Welke omvormer is geschikt voor mijn thuisbatterij?

Marvin Grouw
Content Manager
4 minuten

Heb je een tijd geleden al zonnepanelen laten installeren? Dan stel je jezelf vast wel eens de vraag: is mijn omvormer geschikt voor een thuisbatterij? Wanneer je een thuisaccu wil kopen heb je namelijk een omvormer nodig die geschikt is voor het opslaan van zonne-energie in de accu. De beste omvormer voor een thuisbatterij is een hybride omvormer. Bij Slimster leggen we je graag alles uit over thuisaccu's en omvormers!

Meer info over zonnepanelen omvormer

Meer info over zonnepanelen omvormer

De omvormer is een belangrijk onderdeel van een zonnepanelen systeem. Omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom Veiligheidsfunctie
Hoe werkt een omvormer voor zonnepanelen?

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een essentieel onderdeel van je zonnepanelen systeem en thuisaccu. Dit onderdeel is namelijk verantwoordelijk voor het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom. Bij het gebruik van een thuisbatterij is de slimme omvormer ook verantwoordelijk voor het opslaan van zonne-energie én het gebruik van deze stroom op momenten dat je zonnepanelen geen energie opwekken.

  • Omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom
  • Veiligheidsfunctie
  • Opladen en ontladen thuisbatterij

Vraag gratis offertes voor thuisaccu + omvormer aan

Hybride omvormer nodig voor thuisaccu

Voor een thuisbatterij heb je een hybride omvormer nodig. We noemen dit ook wel een bidirectionele omvormer. Deze omvormers zijn namelijk geschikt voor het opslaan van opgewekte energie in een accusysteem voor zonnepanelen. Net als andere omvormers kan de hybride omvormer gelijkstroom (opgewekt door zonnepanelen) omzetten naar wisselstroom (dat gebruikt kan worden door huishoudelijke apparaten).

Het verschil is dat deze thuisbatterij omvormer ook een batterij-oplader bevat. Deze laadt de thuisaccu op wanneer deze leeg is en zorgt ervoor dat je dit opgeslagen stroom weer kunt gebruiken op momenten dat je zonnepanelen geen elektriciteit opwekken.

Benieuwd naar beste thuisbatterij + omvormer?
Beste thuisaccu
welke omvormer voor thuisaccu

Hoe werkt een hybride omvormer?

Een normale zonnepanelen omvormer controleert of er stoom nodig is voor huishoudelijke apparaten, zoals je wasmachine, koelkast of laadpaal. Is dit niet het geval, dan levert de omvormer de opgewekte zonne-energie terug aan het elektriciteitsnet. Een hybride omvormer werkt net even anders:

Zijn er apparaten die op dat moment stroom nodig hebben? Indien ja, dan wordt er stroom geleverd aan de apparaten die het nodig hebben. Is dit niet het geval dan stuurt de hybride omvormer de overtollige stroom naar de thuisaccu ter opslag. Uiteraard doet de omvormer dit alleen als het accusysteem nog niet vol is. Er zit een beveiliging in tegen overbelasting. Als de thuisaccu volledig is opgeladen stuurt de hybride omvormer de rest van de stroom naar het elektriciteitsnet (salderen).

hoe werkt een hybride omvormer

Is mijn huidige omvormer geschikt voor een thuisbatterij?

Heb jij enkele jaren geleden zonnepanelen laten installeren? Dan is je omvormer waarschijnlijk niet geschikt voor een thuisaccu. Het betreft vaak een micro omvormer of power optimizer die alleen geschikt is voor het omzetten van gelijkstroom in wisselstroom. Bij het plaatsen van een thuisbatterij moet dus een nieuwe of extra omvormer worden geïnstalleerd.

Laat je de thuisaccu samen plaatsen met zonnepanelen? Dan wordt vaak een hybride omvormer gebruikt. Deze werkt dan voor zowel je zonnepanelen als voor je thuisbatterij. Je hebt dan ook maar 1 omvormer nodig. Dit is de meest praktische oplossing.

slimster
Laat je altijd goed adviseren over welke omvormer geschikt is voor jouw thuisbatterij. De bij ons aangesloten installateurs kunnen jou het beste advies geven over welke thuisaccu en omvormer je nodig hebt voor het zelf opslaan van zonne-energie.

Wat kost een hybride omvormer?

De prijs van een hybride omvormer verschilt per merk en type. De gemiddelde kosten van een hybride omvormer liggen tussen de € 1.500 en € 2.000. Door je thuisbatterij samen met zonnepanelen te laten installeren kun je besparen op de prijs. Er hoeft dan immers geen extra omvormer te worden geplaatst. De installateur zal direct een hybride slimme omvormer monteren.

Welk merk batterij omvormer heb ik nodig?

Je hebt de keus uit verschillende merken omvormers voor thuisbatterijen. Wij raden altijd aan om een omvormer te kopen van hetzelfde merk als de thuisaccu. Zo weet je zeker dat je werking optimaal is. Bovendien zorgt dit voor betere monitoring van het stroomverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen. Elk omvormermerk heeft namelijk een eigen app en systeem om de werking te monitoren. Kies voor hetzelfde merk en je ziet de meest actuele informatie en grafieken over verbruik en opslag in je app terug.

Betrouwbare thuisaccu installateurs vergelijken

Welke omvormer is geschikt voor mijn thuisbatterij?

Schakel een betrouwbare installateur in voor het plaatsen van jouw nieuwe thuisbatterij en slimme omvormer. Bij Slimster kun je nu eenvoudig gratis thuisaccu offertes aanvragen om bedrijven uit jouw regio te vergelijken. Laat je adviseren door erkende professionals en vergelijk installateurs op prijs, kwaliteit en communicatie. Selecteer de beste thuisaccu deal en bespaar direct op de kosten van jouw batterij inclusief omvormer en montage.

Direct gratis thuisaccu offertes aanvragen

sunlogics
Powerwatt
Piek Energie
Opteco
Green Infra
Evectra
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis thuisaccu offertes?
Geheel vrijblijvend
Welke omvormer is geschikt voor mijn thuisbatterij?