• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 111.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Beste seizoen

Opbrengst zonnepanelen: beste seizoen

Zonnepanelen werken op zonlicht. Betekent dit dat zonnepanelen niet rendabel zijn in de herfst en winter, als er maar weinig zonuren zijn in Nederland?

Zonuren en zonnestralen

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Hoeveel (zon)licht er wordt opgevangen door de zonnepanelen is afhankelijk van:

Aantal zonuren

Nederland kent minder zonuren dan landen dichter bij de evenaar. De opbrengst is afhankelijk van direct zonlicht, maar ook van diffuus licht. Direct zonlicht zorgt natuurlijk wel voor een hogere opbrengst. In Nederland is er aan de kust gemiddeld meer zon dan in de rest van het land, maar het verschil is niet groot.

Straling van de zon

Een hoge temperatuur betekent niet direct ook een hoge opbrengst. De opbrengst is het hoogst als de zon schijnt, maar het niet te warm is. Zonnepanelen verliezen namelijk hun vermogen als het te warm is. Om deze reden is de opbrengst in april, mei en juni vergelijkbaar met de opbrengst in juli en augustus.

Beste opbrengst van april - september De lente en zomer zorgen voor meer zonuren in Nederland dan de herfst en winter. Ook heeft de zon meer kracht in de lente en zomer. April t/m september is goed voor meer dan driekwart van de totale jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen.

Zonnepanelen en sneeuw

Zijn je zonnepanelen in de winter bedekt met sneeuw? Deze sneeuw zorgt ervoor dat het zonlicht niet meer door de panelen wordt omgezet naar elektriciteit. Zet de zonnepanelen in de winter in een hoek van minimaal 40 graden, zodat sneeuw eenvoudig van de panelen afglijdt. Het is echter niet bij alle panelen mogelijk om dit zelf aan te passen. Wil je alsnog sneeuwvrije panelen, maak ze dan met de hand schoon met een zachte borstel.

Besparen door bedrijven te vergelijken Iedere installateur hanteert zijn eigen uurtarief, waardoor prijzen flink kunnen variƫren. Bij Slimster vergelijk je eenvoudig meerdere bedrijven, waardoor je nooit te veel betaalt voor je nieuwe panelen.

Eenvoudig beste installateur vinden

Hoewel de zonnepanelen gedurende het hele jaar elektriciteit opwekken, is er toch in de lente en zomer meer opbrengst te verwachten dan in de andere helft van het jaar. Bij een goede installatie wek je op een duurzame manier eenvoudig energie op.

Wil je zonnepanelen kopen en ben je benieuwd welke panelen het meest geschikt zijn voor jouw woning? Vraag dan gratis zonnepanelen-offertes aan via Slimster en vergelijk regionale specialisten. Zo bespaar je niet alleen op je energierekening, maar ook op de installatie.

Direct 157 zonnepaneel-bedrijven vergelijken

Energiecontrol
Kroon Zonnepanelen
Direct Zonnepanelen
Greentastic Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal