Veiligheid thuisbatterij

Marvin Grouw
Content Manager
3 minuten

Steeds meer mensen kiezen voor het laten plaatsen van een thuisaccu. Met een accusysteem voor zonnepanelen kun je opgewekte stroom die je niet direct nodig hebt opslaan. Vervolgens gebruik je deze energie later op de dag, wanneer je zonnepanelen geen elektriciteit opwekken. Wil jij graag een thuisbatterij kopen maar twijfel je over de veiligheid? Wij leggen je graag alles uit over de veiligheid van thuisaccu's en waar je rekening mee moet houden.

Is een thuisbatterij veilig?

Omdat thuisbatterijen pas sinds de laatste jaren populair zijn geworden in Nederland, plaatsen sommigen hun vraagtekens bij hoe veilig deze apparaten zijn. Zo bestaat er de angst voor overbelasting, met brand als gevolg. Maar hoe terecht zijn deze zorgen om de thuisbatterij veiligheid?

Gelukkig hoef jij je nergens zorgen om te maken. Een thuisaccu is veilig en voorzien van beveiligingen tegen overbelasting om brandgevaar te voorkomen. Voordat een accusysteem voor zonnepanelen in de Europese Unie mag worden verkocht en geplaatst, moeten ze door een strenge keuring komen. Hier worden thuisaccu's getest op allerlei mogelijke risico's zoals in brand vliegen of zelfs ontploffen. Is de veiligheid van een batterij goed getest? Pas dan mag het model verkocht worden.

Bovendien zijn nieuwe thuisbatterijen uitgerust met slimme technieken om de veiligheid verder te garanderen. Zo beschikken ze over slimme sensoren die het opladen en ontladen van de accu regelen. Een thuisaccu kan dus niet overbelast raken of te 'vol' opgeladen worden. Ook zit er een brandbeveiliging op die voorkomt dat er brand ontstaat.

hoe veilig is een thuisbatterij

Brandgevaar thuisaccu minimaliseren

Omdat de beste thuisbatterijen voorzien zijn van slimme functies om het brandgevaar te minimaliseren, hoef jij zelf eigenlijk weinig te doen. Voor de meeste thuisaccu systemen is geen specifiek onderhoud nodig. Wel is het belangrijk om de accu af en toe met een vochtige doek af te nemen. Zo maak je hem vrij van stof en vuil. Merk je dat de thuisbatterij niet meer naar behoren functioneert? Neem dan altijd contact op met de erkende installateur die de batterij heeft geplaatst. Deze kan de thuisaccu werking controleren en indien nodig aanpassingen doorvoeren.

  • Stof de thuisbatterij maandelijks af
  • Verwijder jaarlijks het stof uit de ventilator met een stofzuiger
  • Volg altijd de onderhoudsvoorschriften van de producent
  • Monitor de accu op afstand met de app
brandgevaar thuisaccu minimaliseren
Op zoek naar de beste thuisbatterij van 2024?
Beste thuisaccu

Welke voorzorgsmaatregelen kan je nemen?

De kans dat er iets fout gaat met de thuisaccu is zeer klein. Het opslaan van zonne-energie in een thuisbatterij is veilig en de kans op brand is miniem. Wil je toch met een veiliger gevoel naar bed gaan? Installeer dan een rookmelder in de ruimte waar de accu is gemonteerd. Een brandalarm zorgt ervoor dat je in geval van brand of rookontwikkeling gewaarschuwd wordt.

De beste plek voor je thuisbatterij

Laat je thuisbatterij bij voorkeur in een schuur plaatsen. Hier is het namelijk koel en goed geventileerd, zodat de accu zijn warmte kwijt kan. Andere goede plekken zijn de garage of zolder. Plaats een thuisaccu nooit in je route naar buiten toe. In het geval van brand wil je namelijk zo snel mogelijk naar buiten kunnen.

thuisaccu veilig installeren

Brandveilige thuisbatterij

Een brandveilige thuisbatterij beschikt over een Baterrij Management Systeem (BMS) met slimme functies. Dit systeem stuurt de accucellen aan en kan, bij overbelasting of storing, de thuisaccu uitschakelen. Wil je weten of jouw thuisbatterij is beveiligd tegen brandgevaar? Controleer bij de leverancier of de accu gekwalificeerd is volgende de norm IEC-EN 62619.

Bekijk hier de actuele thuisbatterij prijzen 2024
Thuisaccu kosten

Thuisaccu veilig laten installeren door professional

Veiligheid thuisbatterij

Zorg voor de hoogste veiligheid en laat jouw thuisaccu installeren door een erkende installateur. Een professional heeft ervaring met het monteren van deze accusystemen voor opslag van zonnestroom en weet precies waar op gelet moet worden. Ook zal de specialist de juiste veiligheidsvoorschriften volgen tijdens het installeren van de thuisbatterij. Bij Slimster vergelijk je eenvoudig gratis thuisaccu offertes. Selecteer de vakman met de beste kwaliteit, service en betrouwbaarheid voor het plaatsen van jouw accu!

Direct thuisbatterij installateurs vergelijken

sunlogics
Powerwatt
Piek Energie
Opteco
Green Infra
Evectra
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis thuisaccu offertes?
Geheel vrijblijvend
Veiligheid thuisbatterij