alle geluiden.

Via Slimster kun je eenvoudig een afspraak maken bij een vakkundige audicien in jouw omgeving. Zo kun je advies krijgen over hyperacusis en andere gehoorproblemen. De hoorspecialist zal jouw helpen om de klachten te verminderen.

Verlies dynamisch bereik

Mensen met een overgevoeligheid voor geluid hebben hun dynamisch bereik verloren. Het dynamisch bereik is het vermogen van de oren om zich snel aan te passen aan verschillende geluidssterkten. Wanneer het dynamisch bereik wegvalt, worden bijna alle geluiden als luid en onverdraaglijk ervaren. Gezonde oren kunnen geluiden verwerken tussen de 0 dB en de pijngrens van 130 dB. Bij mensen met hyperacusis is deze pijngrens sterk verlaagd, waardoor dagelijkse geluiden al pijnlijk zijn. De geluiden worden niet gedempt en komen dus vervormd, luid en extra scherp binnen.

Wil jij advies van een StAr-audicien?
Maak een afspraak

Gevolgen overgevoeligheid voor geluid

Soms kan hyperacusis als dermate erg worden ervaren, dat mensen er alles aan doen om sociale situaties of openbare ruimtes te mijden. Zo beschermen zij hun gehoor. Dit probleem is onzichtbaar en is daarom voor anderen vaak lastig te begrijpen. Dit kan grote invloed hebben op het sociale leven. Soms kan overgevoeligheid voor geluid zelfs leiden tot depressiviteit.

Oorzaken hyperacusis

Hyperacusis kan zowel geleidelijk als plotseling ontstaan. Meestal komt dit gehoorprobleem voor aan beide oren. Daarnaast zijn mensen met overgevoeligheid voor geluid vaak slechthorend en hebben last van tinnitus. Er zijn vele oorzaken mogelijk als het gaat om hyperacusis. Het is dan ook moeilijk om de exacte oorzaak aan te wijzen. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Gehoorverlies
  • Whiplash, trauma aan het hoofd
  • Akoestisch trauma, denk aan explosieven, vuurwerk of impulsgeluiden zoals een geweerschot
  • Bijwerkingen van medicijnen of operaties
  • Chronische oorontstekingen
  • Auto-immuun ziekten

hyperacusis overgevoeligheid

Zijn er oplossingen?

Op medisch gebied zijn er geen oplossingen voor hyperacusis. Maar er zijn wel hulpmiddelen om beter met overgevoeligheid om te kunnen gaan. Met een hoortoestel kun je al een heel eind komen. Zo kan de begrenzer worden aangepast, zodat de harde geluiden worden gedempt. Er kunnen oordoppen worden gebruikt om geluiden te dempen zodat je minder last hebt van harde geluiden. Deze moet je echter geen 24 uur per dag, zeven dagen in de week dragen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het probleem erger wordt.

De StAr gecertificeerde audicien kan je helpen bij jouw zoektocht naar een oplossing. Wil je een vrijblijvende afspraak maken een vakkundige audicien? Via Slimster kom je direct in contact met een hoorspecialist in jouw stad.

Er is helaas geen oplossing voor hyperacusis. Gebruik van een hoortoestel of TRT-therapie kan de klachten wel aanzienlijk verminderen!

Hyperacusis behandelen

Op dit moment kan hyperacusis niet genezen worden. Er zijn wel enkele behandelingen waarmee goede resultaten geboekt kunnen worden. TRT-therapie (Tinnitus Running Therapy) heeft bij veel mensen met hyperacusis de aandoening verdreven naar de achtergrond. Hierdoor zal de patiënt er in het dagelijks leven nauwelijks last meer van ondervinden. 100% genezing is echter (nog) niet mogelijk.

Wil jij weten of er een oplossing voor jou is om het leven dragelijker te maken? Een audicien bij jou in de omgeving staat voor je klaar. Vraag een gratis hoortest aan en de dichtstbijzijnde audicien zal contact met je opnemen. Zo kun je samen kijken naar een oplossing voor overgevoeligheid die het beste bij jou past.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Overgevoeligheid