Wat kost een thuisbatterij

Pascal van de Beek
Content Specialist
9 minuten
Minimale kosten € 3.000
Gemiddelde kosten € 7.000
Maximale kosten € 15.000
Gemiddelde thuisaccu prijs, incl. montage en btw.

Wil je een thuisaccu plaatsen en duurzaam wonen? Met een thuisaccu kun je je eigen opgewekte zonnestroom opslaan en gebruiken om huishoudelijke apparaten te voorzien van stroom. Je kunt ervoor kiezen om de beste thuisaccu zelf te kopen en te plaatsen, maar het is verstandiger om deze door een erkende installateur te laten plaatsen.

Maar wat kost een thuisbatterij tegenwoordig inclusief installatie door een installateur? Op deze pagina vind je alle thuisaccu kosten, ook per kWh anno 2024.

Wat zijn de kosten van een thuisaccu installeren?

Overweeg jij het laten plaatsen van een thuisbatterij om zelf zonne-energie op te slaan? Houd dan rekening met een gemiddelde investering van 7000 euro (inclusief btw en montagekosten). De thuis accu prijs is afhankelijk van o.a. merk, totale capaciteit en de installatiekosten van de vakman. In de tabel hieronder zie je de gemiddelde thuisbaterrij pijzen per benodigde capaciteit voor jouw huishouden.

Gem. energieverbruik Huishouden Capaciteit Gem. prijs*
2.000 kWh per jaar 1 persoon 4 kWh € 3.000 - 6.000
3.000 kWh per jaar 2 personen 6 kWh € 4.000 - 9.000
3.500 kWh per jaar 3 personen 7 kWh € 4.500 - 10.000
4.000 kWh per jaar 4 personen 8 kWh € 5.000 - 12.000
4.500 kWh per jaar 5 personen 9 kWh € 5.500 - 13.000
5.000 kWh per jaar 6 personen 10 kWh € 6.500 - 15.000

* Gemiddelde kosten beste thuisbatterij, inclusief installatie en installatiemateriaal.

Thuisbatterij prijzen vergelijken

Thuisaccu prijzen vergelijken is niet makkelijk. Zo wordt er een gemiddelde thuisaccu prijs per stuk genoemd, maar vind je ook een thuisbatterij prijs per kWh.

Wil je de thuisbatterij prijzen vergelijken met elkaar, maar verschilt de capaciteit van de thuisbatterij? Tip: kijk dan altijd naar de thuisaccu prijs per kWh.

Wat is de thuisaccu prijs per kWh?

Thuisaccu merken Energieopslag Prijs Prijs per kWh (Prijs / Energieopslag)
Tesla 14 kWh € 6.900 € 492
LG 6,5 kWh € 3.900 € 600
Nissan 4,2 kWh € 4.000 € 952
Solarwatt 4,4 kWh € 5.600 € 1.272
Fenecon 3 kWh € 4.290 € 1.430
Sonnenbatterie 4 kWh € 5.900 € 1.475

Als je alleen kijkt naar de totaalprijs per thuisaccu, dan lijkt de thuisaccu van LG de beste optie. Maar de capaciteit van de thuisaccu’s verschilt en kan het dus lastig vergelijken zijn. Door de thuisaccu prijs per kilowattuur te berekenen, kun je thuisaccu’s beter met elkaar vergelijken.

slimster
Verwachting voor de thuisaccu kosten in 2024
Wij verwachten dat de thuisaccu prijs in 2024 verder zal gaan dalen. Meer bedrijven richten zich namelijk op de ontwikkeling van thuisbatterijen. Deze concurrentie zal een positief effect hebben op de thuisaccu prijs én de kwaliteit van deze accusystemen.

Bovendien kan je de 21% btw over de thuisbatterij volledig terugvragen. Dit maakt het investeren in een duurzame accu voor je zonnepanelen een slimme keus.

Thuisbatterij prijzen op basis van capaciteit

Welke factoren bepalen de thuisaccu prijs?

De thuisbatterij kosten zijn afhankelijk van allerlei factoren, zoals:

 • Capaciteit thuisaccu
 • Merk thuisaccu
 • Soort thuisbatterij
 • Rendement thuisaccu
 • Plaatsing in combinatie met zonnepanelen
 • Uurtarief installateur

Capaciteit thuisaccu

Een groot deel van de kosten voor een thuisbatterij wordt bepaald door de capaciteit. Hoe meer een accusysteem voor zonnepanelen kan opslaan, des te duurder de batterij zal zijn. In de prijstabel bovenaan deze pagina zie je het verschil in prijzen tussen bijvoorbeeld thuisbatterijen met 4 kWh en 10 kWh opslagcapaciteit. Welke capaciteit jij nodig hebt is afhankelijk van je stroomverbruik en de hoeveelheid stroom die je opwekt met je zonnepanelen.

Merk thuisbatterij

Ook het merk heeft natuurlijk invloed op de thuisaccu prijs. Het ene merk rekent hogere kosten voor hun accusysteem dan het andere merk. Benieuwd welk merk de beste thuisbatterij voor de scherpste prijs levert? Vraag via Slimster gratis offertes aan en laat je adviseren door een erkende installateur. De specialist weet precies welk merk thuisbatterij voor jou de beste koop is (op basis van type woning, stroomverbruik en hoeveelheid opgewekte zonnestroom).

