Subsidie thuisbatterij

Marvin Grouw
Content Manager
4 minuten

Met een thuisaccu kun je zonne-energie opslaan en op een later moment gebruiken. Hiermee ga je efficiënter om met stroom opgewekt door jouw zonnepanelen. Een thuisbatterij kopen en laten installeren is echter een flinke investering. Voor veel duurzaamheidsmaatregelen kun je subsidie ontvangen. Zo wil de overheid mensen stimuleren om energiezuiniger te leven en het behalen van de klimaatdoelstellingen realistischer maken.

Helaas is er in 2024 in Nederland nog geen thuisbatterij subsidie beschikbaar voor particulieren. Dit betekent dat je geen subsidies kunt gebruiken om te besparen op een accusysteem voor zonnepanelen. Maar is zo'n accu voor het opslaan van zonne-energie dan nog wel interessant? Bij Slimster hebben we dit onderzocht!

Subsidie thuisbatterij Nederland in 2024?

Helaas is er in 2024 nog geen subsidie beschikbaar voor thuisbatterijen voor particulieren. Je kunt dus geen gebruik maken van een voordelige subsidieregeling om de aanschaf + installatie van een thuisaccu goedkoper te maken. Er zijn echter wel steeds meer belangenorganisaties actief om energieopslag te subsidiëren. Zij willen de duurzaamheid verder ondersteunen door een thuisbatterij subsidie in het leven te roepen, of om thuisaccu's aan de SDE++ regeling toe te voegen.

Benieuwd naar de kosten voor een thuisbatterij in 2024?
Thuisaccu prijs

BTW-teruggave op thuisbatterij sinds 2024

Sinds 2024 kun je de 21% btw terugkrijgen die je over je nieuwe thuisaccu betaalt. Op deze manier kun je dus makkelijk geld besparen op de totale kosten van jouw thuisbatterij inclusief montage. Voordat je de thuis accu btw mag terugvragen, zijn er enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen.

  • Je moet een dynamisch energiecontract hebben of afsluiten. Hierbij is de elektriciteitsprijs gekoppeld aan de actuele marktpijs. Met dit contract kun je handelen in energie en word je een btw-ondernemer. Je valt binnen de Kleine Ondernemingsregeling (KOR).
  • Je moet een slimme thuisbatterij die automatisch op- en ontlaadt kopen. De batterij laadt op wanneer de stroomprijs laag is en levert overtollig stroom terug bij een hogere prijs.
  • BTW-test online invullen om te zien of je in aanmerking komt voor teruggave btw.
Vind je het lastig om te bepalen of je in aanmerking komt voor btw-teruggave van je thuisaccu? Vraag advies aan een expert via Slimster door het offerteformulier in te vullen. De thuisbatterij installateur kan je exact vertellen hoe je de btw-teruggave regelt.
thuisbatterij subsidie 2024

Thuisaccu subsidies voor bedrijven

Ook voor bedrijven is er in 2024 geen subsidie mogelijk voor thuisbatterijen. Heeft jouw bedrijf accu's voor de opslag van energie op grote schaal? In sommige gevallen kun je gebruik maken van fiscale aftrek via de EIA (Energie-Investeringsaftrek). Deze regeling is geldig tot en met 2028.

Energie-Investeringsaftrek (EIA)

De EIA maakt het mogelijk om te besparen op de aankoop van een thuisaccu. Je kunt namelijk 40% van het investeringsbedrag van het accusysteem voor zonnepanelen aftrekken van je fiscale winst. Hierdoor betaal je minder ondernemingsbelasting of vennootschapsbelasting. Er gelden echter wel een aantal voorwaarden.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

  • Je bedrijf dient inkomsten- of vennootschapsbelasting te betalen in Nederland.
  • De kosten van de thuisbatterij zijn minimaal 2500 euro.
  • Het accusysteem moet in de Energielijst staan en gebruikt worden voor de 'stationaire opslag van duurzaam opgewekte elektrische energie'.
  • Het betreft een lithium-ion batterij of zoutwaterbatterij.

EIA aanvragen voor thuisbatterij

Je kunt de EIA aanvragen via het eLoket van de RVO. Om in aanmerking te komen moet je voldoen aan de hierboven genoemde voorwaarden én enkele bewijsstukken aanleveren. Het is dus belangrijk dat je de offerte, factuur en andere documenten bewaard van de plaatsing van je thuisbatterij. Wordt de aanvraag goedgekeurd door de RVO? Dan komende de gegevens van je Energie-Investeringsaftrek in je belastingaangifte te staan.

Wat is een thuisaccu?

Een thuisaccu is een grote batterij voor het opslaan van zonne energie om thuis elektrische apparaten van stroom te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan je laadpaal, elektrische keukenapparatuur, elektrische vloerverwarming en televisie. Met een thuisbatterij sla je de opgewekte stroom van je zonnepanelen op en gebruik je dit op een later moment. Normaliter gebruik je slechts 30-50% van de zonnestroom zelf. Door een thuisbatterij te gebruiken verhoog je dit eigen verbruik tot wel 60-80%.

Op zoek naar de beste thuisaccu van 2024?
Beste thuisbatterij
subsidie thuisaccu

Is een thuisbatterij zonder subsidie interessant?

Het ontbreken van een subsidie voor thuisbatterijen kan je ontmoedigen om een accusysteem te laten installeren. Maar ook zonder subsidie is een thuisaccu een interessante investering. Het is namelijk de volgende stap naar duurzamer leven: je slaat eenvoudig je zelf opgewekte stroom op en gebruikt dit op momenten waarop je zonnepanelen geen elektriciteit opwekken. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van het stroomnet en je energieleverancier.

Factoren die een thuisbatterij systeem zo interessant maken zijn onder andere de hoge energieprijzen en de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025. Door zelf energie op te slaan hoef je minder stroom van het elektriciteitsnet te gebruiken. Je energierekening zal hierdoor flink dalen. Daarnaast wordt salderen afgebouwd vanaf 2025. Dit betekent dat je minder geld terugkrijgt voor het terugleveren van stroom aan het net. Je kunt de overtollige opgewekte zonne-energie dan beter opslaan en later zelf gebruiken.

slimster
Ook zonder subsidie is het interessant om te investeren in een thuisbatterij. Je bereidt jezelf namelijk voor op het afbouwen van de salderingsregeling. Ander voordeel is dat je minder afhankelijk bent van het stroomnet en de hoge prijs per kWh.

Betrouwbare thuisaccu installateurs vergelijken via Slimster

Subsidie thuisbatterij

Wil jij, ondanks het ontbreken van een thuisbatterij subsidie, toch graag zelf groene energie opslaan? Bij Slimster kun je eenvoudig gratis thuisaccu offertes aanvragen en vergelijken. Vul het formulier in en kom in contact met erkende thuisbatterij installateurs uit jouw regio. Vergelijk specialisten op kennis, prijzen en service. Kies vervolgens de beste installateur voor jouw nieuwe thuisaccu.

Direct gratis thuisaccu offertes aanvragen

sunlogics
Powerwatt
Piek Energie
Opteco
Green Infra
Evectra
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis thuisaccu offertes?
Geheel vrijblijvend
Subsidie thuisbatterij