Netstabilisatie met thuisbatterij

Marvin Grouw
Content Manager
4 minuten

We wekken steeds meer hernieuwbare energie op in Nederland. Vooral zonnepanelen en windmolens leveren ons veel groene stroom. Dit is goed voor het milieu en je portemonnee. Maar het opwekken van zoveel groene energie brengt ook enkele problemen met zich mee. Er ontstaat namelijk onbalans op het landelijke stroomnet. Hoe kunnen we dit oplossen? Met netstabilisatie kunnen we de balans tussen het opwekken van energie en de vraag naar elektriciteit herstellen!

Wat is netstabilisatie?

Netstabilisatie op het Nederlandse stroomnet is het proces waarbij we een evenwicht tussen energieopwekking en de vraag naar energie proberen te behouden. Dit is nodig om de stabiliteit van het elektriciteitsnet te waarborgen. Dit wordt steeds belangrijker vanwege de groei van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, die vaak variabel zijn in hun productie.

Netstabilisatie kan op verschillende manieren bereikt worden, waaronder het opslaan van overtollige energie in een thuisbatterij tijdens perioden van hoge productie en het vrijgeven van deze energie tijdens perioden van hoge vraag. Het doel is om pieken en dalen in de stroomvoorziening te minimaliseren en zo een betrouwbare en efficiënte werking van het elektriciteitsnet te garanderen.

Op zoek naar de beste thuisbatterij voor netstabilisatie?
Beste thuisaccu
netstabilisatie

Wat zijn actuele netstabiliteitsproblemen?

Het stroomnet in Nederland krijgt te maken met 3 verschillende stabiliteitsproblemen door het opwekken van hernieuwbare energie.

  1. Schommelingen in spanning en frequentie
  2. Overbelasting van transmissielijnen
  3. Onbalans tussen aanbod en vraag

Schommelingen in spanning en frequentie

De wisselende productie van zonne- en windenergie zorgt ervoor dat de frequentie en spanning van de opgewekte elektriciteit soms onstabiel zijn. Omvormers worden gebruikt om deze schommelingen in de productie van zonne-energie te reguleren, maar ze blijken niet altijd effectief te zijn. Bovendien worden de elektriciteitsproductie beïnvloed door het tijdstip van de dag en de weersomstandigheden, wat kan leiden tot problemen in het elektriciteitsnet.

Overbelasting van transmissielijnen

Tijdens de drukke piekuren is het een uitdaging voor bestaande transmissielijnen om de stroomcapaciteit te matchen met de vraag en aanbod van elektriciteit. Als producenten plotseling te veel stroom genereren, kan dit leiden tot een overbelasting, wat het hele systeem kan doen vastlopen. Elke transmissielijn heeft een vastgestelde capaciteit en als deze grens wordt overschreden kan er schade onststaan.

Onbalans aanbod en vraag

Het opwekken van zonne-energie en windenergie is niet heel stabiel als het gaat om productie. De ene dag kan er enorm veel energie worden opgewekt, terwijl op andere dagen weinig wordt opgewekt. Dit kan zorgen voor een onbalans tussen vraag en aanbod. Het ene moment wordt er teveel groene stroom opgewekt en op het andere moment is er te weinig beschikbaar. Het opslaan van de opgewekte energie kan helpen om deze onbalans te herstellen.

netstabiliteitsproblemen

Geld verdienen aan netstabilisatie met thuisbatterij

Met de opkomst van hernieuwbare energie groeit ook de behoefte aan stabiliteit op het Nederlandse stroomnet. Netstabilisatie biedt een oplossing door de balans tussen energieopwekking en -vraag te handhaven. Door groene energie op te slaan en later te gebruiken of terug te leveren, kun je profiteren van de voordeligste tarieven voor stroom en tegelijkertijd energie terugleveren tegen aantrekkelijke prijzen. Denk hierbij aan dynamische tarieven die per uur kunnen variëren, maar ook per kwartier of zelfs per minuut kunnen schommelen.

Dit systeem werkt zowel op basis van dynamische tarieven op de dagmarkt als op de onbalansmarkt. Op de dagmarkt zijn de tarieven gunstig wanneer er veel hernieuwbare energie beschikbaar is, terwijl ze stijgen op momenten dat kolen- en gascentrales moeten bijspringen. Hoewel je op de dagmarkt al winst kunt behalen, zijn de prijsverschillen op de onbalansmarkt nog veel groter, wat resulteert in aanzienlijk hogere rendementen.

thuisbatterij netstabiliteit

Netstabiliteit verbeteren met een slimme thuisaccu

Met een slimme thuisaccu, zoals de Zonneplan Nexus thuisbatterij, kan de netstabiliteit worden verbeterd. Het zelf opslaan van zonne-energie kan ervoor zorgen dat de belasting op het netwerk wordt verminderd tijdens piekuren. Er wordt minder stroom teruggeleverd en op momenten waarop zonnepanelen geen stroom opwekken, levert de thuisaccu alle benodigde elektriciteit voor in huis. Dit ontlast het stroomnetwerk.

De slimme thuisbatterijen weten ook precies op welke momenten ze stroom kunnen terugleveren aan het net en op welke momenten het beter kan worden opgeslagen voor later zelfgebruik. Dit werkt bovendien erg goed in combinatie met een dynamisch energiecontract. Sommige thuisbatterijen kunnen geprogrammeerd worden om energie op te slaan wanneer de tarieven laag zijn en energie af te geven wanneer de tarieven hoog zijn. Dit helpt niet alleen huiseigenaren om hun energiekosten te verlagen, maar kan ook bijdragen aan een betere balans tussen vraag en aanbod op het netwerk.

Benieuwd naar de kosten van een slimme thuisbatterij?
Thuisaccu prijs

Thuisbatterij laten installeren door erkende installateur

Netstabilisatie met thuisbatterij

Verbeter je huis met duurzame energieopslag en vraag nu gratis thuisaccu offertes aan bij Slimster. Waarom genoegen nemen met minder als je de beste kwaliteit kunt vinden en geld kunt besparen? Vergelijk verschillende offertes om inzicht te krijgen in prijsverschillen en specifieke functies van thuisaccu's. Slimster koppelt je aan betrouwbare leveranciers, waardoor je niet alleen de ideale oplossing ontdekt, maar ook je portemonnee beschermt. Optimaliseer je duurzame energiekeuze door vandaag nog de beste thuisaccu offertes te ontvangen.

Direct betrouwbare thuisaccu installateurs vergelijken?

sunlogics
Powerwatt
Piek Energie
Opteco
Green Infra
Evectra
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis thuisaccu offertes?
Geheel vrijblijvend
Netstabilisatie met thuisbatterij