Laatdoof
Laatdoofheid valt samen met plotsdoofheid onder de postlinguale doofheid. Dit wil zeggen dat de doofheid pas op latere leeftijd is ontstaan. Plotsdoven zijn meestal in zeer korte tijd doof geworden. Bij laatdoofheid duurt dit proces langer. Vaak zien we een periode waarin geleidelijk slechthorendheid is op komen zetten gevolgd door doofheid.
Waar mensen met prelinguale doofheid van kleins af aan gebarentaal leren is het voor de mensen met postlinguale doofheid (plotsdoof en laatdoof) een stuk moeilijker. Zij hebben de sprekende taal geleerd en op latere leeftijd overschakelen naar gebarentaal is voor veel mensen helaas niet mogelijk. Deze mensen communiceren vaak met een mix van gebaren en geluid.
Oorzaken laatdoofheid
Er zijn verschillende manieren hoe laatdoofheid heeft kunnen ontstaan. We zetten ze even op een rijtje:
- Acuut trauma
- Langdurige blootstelling aan te harde geluiden
- Erfelijkheid
- Brughoektumor
Erfelijkheid
Zit laatdoofheid in de familie? Grote kans dat jij of jouw kinderen er ook mee te maken krijgen. Hier is helaas weinig tegen te doen. Genetische aanleg speelt bij veel aandoeningen een rol. Zo ook bij het ontstaan van laatdoofheid.
Langdurige blootstelling aan harde geluiden
Het geleidelijk ontstaan van laatdoofheid hangt vaak samen met blootstelling aan harde geluiden. Denk hierbij aan werk zonder de juiste gehoorbescherming of bij frequente discobezoekers. Door te lange in lawaai te blijven kan gehoorschade ontstaan. Met als gevolg dat je minder goed kunt horen. Daarom is het belangrijk om jouw oren te beschermen met oordoppen op maat. Zo kan de audicien oordoppen maken voor o.a. op het werk, tijdens het zwemmen of voor het bezoeken van festivals.
Tumor
Denk bijvoorbeeld aan een brughoektumor. Een brughoektumor, ook wel vestibularis schwannoom of acousticusneurinoom genoemd, is een goedaardig gezwel dat achter de oren in het gebied ‘brughoek’ ontstaat. Het gezwel ontstaat meestal in de inwendige gehoorgang waarbij het gezwel langzaam richting de hersenstam en de kleine hersenen groeit.
Gehoorschade loop je al snel op
Voor gehoorschade is er niet veel geluidsoverlast nodig. Vanaf 80 dB kan er al gehoorschade ontstaan. In een discotheek ligt het geluidsniveau al vaak boven de 100 dB. De grens van 100 dB is ook het niveau waarop acute gehoorschade kan plaatsvinden. Je kunt bij jouw audicien een preventieve hoortest aanvragen. Zo weet je direct of je al gehoorschade hebt opgelopen en wat je kan doen om (meer) gehoorschade te voorkomen.
Behandeling laatdoof
In de meeste gevallen is doofheid permanent. En zal het verlies van gehoorfunctie dus moeten worden geaccepteerd. Bij een hevige verkoudheid of een gehoorgangontsteking kan tijdelijke doofheid ontstaan, wat na verloop van tijd weer overgaat.
Helaas kan permanente laatdoofheid nog niet worden genezen. Bij licht tot ernstig gehoorverlies kan een hoortoestel helpen om het gehoor te verbeteren. Bij zeer ernstige doofheid en gecompliceerde situaties kan ook dit hoorhulpmiddel niet veel doen.
Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.