Energie opslaan met een thuisbatterij?

Energie opslaan met een thuisbatterij?

Prijzen

Wat kost een thuisaccu plaatsen?

Beste thuisbatterij

Wat is de beste thuisaccu?

Offerte

Vind de beste deal!

Waarom Slimster

Zojuist vergeleken

  • 09:56Cuijk
  • 09:49Wassenaar
  • 09:49Wassenaar
  • 09:41Nieuw-Vennep

Waar we voor staan

  • Ervaren thuisaccu installateurs
  • Bespaar tijd & geld
  • Vergelijken = beste deal
  • Werkzaam in jouw regio
  • Tot 3 vrijblijvende offertes

94% beveelt ons aan

8,6 gemiddeld, 902 reviews

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisaccu is een grote batterij voor het opslaan van zonne energie om thuis elektrische apparaten van stroom te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan je laadpaal, elektrische keukenapparatuur, elektrische vloerverwarming en televisie. Met een thuisbatterij sla je de opgewekte stroom van je zonnepanelen op en gebruik je dit op een later moment. Normaliter gebruik je slechts 30-50% van de zonnestroom zelf. Door een thuisbatterij te gebruiken verhoog je dit eigen verbruik tot wel 60-80%.

Hoe werkt een batterij voor zonnepanelen?

hoe werkt een thuisbatterij

Een thuisbatterij is de beste manier om energie van zonnepanelen op te slaan, waardoor je in de zonnige maanden volledig onafhankelijk kan zijn van het stroomnet. Elke thuisaccu (of omvormer) bepaalt zelf of stroom van een accu wordt gebruikt voor huishoudelijke apparaten, opslaan zonne-energie/laden van de thuisaccu of terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Gebruik je geen thuisbatterij? Dan lever je de stroom die je met zonnepanelen hebt opgewekt direct terug aan het stroomnet. Wanneer je een thuisaccu laat plaatsen laad je eerst deze accu helemaal vol, pas daarna lever je stroom terug aan het netwerk. Je gebruikt de opgeslagen energie vervolgens in de avond, wanneer je zonnepanelen geen stroom meer opwekken. In plaats van elektriciteit van je energieleverancier te gebruiken, haal je dit uit je thuisbatterij.

Wat zijn voordelen van een thuisbatterij?

  • Zonne energie opslaan thuis
  • Noodstroomvoorziening voor thuis
  • Besparen op energierekening
  • Minder afhankelijk van energieprijzen en energienet
  • Verbeter het energielabel van je woning

Wat zijn nadelen van een thuisaccu?

  • Flinke investering
  • Terugverdientijd langer dan levensduur accu
  • Nog interessanter na afschaffen salderingsregeling

Soort thuisaccu vergelijken

Wil jij een thuisaccu kopen? Dan is het belangrijk om eerst de soorten thuisbatterijen te vergelijken. Je hebt namelijk de keus uit verschillende soorten accu's en elk type heeft zijn eigen voordelen en nadelen. We onderscheiden de Lithium-ion accu, zoutwater accu en loodzuur accu.

  • Lithium-ion thuisaccu: de meest voorkomende thuisaccu. Is licht en compact en bieden een levensduur van 15 - 20 jaar.
  • Zoutwater thuisaccu: milieuvriendelijke thuisaccu's die weinig onderhoud vergen. Ze hebben een lange levensduur en verliezen geen capaciteit. Nadeel is dat ze groot en zwaar zijn.
  • Loodzuur thuisaccu: dit zijn de goedkoopste thuisaccu's, maar zijn groter en zwaarder. Ook hebben ze een minder lange levensduur.

Welke capaciteit heeft een thuisbatterij?

Wil je zonne energie thuis opslaan? Dan is het belangrijk om te kiezen voor een accusysteem met de juiste capaciteit. De capaciteit van een thuisbatterij kan verschillen per merk en soort thuisbatterij, maar ligt gemiddeld tussen de 2 kWh en 30 kWh. De meest geplaatste thuisbatterijen hebben een vermogen van 3 kWh, 5 kWh of 10 kWh. Dit is voldoende voor particulier gebruik. Voor bedrijven zijn grotere thuisaccu's verkrijgbaar, met een capaciteit van 50 kWh tot wel 5000 kWh.

Hoeveel kWh heeft mijn thuisbatterij nodig?

Hoeveel capaciteit jouw thuisaccu nodig heeft, is afhankelijk van diverse factoren zoals jouw stroomverbruik en hoeveel stroom jouw zonnepanelen opwekken. Gelukkig kan de thuisbatterij installateur je adviseren op basis van jouw situatie en wensen. Zo koop je altijd de juiste accu, die precies past bij jouw verbruik.

