Gratis energie offertes?
Gratis & vrijblijvend

Dynamisch energiecontract

Marvin Grouw
Content Manager
8 minuten

Denk jij erover om een dynamisch energiecontract af te sluiten? Dan is het slim je te verdiepen in deze relatief nieuwe contractvorm. Wij zetten daarom alles wat je over dynamische energiecontracten moet weten op een rijtje. Natuurlijk helpen we je ook een vergelijking te maken om de beste aanbieder van dynamische energiecontracten voor je te vinden.

slimster
Bij Slimster vergelijken we al sinds 2011 energieleveranciers. De laatste jaren is er naast het vaste contract en het variabele contract een nieuwe optie bij gekomen: het dynamische energiecontract. Onze productspecialist deelt hier al zijn kennis met je over deze bijzondere contractvorm.

In het kort: dynamische energiecontracten

 • Een dynamisch energiecontract is een specifiek type energiecontract waarbij je voor stroom en gas de marktprijs van dit moment betaalt.
 • Voordelen zijn onder andere dat je goedkoper uit kunt zijn en dat de contracten meestal dagelijks opzegbaar zijn.
 • Nadelen zijn onder andere dat je niet weet welk bedrag je maandelijks aan energie kwijt bent en dat je duurder uit kunt zijn als de marktprijzen stijgen.
 • Er zijn nog maar een beperkt aantal aanbieders van dynamische energiecontracten. Overweeg goed of jij en je huishouden geschikt zijn om te kunnen profiteren van een dynamisch energiecontract - het is niet voor iedereen een goede oplossing.
 • Heb je zonnepanelen? Ook dan kan een dynamisch energiecontract gunstig voor je zijn, maar moet je wel op een aantal zaken letten.
Een dynamisch energiecontract is alleen achteraf te vergelijken met een vast of een variabel contract - je betaalt namelijk geen vast bedrag per kWh stroom en m3 gas, maar een dagelijks of per uur wisselend tarief.
dynamische energiecontracten

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een specifiek type energiecontract waarbij je voor stroom en gas de marktprijs van dat moment betaalt. Hierbij fluctueert de stroomprijs per uur en de gasprijs per dag.

In tegenstelling tot een traditioneel energiecontract met vaste tarieven voor een bepaalde periode, variëren de prijzen bij een dynamisch energiecontract dus elke dag en elk uur.

De prijs wordt niet op voorhand bepaald door een inschatting van de energieleverancier, maar door de actuele vraag en aanbod van elektriciteit en gas op de energiemarkt. De tarieven variëren dus door allerlei factoren, zoals weersomstandigheden, beschikbaarheid van energiebronnen of geopolitieke gebeurtenissen.

Zo is gas duurder bij koud weer, omdat meer mensen dan de verwarming aanzetten de vraag hoger is. En we kennen allemaal het voorbeeld van de oorlog in Oekraïne, die in 2022 tot een enorme stijging van de energieprijzen heeft geleid.

Hieronder zie je een visuele weergave van de dynamische energieprijzen, die gedurende de dag fluctueren.

dynamische energieprijzen

De voordelen van een dynamisch energiecontract

Als je kiest voor een dynamisch energiecontract, profiteer je van een aantal (mogelijke) voordelen.

Lagere kosten bij gunstige markt

Eén van de belangrijkste voordelen van een dynamisch energiecontract is dat je direct profiteert van lage marktprijzen. Maar, dit heeft natuurlijk een keerzijde: wanneer de marktprijzen hoog zijn, betaal je meer voor je energie.

De mogelijkheid om flexibel met energie om te gaan

Ben jij bereid om de energieprijzen constant in de gaten te houden? En kun je energieverbruik flexibel inrichten? Dan kun je er met een dynamisch energiecontract op inzetten dat je alleen energie gebruikt als de prijzen laag zijn.

Zo kun je zelf bepalen wanneer het meest voordelige moment is om bepaalde activiteiten uit te voeren, zoals het aanzetten van de wasmachine of het opladen van een elektrische auto.

Verschillende dynamische energieleveranciers bieden ook een app aan waarmee je kunt instellen welke taken moeten worden uitgevoerd, zoals het verwarmen van je huis of het opladen van je auto. De app berekent vervolgens wat het meest gunstige moment is om deze taken uit te voeren, zodat je kunt profiteren van lagere tarieven.

Hier zitten natuurlijk beperkingen aan, want het opwarmen van je huis laat zich niet plannen - je wilt de verwarming graag aanzetten als het koud is, niet als het gas goedkoop is. Maar, met stroomgebruik kun je wellicht wat flexibeler zijn.

Benieuwd naar de beste energie-deal voor jou?
Gebruik onze energie-vergelijker

Dagelijks opzegbaar en geen opzegboete

De meeste dynamische energiecontracten zijn dagelijks opzegbaar. Dit in tegenstelling tot variabele en vaste contracten, die een opzegtermijn van een maand of langer hanteren. En als je er toch eerder vanaf wilt, betaal je een boete. Dat is bij dynamische contracten niet het geval.

