Levensduur thuisbatterij

Marvin Grouw
Content Manager
4 minuten

Van plan een thuisaccu te kopen? Neem in jouw besluit altijd de verwachte levensduur van de thuisbatterij mee. Omdat steeds meer bedrijven zich toeleggen op het produceren van accusystemen voor zonnepanelen, gaat de kwaliteit omhoog. Gebruik jouw zelf opgewekte zonne-energie nog efficienter met een duurzame thuisaccu. Maar wat is de gemiddelde thuisbatterij levensduur? Bij Slimster leggen we uit hoe lang verschillende soorten accu's meegaan!

Wat is de gemiddelde levensduur van een thuisbatterij?

Benieuwd hoe lang een thuisaccu gemiddeld meegaat? De gemiddelde levensduur van een thuisbatterij is 10 tot 20 jaar. De levensduur is echter wel afhankelijk van type accusysteem en merk. Zo gaat een zoutwater thuisaccu flink wat jaren langer mee dan een loodzuur batterij. Omdat meer bedrijven bezig zijn gegaan met de ontwikkeling van thuisaccu's, verwachten we dat de levensduur de komende jaren nog verder zal stijgen.

Type thuisbatterij Gemiddelde levensduur
Lithium-ion thuisaccu 15 - 20 jaar
Zoutwater thuisaccu 20 jaar
Loodzuur thuisaccu 8 - 10 jaar
Benieuwd naar de thuisaccu kosten in 2024?
Thuisaccu prijzen

Welke factoren bepalen levensduur thuisaccu?

Niet elke thuisaccu gaat even lang mee. Maar waarom bestaat er eigenlijk een verschil in levensduur tussen verschillende thuisbatterijen? We hebben al uitgelegd dat het type accusysteem veel invloed heeft op de gemiddelde levensduur. Maar welke factoren zijn nog meer van invloed op de duurzaamheid van een thuisbatterij?

  1. Soort thuisbatterij
  2. Opslagcapaciteit
  3. Aantal laadcycli
  4. Merk thuisbatterij
wat is de levensduur van een thuisbatterij

1. Type thuisbatterij

Het type accusysteem heeft invloed op de levensduur, en niet zo'n klein beetje ook. De oudere loodzuur accu's zijn goedkoper, maar hebben een korte levensduur van ongeveer 8 tot 10 jaar. Lithium-ion en zoutwater thuisaccu's bieden een hogere kwaliteit en gaan langer mee. Een goede lithium batterij gebruik je 15 tot 20 jaar om zelf zonne-energie op te slaan. Een zoutwater accu gaat zelfs 20 jaar mee.

2. Opslagcapaciteit

Een andere factor die van invloed is op de gemiddelde levensduur is de opslagcapaciteit. Hoe meer stroom de thuisbatterij kan opslaan, des te minder laadcycli de accu nodig heeft. Je kunt namelijk langer stroom bewaren en zelf gebruiken voordat je de accu weer hoeft te laden. Dit is gunstig voor een lange levensduur. Moet de accu namelijk vaak ontladen en opladen, dan verliest hij langzaam steeds een beetje capaciteit. Bij zoutwater thuisbatterijen is dit echter niet het geval. Dit type thuisaccu kan je helemaal ontladen en weer opladen zonder capaciteitsverlies.

3. Aantal laadcycli

Het aantal laadcycli zegt iets over het aantal keer dat een thuisaccu volledig kant op- en ontladen. Hoe hoger het aantal laadcycli, hoe langer de thuisaccu meegaat. Thuisbatterijen van een hogere kwaliteit kunnen bijvoorbeeld 10.000 keer opladen en ontladen, terwijl een goedkopere accu dit slechts 1500 keer kan.

4. Merk thuisbatterij

Tot slot kan ook het merk thuisbatterij invloed hebben op de totale levensduur. Omdat er steeds meer merken accusystemen voor zonnepanelen op de markt komen, is het slim om kieskeurig te vergelijken. Wil je zeker zijn van een hoge kwaliteit thuisaccu met lange levensduur? Koop dan een accu van merken als LG, Tesla, Solarwatt of Enphase.

Vergelijken om de beste thuisaccu te kopen
Wil jij zeker weten dat je een thuisaccu met lange levensduur koopt? Vraag offertes aan van meerdere installateurs uit jouw regio. Zo kun je hun thuisbatterijen vergelijken op totale capaciteit, aantal laadcycli en natuurlijk de kosten. Verzeker jezelf van een thuisbatterij die wel 20 jaar meegaat.

Hoe levensduur thuisbatterij verhogen?

Een thuisaccu plaatsen is een forse investering. Logisch dat je wil dat jouw thuisaccu zo lang mogelijk meegaat. Er zijn een aantal dingen die jij zelf kunt doen om de thuisbatterij levensduur te verhogen. Zo kun je langer profiteren van het opslaan van je zelf opgewekte stroom.

Als eerst is het belangrijk om een thuisaccu systeem te kiezen met een capaciteit passend bij jouw situatie. Zorg ervoor dat de capaciteit van de accu overeenkomt met jouw eigen stroomgebruik en de hoeveelheid stroom die je zonnepanelen opwekken. Koop je bijvoorbeeld een thuisbatterij met te lage capaciteit? Dan moet hij constant hard werken om volledig te ontladen en weer op te laden. Dit vermindert de levensduur.

Wij raden ook aan om te kiezen voor een thuisaccu met hoog aantal laadcycli. Deze systemen zijn duurder, maar hebben wel een langere levensduur en verliezen geen capaciteit. Vooral zoutwater accu's zijn hier erg duurzaam in en behouden hun hele leven een hoge capaciteit. Tot slot is het raadzaam om een betrouwbare en erkende thuisaccu installateur de montage te laten regelen. Zo ben je zeker van een correcte en veilige installatie + een garantie op de werking van je thuisaccu.

hoe lang gaat een thuisaccu mee

Is een thuisaccu veilig?

Een thuisaccu is een krachtig apparaat waar veel stroom in wordt opgeslagen. Het is dus belangrijk dat deze accusystemen veilig zijn. Een thuisbatterij is veilig en beveiligd tegen overbelasting en brandgevaar. Ze moeten een zeer strenge keuring doorstaan voordat ze geplaatst mogen worden. Dit betekent dat thuisbatterijen gedurende hun volledige levensduur veilig zijn. Uiteraard zorg je voor de allerhoogste veiligheid door je thuisaccu te laten installeren door een erkende professional.

Bekijk thuisaccu's met langste levensduur
Beste thuisbatterij

Direct gratis thuisaccu offertes aanvragen

Levensduur thuisbatterij

Wil jij besparen op de thuisaccu kosten? Via Slimster kun je eenvoudig gratis thuisbatterij offertes aanvragen om prijzen en specialisten te vergelijken. Je komt in contact met thuisaccu installateurs uit jouw regio. Zij adviseren jou over de beste thuisaccu's met de langste levensduur, passend bij jouw woning en stroomverbruik. Vergelijk erkende bedrijven op prijs, kwaliteit en service om direct de beste thuisaccu deal te vinden!

Vergelijk thuisbatterij installateurs uit jouw regio

sunlogics
Powerwatt
Piek Energie
Opteco
Green Infra
Evectra
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal

Veelgestelde vragen over de thuisaccu levensduur

Gratis thuisaccu offertes?
Geheel vrijblijvend
Levensduur thuisbatterij