Om te berekenen hoeveel kilowattuur jouw thuis accu nodig heeft kun je de volgende rekensom gebruiken:

  • kWp productie van jouw zonnepanelen x 1 - 1 ,5 kWh

Voorbeeld: jouw zonnepanelen wekken 8 kWp aan stroom op. Je hebt dan een thuisbatterij van 8 tot 12 kWh nodig.

Wat kost een thuisbatterij plaatsen?

Overweeg jij het laten plaatsen van een thuisbatterij om zelf zonne-energie op te slaan? Houd dan rekening met een gemiddelde investering van 7000 euro (inclusief btw en montagekosten). De thuis accu prijs is afhankelijk van o.a. merk, totale capaciteit en de installatiekosten van de vakman. Via Slimster vraag je eenvoudig thuisbatterij offertes aan en kun je thuisbatterij prijzen vergelijken.

Benieuwd naar de kosten voor een thuisbatterij plaatsen?
Thuisaccu prijs

Thuisbatterij subsidie 2024

Helaas is er in 2024 nog geen subsidie beschikbaar voor thuisbatterijen voor particulieren. Je kunt dus geen gebruik maken van een voordelige subsidieregeling om de aanschaf + installatie van een thuisaccu goedkoper te maken. Er zijn echter wel steeds meer belangenorganisaties actief om energieopslag te subsidiëren. Zij willen de duurzaamheid verder ondersteunen door een thuisbatterij subsidie in het leven te roepen, of om thuisaccu's aan de SDE++ regeling toe te voegen.

opslaan zonne energie met thuisaccu in garage

Is een thuisaccu gevaarlijk?

Zonne energie zelf opslaan in een thuisaccu is niet gevaarlijk. Thuisbatterijen worden ontworpen dat ze afgesloten worden van stroomaanvoer wanneer deze oververhit raakt. Hierdoor is de kans klein dat deze in brand vliegt. Echter wordt het wel aangeraden om een accu voor zonnepanelen in een garage of schuur te laten plaatsen door een vakman. Je kunt de beste thuisaccu ook zelf plaatsen, echter is dan de kans op brand groter wanneer deze verkeerd aangesloten wordt.

Wanneer is een thuisbatterij interessant?

Wil je zelf zonne energie opslaan in een accu? Thuisaccu’s worden steeds goedkoper doordat er meer elektrische auto’s gemaakt en verkocht worden. Daarom zijn veel thuisbatterij merken van fabrikanten als Tesla, BMW en Mercedes Benz. Naast het opslaan van zonne energie kunnen deze thuisaccu's ook stroom terugleveren vanuit je elektrische auto. Echter heb je hiervoor een speciale laadpaal nodig die zowel je auto oplaadt als stroom terug kan leveren aan je woning.

Om te bepalen of het laten plaatsen van een thuisaccu voor jou interessant is, is het belangrijk om goed naar je persoonlijke situatie te kijken. Vergelijk hoeveel stroom je opwerkt met zonnepanelen met de hoeveelheid elektriciteit dat je zelf verbruikt. Een batterij is vooral interessant wanneer je ongeveer evenveel opwekt als je verbruikt, of wanneer je iets minder opwerkt dan je zelf nodig hebt. Lees hier meer over het rendement en de terugverdientijd van thuisaccu's.

Welk merk accu voor zonnepanelen is betrouwbaar?

Bij het vergelijken van thuisaccu's heb je de keus uit verschillende merken. Benieuwd naar betrouwbare thuisbatterij merken? Accu's die in Nederland veel geplaatst worden zijn onder andere van Tesla, Solax, LG, SolarWatt, Samsung, Mercedes en Ikea. Thuisbatterijen verschillen onderling per type, capaciteit en prijs. Laat je adviseren door een betrouwbare specialist via Slimster om het beste thuisaccu merk voor jouw situatie te vinden.

Bij Slimster kun je onder andere de onderstaande merken vergelijken:

Beste deal vinden voor jouw thuisaccu?

Thuisaccu

Wil je zelf zonne-energie opslaan en wil je daarom een thuisaccu laten plaatsen door een ervaren vakman? Via Slimster vraag je gratis en vrijblijvend thuisaccu offertes aan, waarna je in contact komt met meerdere vakmannen die werken in jouw regio. Jij vergelijkt de bedrijven slim op prijs en kwaliteit. Tenslotte beslis je zelf welke vakman de thuisaccu installeert.

Direct ervaren thuisaccu-specialisten vergelijken

sunlogics
Powerwatt
Piek Energie
Opteco
Green Infra
Evectra
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal

Laatste weetjes

Klanten over Slimster