Type accusysteem

Wil jij een thuisaccu kopen? Dan is het belangrijk om eerst de soorten thuisbatterijen te vergelijken. Je hebt namelijk de keus uit verschillende soorten accu's en elk type heeft zijn eigen voordelen en nadelen. We onderscheiden de Lithium-ion accu, zoutwater accu en loodzuur accu. De eerste twee soorten accu's zijn duurder, maar bieden een hogere kwaliteit. Een loodzuur accu is goedkoper, maar deze zijn groter en hebben een kortere levensduur.

thuisaccu prijzen

Plaatsing accu voor zonnepanelen

Een deel van de thuisaccu prijs bestaat uit de installatiekosten. Een installateur rekent geld voor het plaatsen van het accusysteem. Indien je nog geen zonnepanelen hebt, kun je flink besparen op deze montagekosten. Hoe? Door je thuisbatterij in combinatie met je zonnepanelen te laten installeren. Op deze manier zullen de kosten voor installatie lager uitvallen dan wanneer je beide producten op een apart moment laat plaatsen. Ook bespaar je op de extra kosten voor een nieuwe omvormer. Door een thuisbatterij samen met zonnepanelen te plaatsen wordt namelijk direct een geschikte omvormer geplaatst.

Uurtarief van de installateur

De kosten van een installatiebedrijf hebben ook invloed op de totale prijs voor jouw thuisaccu. Er zit namelijk verschil in het uurtarief dat gerekend wordt voor installateurs. Het prijsverschil kan flink oplopen en daarom raden wij aan om kieskeurig offertes te vergelijken. Kijk daarbij goed naar de installatiekosten van de verschillende thuisaccu specialisten.

Wat kost thuisbatterij plaatsen door vakman?

Werkzaamheden Prijs* Offerte
Thuisaccu plaatsen door installateur € 500 - 2.500

* Gemiddelde prijs thuisaccu installeren, incl. btw.

De kosten van een thuisaccu kunnen flink verschillen per merk thuisaccu en tussen meerdere installateurs. Het is daarom verstandig om meerdere thuisbatterij prijzen te vergelijken.

Geschikte thuisaccu laten plaatsen?
Gratis offertes

Prijsopbouw thuisaccu installeren

Arbeid
Materiaal
Voorrijkosten

Wat is de capaciteit van een thuisaccu?

De energie opslag van een thuisaccu is het belangrijkste onderdeel van de thuisaccu, waardoor een groot deel van de thuisbatterij prijs hier afhankelijk van is. Je kunt de opslagcapaciteit van bepaalde thuisaccu’s uitbreiden tot wel 240 kWh of meer. De meeste thuis accu’s zullen een opslagcapaciteit hebben tussen de 2 - 30 kWh.

Thuisaccu met de meeste capaciteit laten plaatsen?
Gratis offertes
wat kost een thuisaccu

Omvormer bij een thuisaccu

Een andere rol die de totaalprijs van een thuisaccu bepaald is een ingebouwde omvormer. Een thuisaccu met geïntegreerde omvormer is geschikt voor situaties waarbij er een thuisaccu en zonnepanelen geplaatst worden.

Er zijn ook thuisaccu’s zonder omvormer en is geschikt wanneer er al een omvormer aanwezig is. De thuisaccu wordt dan tussen de bestaande omvormer en zonnepanelen geplaatst.

Wil je een thuisaccu met zonnepanelen plaatsen? Vraag dan vrijblijvend zonnepanelen offertes aan en voeg thuisaccu offertes bij als extra optie.

Welke merken thuisaccu’s zijn er?

Er zijn al verschillende thuisbatterijen beschikbaar, voornamelijk van fabrikanten van elektrische auto’s. Dit heeft ook invloed op de kosten van een thuisaccu, waarbij bijv. de kosten van een Tesla Powerwall hoger zijn dan die van de Nissan Xstorage. Populaire merken die een accusysteem voor zonnepanelen op de markt hebben gebracht zijn onder andere:

 • Tesla
 • Growatt
 • Solaredge
 • Ikea
 • Zonneplan
 • Enphase
 • Sessy
Op zoek naar de beste keuze?
Beste thuisaccu

Kosten thuisbatterij besparen met subsidie in 2024?

Vind jij de prijs voor een accu voor zonnepanelen eigenlijk nog te hoog. Vaak zijn er subsidies beschikbaar voor duurzame oplossingen. Deze subsidies zijn bedoeld om de installatie van energiebesparende maatregelen te stimuleren.

Helaas is er in 2024 nog geen subsidie beschikbaar voor thuisbatterijen voor particulieren. Je kunt dus geen gebruik maken van een voordelige subsidieregeling om de aanschaf + installatie van een thuisaccu goedkoper te maken. Er zijn echter wel steeds meer belangenorganisaties actief om energieopslag te subsidiëren. Zij willen de duurzaamheid verder ondersteunen door een thuisbatterij subsidie in het leven te roepen, of om thuisaccu's aan de SDE++ regeling toe te voegen.

Je kunt wel de BTW op je thuisaccu terugvragen

Sinds 2024 kun je de 21% btw terugkrijgen die je over je nieuwe thuisaccu betaalt. Op deze manier kun je dus makkelijk geld besparen op de totale kosten van jouw thuisbatterij inclusief montage. Voordat je de thuis accu btw mag terugvragen, zijn er enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen.

 • Je moet een dynamisch energiecontract hebben of afsluiten.
 • Je moet een slimme thuisbatterij die automatisch op- en ontlaadt kopen.
 • BTW-test online invullen om te zien of je in aanmerking komt voor teruggave btw.
laadcycli thuisaccu

Wat is het rendement van een thuisaccu?

Het aantal laadcycli van een thuisaccu bepaalt de levensduur van een thuisbatterij. Na een aantal laadcycli van een thuisaccu ontstaat er een verlies tot ongeveer 20%. Goedkopere thuisaccu’s kunnen een verlies hebben van zelfs 50%.

Wat is het ontladingspercentage van een thuisaccu?

Het percentage van een thuisbatterij dat is ontladen ten opzichte van de totale capaciteit wordt ook wel ontladingsdiepte of Depth of Discharge (DoD) genoemd. Hoe vaker een thuisaccu wordt opgeladen en ontladen, hoe korter de levensduur van de thuisaccu zal zijn. Veel thuisbatterijen geven daarom een aanbevolen DoD voor een optimale prestatie van de thuisaccu.

Dit ontladingspercentage geeft aan tot hoe ver je de thuisaccu kunt ontladen. Voor veel batterijen geldt dat het niet goed is om de batterij volledig te ontladen. Dit komt de levensduur niet ten goede en zorgt ervoor dat het rendement achteruit gaat. De Depth of Discharge kan verschillen per type thuisbatterij. Zo heeft een loodzuur batterij een gemiddelde DoD van 50%, terwijl een zoutwater accu een DoD van ongeveer 80% heeft. Moderne lithium-ion benaderen een DoD van 100%.

 • De Depth of Discharge wordt in procenten aangegeven. Dit percentage is altijd in verhouding tot de totale opslagcapaciteit van de thuisaccu.
thuisaccu ontladingsdiepte

Waarom thuisaccu monteren door vakman?

 • Verzekerd van kwaliteit
 • Vrijblijvend advies bij jou thuis
 • Je bespaart tijd en geld
 • Regionale specialisten

Een thuisaccu installeren is niet eenvoudig en we raden je aan dit niet zelf te doen. Een ervaren vakman heeft verstand van zaken en kan de installatie snel en correct uitvoeren. Ook kan hij je goed adviseren over de beste thuisaccu maar ook de eventuele financieringsvorm of subsidies, zoals de SEEH subsidie.

Vergelijk meerdere bedrijven met elkaar op prijs en kwaliteit. Heb je een bedrijf op het oog voor een thuisaccu met montage? Ga op zoek naar referenties en laat het bedrijf altijd langskomen voor een eerste afspraak.

Thuisaccu laten plaatsen?
Thuisaccu offertes
prijs thuisaccu

Krijg ik garantie op een thuisaccu?

Er zijn verschillende soorten garanties wanneer je een thuisaccu door een vakman laat plaatsen.

Productgarantie thuisbatterijen

Deze productgarantie is van invloed op de thuisaccu. Het gaat hier niet op een geleidelijke achteruitgang van de capaciteit, maar op defecten op het product. Op thuisaccu’s is 5 - 10 jaar productgarantie normaal, maar er zijn ook fabrikanten die 14 jaar of meer aanbieden.

Module garantie thuisbatterijen

Een andere garantie die vaak voor thuisbatterijen aangeboden wordt is garantie op de modules van de thuisbatterij. Vaak wordt hier tot 15 jaar garantie op gegeven, maar hogere langere termijnen zijn ook mogelijk.

Installatiegarantie thuisaccu

Laat je de thuisaccu monteren door een vakman, dan krijg je vrijwel altijd garantie op de installatie. Deze garantie verschilt per vakman en het is daarom verstandig om meerdere thuisaccu offertes op te vragen en te vergelijken.

Slim besparen op thuisaccu kosten
Bij Slimster kom je alleen in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Zo houd je de voorrijkosten altijd eenvoudig in de hand.

Beste deal vinden voor nieuwe thuisaccu kopen en plaatsen

Wat kost een thuisbatterij

Wil je een nieuwe thuisaccu kopen en laten plaatsen? Vraag gratis en vrijblijvend thuisaccu offertes aan via Slimster en vergelijk vakmannen uit jouw regio op basis van prijs, kwaliteit en service. Bepaal vervolgens zelf welke vakman jouw nieuwe thuisaccu gaat plaatsen.

Direct ervaren thuisaccu installateurs vergelijken

sunlogics
Powerwatt
Piek Energie
Opteco
Green Infra
Evectra
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis thuisaccu offertes?
Geheel vrijblijvend
Wat kost een thuisbatterij