Hoe werkt een thuisaccu?

Marvin Grouw
Content Manager
4 minuten

Met een thuisbatterij kun je zonne-energie opslaan. Op bepaalde momenten wek je meer stroom op met je zonnepanelen dan je direct nodig hebt. Een accusysteem voor zonnepanelen zorgt ervoor dat je de opgewekte stroom kunt bewaren voor een later moment, bijvoorbeeld 's avonds. Maar wat is een thuisaccu precies en hoe werkt zo'n thuisbatterij? Wij leggen het je uit!

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisaccu is een grote batterij voor het opslaan van zonne energie om thuis elektrische apparaten van stroom te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan je laadpaal, elektrische keukenapparatuur, elektrische vloerverwarming en televisie. Met een thuisbatterij sla je de opgewekte stroom van je zonnepanelen op en gebruik je dit op een later moment. Normaliter gebruik je slechts 30-50% van de zonnestroom zelf. Door een thuisbatterij te gebruiken verhoog je dit eigen verbruik tot wel 60-80%.

thuisaccu werking

Hoe werkt een thuisaccu?

Een thuisbatterij is de beste manier om energie van zonnepanelen op te slaan, waardoor je in de zonnige maanden volledig onafhankelijk kan zijn van het stroomnet. Elke thuisaccu (of omvormer) bepaalt zelf of stroom van een accu wordt gebruikt voor huishoudelijke apparaten, het opslaan zonne-energie/laden van de thuisaccu of terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Gebruik je geen thuisbatterij? Dan lever je de stroom die je met zonnepanelen hebt opgewekt direct terug aan het stroomnet. Wanneer je een thuisaccu laat plaatsen laad je eerst deze accu helemaal vol, pas daarna lever je stroom terug aan het netwerk. Je gebruikt de opgeslagen energie vervolgens in de avond, wanneer je zonnepanelen geen stroom meer opwekken. In plaats van elektriciteit van je energieleverancier te gebruiken, haal je dit uit je thuisbatterij. Op deze manier helpt een accusysteem voor zonnepanelen je besparen op de energiekosten.

Naast deze voordelen voor jezelf, draag je met een thuisbatterij ook bij aan netstabilisatie. Door een betere balans tussen vraag een aanbod van stroom verhogen we de stabiliteit van het net.

  1. Je zonnepanelen wekken elektriciteit op tijdens de zonuren.
  2. De hybride omvormer zet deze opgewekte gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom.
  3. Vervolgens wordt er stroom gebruikt om de huishoudelijke apparaten die aanstaan van energie te voorzien.
  4. De opgewekte stroom die niet direct wordt gebruikt, wordt naar de thuisaccu gestuurd en opgeslagen.
  5. Op momenten dat je zonnepanelen geen stroom opwekken (zoals 's avonds) haalt de omvormer elektriciteit uit de accu.
Benieuwd naar de actuele thuisaccu prijzen?
Thuisaccu kosten

Verschillende soorten accusystemen voor zonnepanelen

Wil jij een thuisaccu kopen? Dan is het belangrijk om eerst de soorten thuisbatterijen te vergelijken. Je hebt namelijk de keus uit verschillende soorten accu's en elk type heeft zijn eigen voordelen en nadelen. We onderscheiden de Lithium-ion accu, zoutwater accu en loodzuur accu.

  • Lithium-ion thuisaccu: de meest voorkomende thuisaccu. Is licht en compact en bieden een levensduur van 15 - 20 jaar.
  • Zoutwater thuisaccu: milieuvriendelijke thuisaccu's die weinig onderhoud vergen. Ze hebben een lange levensduur en verliezen geen capaciteit. Nadeel is dat ze groot en zwaar zijn.
  • Loodzuur thuisaccu: dit zijn de goedkoopste thuisaccu's, maar zijn groter en zwaarder. Ook hebben ze een minder lange levensduur.

De beste thuisaccu heeft een lange levensduur en verliest geen rendement tijdens het gebruik. Via Slimster kun je eenvoudig gratis offertes aanvragen om installateurs van thuisbatterijen te vergelijken. Laat je goed adviseren en kies de beste accu voor jouw stroomverbruik en type woning.

Wat heb je nodig om zelf zonne-energie op te slaan?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen heb je dus een thuisaccu en een omvormer nodig. Maar wat heb je nog meer nodig voor het opslaan van zonne-energie in een thuisbatterij? De hybride omvormer moet gekoppeld worden aan je meterkast en daarom zal er een kabeltraject worden gelegd van de omvormer naar de kast. Hier zitten de kabels voor wisselstroom in en de communicatiekabels. Deze laatste kabels lopen naar een kWh-meter die in je meterkast wordt geplaatst. Deze meter geeft nauwkeurig aan hoeveel energie er in en uit je thuisaccu gaat.

Een thuisaccu helpt je om energiekosten te besparen. Je verhoogt namelijk het rendement van je zonnepanelen. Normaliter gebruik je slechts 30-50% van de zonnestroom zelf. Door een thuisbatterij te gebruiken verhoog je dit eigen verbruik tot wel 60-80%.

En wat als je thuisbatterij volledig is opgeladen?

Hoe werkt een thuisaccu?

Gebruik je een tijdje minder stroom? Dan kan je thuisaccu vol raken. Dit komt wel eens voor op zomerse dagen, waarop je zonnepanelen erg veel stroom opwekken. Dit kan geen kwaad, want een thuisaccu kan niet overbelast raken. Als het accusysteem vol zit, zal de extra opgewekte stroom worden teruggeleverd aan het stroomnet. Heb je een slimme thuisbatterij dan kan deze op een gunstig moment stroom terugleveren aan het net. Je krijgt dan een hogere terugleververgoeding. Dit werkt het best met een dynamisch energiecontract.

Veelgestelde vragen over de thuisaccu werking

Gratis thuisaccu offertes?
Geheel vrijblijvend
Hoe werkt een thuisaccu?