Transparantie over tarieven

Bij een dynamisch energiecontract worden de tarieven gebaseerd op objectieve marktinformatie, zoals de EPEX-index. Dit zorgt voor transparantie en duidelijkheid over hoe de tarieven worden vastgesteld. Je kunt de markttarieven volgen en begrijpen welke factoren invloed hebben op de prijzen.

Je ontvangt geld bij negatieve stroomprijzen

Heel af en toe gebeurt het dat de stroomprijzen negatief zijn. Dan is er zoveel aanbod van groene energie, dat de energieleveranciers dit niet kwijt kunnen in het netwerk. Dan krijg geld toe als je energie afneemt.

Meer voordeel in combinatie met een thuisaccu en zonnepanelen

Heb je een thuisaccu? Dat kan interessant zijn in combinatie met een dynamisch energiecontract. Dat is het geval als je de zonnestroom die je overdag opwekt kunt opslaan en 's avonds kunt gebruiken of aan het elektriciteitsnet kunt leveren. Op deze manier sla je gratis energie op en lever je deze terug tijdens de piekuren met de hoogste tarieven, meestal tussen 18:00 en 21:00 uur.

Let op: de aanschafprijs van een thuisaccu is nog vrij hoog - dit verdien je niet altijd snel terug.

De nadelen van een dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract heeft ook nadelen. We noemen ze hieronder.

De kosten zijn onvoorspelbaar

Met een dynamisch energiecontract kunnen je tarieven voor stroom en gas regelmatig fluctueren. Hierdoor wordt het lastig te voorspellen wat je maandelijkse energiekosten zijn en wat je moet betalen.

Je loopt meer risico en heb minder stabiliteit

Een dynamisch energiecontract brengt een zeker risico met zich mee, omdat je afhankelijk bent van de volatiliteit van de energiemarkt. Als de marktprijzen sterk stijgen, wordt je rekening flink hoger.

In tegenstelling tot met een vast contract, koop je met een dynamisch contract geen zekerheid in. Je hebt geen gegarandeerde prijzen gedurende de looptijd van het contract en moet rekening houden met mogelijke schommelingen in de energieprijzen.

Je moet actief met de prijzen bezig zijn

Om echt te profiteren van een dynamisch energiecontract, moet je actief met de prijzen bezig zijn. Het werkt het beste als je je energieverbruik in zekere mate kunt aanpassen aan de marktprijzen. Veel gebruiken bij lage prijzen en weinig gebruiken bij hoge prijzen.

Wat is het verdienmodel van leveranciers van dynamische energie?

Energieleveranciers die dynamische tarieven hanteren, rekenen aan jou de marktprijs van dat moment. Dus, hoe verdienen ze dan hun geld? In de meeste gevallen doen ze dat door een vast maandbedrag te vragen voor hun diensten, de vaste leveringskosten. Deze kosten bedragen gemiddeld zo’n € 5 per maand.

Is een dynamisch contract ook mogelijk met groene energie?

Het afsluiten van een contract met een dynamisch tarief betekent niet automatisch dat je groene stroom geleverd krijgt. Kijk goed in de voorwaarden van jouw aanbieder om te zien of ze groene stroom inkopen.

Een dynamisch energiecontract in combinatie met het prijsplafond

Ook bij een dynamisch energiecontract geldt het prijsplafond. Hierbij rekent de overheid met het gemiddelde tarief dat je in een maand aan stroom of gas hebt betaald.

In 2023 geldt dat huishoudens een aangepast tarief betalen voor de eerste 1.200 m3 gas en de eerste 2.900 kWh elektriciteit. Het hoogste tarief voor energielevering is € 1,45 per m3 gas en € 0,40 per kWh elektriciteit, inclusief belastingen.

De vaste kosten voor de levering, zoals vastrecht voor gas en elektriciteit, zijn niet inbegrepen in deze tarieven. Deze kosten worden afzonderlijk op de energierekening berekend.

Voor dynamische contracten geldt dus dat met het gemiddelde tarief dat je per maand hebt betaald aan een kWh gas of een m3 gas wordt gerekend voor het prijsplafond. Is het gemiddelde in een maand hoger dan het prijsplafond, dan betaalt de overheid het verschil.

dynamisch energiecontract zonnepanelen

Een dynamisch energiecontract in combinatie met zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan kan een dynamisch contract nadelig voor je uitpakken - tenminste, zo is een veelgehoorde aanname. Met een dynamisch energiecontract neem je niet alleen stroom af tegen variabele uurprijzen, maar lever je ook stroom terug tegen dezelfde uurprijzen. Met name tijdens zonnige middagen zijn deze uurprijzen vaak het laagst. Hierdoor betaal je gemiddeld misschien meer voor de stroom die je 's ochtends en 's avonds afneemt dan dat je ontvangt voor de stroom die je teruglevert tijdens de middaguren.

In de praktijk blijkt dit echter lang niet altijd zo te zijn. Uit verschillende berekeningen blijkt dat een dynamisch energiecontract in combinatie met zonnepanelen interessant kan zijn als:

 • Je meer stroom opwekt dan je gebruikt
 • Je meer stroom gebruikt dan je opwekt
 • Je zonnepanelen in een oost-west opstelling staan

Zonneplan heeft hier uitgebreide berekeningen voor gemaakt.

Een dynamisch energiecontract in combinatie met zonnepanelen is vooral interessant als je meer stroom opwekt dan je gebruikt, of andersom - of als je panelen in een oost-west opstelling staan.

Een dynamisch energiecontract en salderen

Als je zonnepanelen hebt, kun je salderen. Dat betekent dat je energie die je opwekt tegen dezelfde prijs kunt terugleveren aan het energienetwerk. Dit kan tot maximaal je eigen verbruik in kWh. Dus als je bijvoorbeeld 2800 kWh verbruikt, kun je maximaal tot 2800 kWh salderen.

De meeste leveranciers met dynamische energiecontracten verrekenen over een jaar de totale gemiddelde waarde van de door jou opgewekte stroom (inclusief energiebelasting en btw) met de totale gemiddelde waarde van de verbruikte stroom (inclusief energiebelasting en btw). Je betaalt uitsluitend energiebelasting en btw over het nettoverbruik.

Maar, let op: als je dus vooral tegen laag tarief hebt teruggeleverd, dan kan deze rekensom nadelig voor je uitpakken, zoals we onder het kopje ‘Een dynamisch energiecontract in combinatie met zonnepanelen’ verder toelichten.

Kijk goed in de voorwaarden van jouw dynamische energieleverancier om te zien hoe zij salderen.

Wanneer is een dynamisch energiecontract het beste voor jou?

Zoals je uit de voor- en nadelen kunt opmaken, is een dynamisch energiecontract niet voor iedereen weggelegd. Je bent afhankelijk van de prijzen op de energiemarkt en die laten zich per dag lastig voorspellen. Dat maakt het onzeker en onregelmatig - je weet nooit hoe hoog je energierekening deze maand zal zijn.

Daarnaast is het belangrijk te overwegen of jij in staat bent om je energieverbruik flexibel in te delen. Kun je zelf kiezen wanneer je je wasmachine, douche en wasdroger aanzet of wanneer je je elektrische auto oplaadt? En ben je bereid dat aan te passen aan de momenten waarop de tarieven het laagst zijn?

Ben jij daarnaast ook iemand die zich graag bezighoudt met het energieverbruik in het huishouden? Vind je het leuk om op de actuele prijzen te letten? En maak je er graag een sport van om zo goedkoop mogelijk uit te zijn? Dan is een dynamisch energiecontract misschien wel echt iets voor jou.

Aanbieders van dynamische energiecontracten

Op dit moment bieden de volgende energieleveranciers dynamische contracten aan:

 • ANWB
 • Tibber
 • Frank Energie
 • Next Energy
 • Zonneplan
 • Energie VanOns
 • All-in-power
 • EasyEnergy
 • EnergyZero
 • GroeneStroomLokaal
 • Mijndomein Energie
 • NieuweStroom
 • Vrijopnaam
 • ZonderGas

Onze tip voor een dynamisch energiecontract

Weet je niet zeker of een dynamisch energiecontract echt iets voor jou is, maar ben je er wel nieuwsgierig naar? Onze tip is: probeer het één of meerdere maanden. Doordat de meeste dynamische contracten dagelijks opzegbaar zijn, kun je er zo onderuit en weer kiezen voor een traditioneel contract.

Zo kun je ervaren of jij het prettig vindt om dynamische energie af te nemen.

Je moet natuurlijk wel een eventuele prijsstijging kunnen opvangen.

Toch liever een gewoon energiecontract?
Vind hier de beste energie-deal

Vergelijken van dynamische energiecontracten

Dynamisch energiecontract

Bij Slimster vergelijken we al sinds 2011 energiecontracten bij tientallen aanbieders. Ben jij op zoek naar de beste deal voor een dynamisch energiecontract? Kies voor één van de bij ons aangesloten leveranciers.

Hoe vergelijk je dynamische energiecontracten?

Omdat de actuele inkoopprijzen bij leveranciers met dynamische contracten per dag en per uur verschillen, is dat geen goede factor om contracten op te vergelijken. Waar let je dan wel op?

Je let vooral op de maandelijkse vastrechtkosten en de variabele opslag per kWh en m3 - die verschillen per leverancier.

Daarnaast is het goed de extra voorwaarden en dienstverlening te bekijken, zoals service en contactmogelijkheden. Krijgt de leverancier goede beoordelingen? Kun je makkelijk in contact komen met de klantenservice? Kun je gebruik maken van een goede, gebruiksvriendelijke app?

Let ook op de levering van groene energie. Is dat belangrijk voor je? Kies dan een leverancier die dat kan garanderen.

Onafhankelijke vergelijker van dynamische contracten

Onze energievergelijker is onafhankelijk en vindt voor jou de beste energieprijs van betrouwbare aanbieders. De energietarieven van de energieleveranciers kunnen verschillen en bij het overstappen kun je soms profiteren van een overstapkorting.