• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 163.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
Stroom terugleveren van zonnepanelen

Stroom terugleveren van zonnepanelen

Ga naar

Stroom terugleveren aan het net, hoe werkt dat? Met zonnepanelen kun je je eigen groene stroom opwekken voor het huishouden of je kunt deze opgewekte energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Twee begrippen komen hierbij veel terug: energie terugleveren en salderen.

Terugleveren zonnepanelen berekenen

energie terugleveren

Heb je zonnepanelen op je dak, dan ben je zowel gebruiker áls leverancier van stroom. De opgewekte energie kun je gebruiken voor je huishouden. Gebruik je niet al je opgewekte stroom? Dan wordt dit teruggeleverd aan het net. Lees meer over terugleveren stroom door zonnepanelen.

Terugleveren stroom door zonnepanelen: 2 mogelijkheden

Er zijn 2 opties als je met behulp van zonnepanelen energie teruglevert aan het net:

1. Meer stroom verbruiken dan opwekken

Verbruik je meer energie dan dat je hebt opgewekt met behulp van de zonnepanelen? Dan heb je nog steeds energie nodig van de energieleverancier.

2. Minder stroom verbruiken dan opwekken

Lever je op jaarbasis meer energie terug dan dat je afneemt van de leverancier? Je hebt dan een overcapaciteit met je zonnepanelen. Het verschil tussen je stroomverbruik en opgewekte stroom wordt dan verrekend tot je op 0 uitkomt.

Houd je dan nog energie over? De energieleverancier is verplicht een 'redelijke teruglevergoeding' te betalen voor dit overschot. Wat deze 'redelijke' vergoeding is, verschilt per leverancier. Houd er rekening mee dat € 0,07 per kWh al als redelijk wordt gezien. Om deze reden is het uit financieel oogpunt niet verstandig meer zonnepanelen te plaatsen dan je zelf nodig hebt.

Wat is salderen?

salderen zonnepanelen

Lever jij stroom terug aan het elektriciteitsnet? De energieleverancier is wettelijk verplicht dit te verrekenen met de stroom die jij afneemt. Deze verrekening wordt salderen genoemd.

Salderen = Geleverde (afgenomen) stroom - Teruggeleverde stroom

Betalen aan energienet (voorbeeld 1)

 • Je wekt 3000 kWh op
 • 500 kWh heb je tijdens het opwekken verbruikt, het restant (2500 kWh) lever je terug
 • De energieleverancier heeft 4000 kWh geleverd
 • Na salderen (4000 - 2500) is er nog 1500 kWh over.

Deze 1500 kWh moet je nog betalen volgens het normale leveringstarief van de energieleverancier en over dit gesaldeerde verbruik wordt energiebelasting berekend .

Terugleververgoeding ontvangen (voorbeeld 2)

Lever je op jaarbasis meer energie terug dan je opwekt? Dan kun je dit overschot niet salderen. Je krijgt een 'redelijke terugleververgoeding' door de energieleverancier voor de stroom die je meer hebt teruggeleverd dan opgewekt.

 • Je wekt 3000 kWh op
 • 500 kWh heb je tijdens het opwekken verbruikt, restant (2500 kWh) lever je terug
 • De energieleverancier heeft 2000 kWh geleverd
 • Na salderen (2000 - 2500) is er -500 over.

Over deze 500 kWh ontvang je een redelijke terugleververgoeding. Stel: de energieleverancier biedt een vergoeding van € 0,07 per kWh, dan ontvang je nog (500 x 0,07) € 35 van de leverancier.

Energie opwekken met zonnepanelen

Salderingsvoorwaarden

Niet iedereen kan zomaar energie salderen. Er is een salderingsgrens getrokken. Sinds 1 januari 2014 moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

 • Elektriciteit terugleveren moet via dezelfde aansluiting als het leveren van de elektriciteit.
 • Salderen geldt enkel voor kleinverbruikers: een aansluiting mag maximaal 3x80 ampère zijn.
 • Je kan nooit meer salderen dan je zelf hebt verbruikt.
 • De energieleverancier en netbeheerder moeten op de hoogte zijn van het terugleveren.
 • Je hebt een elektriciteitsmeter nodig die geschikt is voor terugleverregistratie.

Salderen enkele meter

Kan een meter terugtellen, dan loopt deze direct terug zodra er meer stroom wordt opgewekt dan verbruikt.

Bij een slimme meter is er een aparte meter voor het verbruik en één voor de opwekking van energie. Deze standen worden bij de jaarnota vervolgens van elkaar afgetrokken, waarna er een gesaldeerd verbruik of overschot overblijft.

Salderen dubbele meter

Een analoge dubbele meter telt terug zodra je meer energie opwekt dan verbruikt.

Een slimme meter houdt per tarief (hoog/laag) bij welke energie wordt verbruikt en opgewekt. De opgewekte energie wordt afgetrokken van het tarief waarin het wordt opgewekt. Bekijk altijd hoe energieleveranciers met het salderen van dubbele meters omgaan, dit kan variëren.

Salderen tot 2023 gegarandeerd Ben je bang dat je na het plaatsen van zonnepanelen niet kan profiteren van het salderen? De huidige salderingsregeling blijft in ieder geval tot 2023 in stand, om zonnepaneel bezitters zekerheid te bieden wat betreft hun investering. Per januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd.
Meer weten?

Slim besparen op zonnepanelen

Wil je zonnepanelen laten plaatsen? Dan raden we je aan om via Slimster gratis zonnepaneel-offertes te vergelijken om de beste installateur te vinden voor jouw opdracht. Door slim te vergelijken, kan je (nu en in de toekomst) een hoop tijd en geld besparen.

290 zonnepanelen installateurs vergelijken

Energiecontrol Duurzame energie
Solar2enjoy Zonnepanelen
Zonnemarkt Zonnepanelen
Kroon Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal