Thuisaccu soorten

Marvin Grouw
Content Manager
4 minuten

Wil jij een thuisaccu kopen? Dan is het belangrijk om eerst de soorten thuisbatterijen te vergelijken. Je hebt namelijk de keus uit verschillende soorten accu's en elk type heeft zijn eigen voordelen en nadelen. We onderscheiden de Lithium-ion accu, zoutwater accu en loodzuur accu.

 • Lithium-ion thuisaccu: de meest voorkomende thuisaccu. Is licht en compact en bieden een levensduur van 15 - 20 jaar.
 • Zoutwater thuisaccu: milieuvriendelijke thuisaccu's die weinig onderhoud vergen. Ze hebben een lange levensduur en verliezen geen capaciteit. Nadeel is dat ze groot en zwaar zijn.
 • Loodzuur thuisaccu: dit zijn de goedkoopste thuisaccu's, maar zijn groter en zwaarder. Ook hebben ze een minder lange levensduur.

Type thuisaccu vergelijken

Prijs Levensduur Capaciteit Formaat
Lithium-ion accu
15 - 20 jaar
Zoutwater accu
20 jaar
Loodzuur accu
8 - 10 jaar

De verschillende soorten thuisbatterijen

Het principe van iedere thuisbatterij is hetzelfde: zonne-energie opslaan dat is opgewekt door jouw zonnepanelen. Maar niet elk accusysteem werkt op dezelfde wijze. Dus hoe weet je of je voor een zoutwater accu of bijvoorbeeld een lithium-ion accu moet kiezen? Hieronder leggen we je alles uit over de verschillende thuisaccu soorten.

Op zoek naar de beste thuisbatterij?
Beste thuisaccu

Thuisaccu type 1: Lithium-ion batterij

De meest geplaatste thuisbatterij is de Lithium-ion thuisaccu. Dit accusysteem voor zonnepanelen is compact, maar biedt toch een hoge capaciteit. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor gebruik in normale woningen. Een lithium thuisbatterij heeft een hoge energiedichtheid en een lange levensduur (15 tot 20 jaar). Een erkende thuisaccu installateur geeft dan ook minstens 10 jaar garantie op een lithium-ion batterij.

Voordelen

 • Compact formaat
 • Hoge energiedichtheid
 • Hoge ontladingsdiepte
 • Levensduur 15 - 20 jaar

Nadelen

 • Lichter ontvlambaar (installatie door specialist vereist)
 • Rendement wordt minder na veel laadcycli
verschillende soorten thuisbatterijen

Thuisaccu type 2: Zoutwater batterij

De zoutwater thuisaccu is een milieuvriendelijk alternatief op de oudere loodzuurbatterijen en lithium-ion accu's. Dit accusysteem voor zonnepanelen is wel een stuk groter en daardoor niet in elke woning eenvoudig te plaatsen. Wil jij een veilige thuisaccu kopen? Dan is de zoutwater thuisbatterij een uitstekende keuze. Dit type accu is namelijk niet ontvlambaar en kan ook niet ontploffen.

Belangrijk voordeel van de zoutwater thuisaccu's is dat ze hun volledige rendement en capaciteit behouden. Je kunt deze batterij volledig ontladen en daarna weer opladen, zonder bang te zijn voor verlies van opslagcapaciteit. Bovendien is de zoutwater accu de thuisbatterij met de langste levensduur (20 jaar).

Houd er wel rekening mee dat een zoutwater thuisbatterij minder snel volledig is opgeladen dan een ander soort thuisaccu. Ook hebben ze een lager piekvermogen.

Voordelen

 • Langste levensduur (20 jaar)
 • Geen capaciteitsverlies
 • Milieuvriendelijke thuisaccu
 • Veilig (is niet ontvlambaar)
 • Temperatuur heeft geen invloed op de werking

Nadelen

 • Hogere prijs
 • Groter en zwaarder systeem
 • Laadt trager op
slimster
Hoewel een zoutwater accu de meest veilige thuisbatterij is, betekent dit niet dat andere accu's voor zonnepanelen onveilig zijn. Bij correcte installatie zijn ook lithium-ion accu's en loodzuur accu's zeer veilig. Het risico op defecten is erg klein!

Thuisaccu type 3: Loodzuur batterij

De loodzuur thuisaccu is het oudste accu systeem en ook het meest betaalbaar. Wil je een goedkope thuisbatterij kopen? Dan kom je vaak bij een loodzuurbatterij uit. Dit type thuisaccu is zeer betrouwbaar en een goede budgetvriendelijke manier om zelf zonne-energie op te slaan.

Loodzuur accusystemen zijn echter behoorlijk groot en zwaar. Dit komt omdat deze batterijen een lagere energiedichtheid hebben dan lithium en zoutwater systemen. Ook hebben ze een lagere ontladingsdiepte. Dit betekent dat je een loodzuur batterij slechts tot 50% kunt ontladen, voordat hij weer volledig moet worden opgeladen. Gevolg is dat een loodzuur thuisaccu een kortere levensduur heeft, namelijk zo'n 8 tot 10 jaar.

Voordelen

 • Goedkoopste thuisaccu
 • Recyclebaar
 • Worden al tientallen jaren gebruikt (betrouwbaar)

Nadelen

 • Groot en zwaar
 • Lagere energiedichtheid
 • Kunnen tot maar 50% worden ontladen
 • Korte levensduur (5 tot 10 jaar)

Welk type thuisbatterij is het best?

Wat is nu de beste soort thuisbatterij? Welke thuisaccu jij thuis het best kunt laten installeren is compleet afhankelijk van jouw voorkeuren en gebruik. Laat je altijd goed adviseren door de thuisaccu installateur over de mogelijkheden bij jouw woning. De specialist kan jou precies vertellen welk soort accusysteem het best past bij jouw huis, stroomverbruik en zonnepanelen.

Indien je op zoek bent naar een goedkope thuisaccu, dan is de loodzuur accu een goede keus. Dit zijn de meest voordelige batterijen. Houd echter wel rekening met een lagere capaciteit en kortere levensduur. Heb jij een groter budget en zoek je een thuisaccu met lange levensduur en geen capaciteitsverlies? Dan kom je waarschijnlijk uit bij een zoutwater accu. Dit systeem is echter wel een stuk groter, dus je hebt hier voldoende ruimte voor nodig.

Heb jij een kleinere woning, maar wil je wel profiteren van de voordelen van een thuisaccu? De lithium-ion batterij is de meest geplaatste accu voor zonnepanelen en het opslaan van zonnestroom. Dit systeem heeft een lange levensduur en is bovendien compact van formaat. Hierdoor is de lithium-ion batterij geschikt voor bijna alle woningen.

thuisaccu installeren

Gratis thuisaccu offertes via Slimster

Thuisaccu soorten

Heb jij al zonnepanelen op je dak liggen en wil je graag zelf zonne-energie opslaan? Door het afbouwen van de salderingsregeling wordt dit steeds interesanter. Bij Slimster helpen we je graag bij het vinden van een betrouwbare thuisaccu installateur. Vraag direct gratis thuisaccu offertes aan en vergelijk erkende bedrijven uit jouw regio. Laat je adviseren over alle mogelijkheden en soorten thuisaccu's. Kies vervolgens de beste deal voor jouw thuisbatterij inclusief montage.

Direct erkende thuisaccu installateurs vergelijken

sunlogics
Powerwatt
Piek Energie
Opteco
Green Infra
Evectra
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis thuisaccu offertes?
Geheel vrijblijvend
Thuisaccu soorten