Perceptief gehoorverlies
Perceptief gehoorverlies is het gevolg van een aandoening aan het binnenoor. Er is dus sprake van een perceptief gehoorverlies als de haarcellen, de zenuwvezels of de verbinding van de zenuwvezels met het slakkenhuis zijn beschadigd of niet optimaal functioneren. Bijna 90% van alle gevallen van hoorverlies heeft een perceptieve aard. Perceptief verlies is van blijvende aard en is dus alleen op te vangen met een passend hoortoestel.
Kenmerken perceptief gehoorverlies
Perceptief gehoorverlies is te herkennen aan een aantal belangrijke symptomen:
- Lichte tot ernstige slechthorendheid
- Problemen met het onderscheiden van geluiden, bijvoorbeeld het herkennen van spraak
- Zachte geluiden worden te zacht waargenomen en luide geluiden juist te luid
- Last van oorsuizen
Oorzaken perceptief gehoorverlies
Perceptief gehoorverlies kan verschillende oorzaken hebben. We onderscheiden;
- Akoestisch trauma
- Verstopping of verdikking vaatwanden
- Blootstelling aan lawaai
- Stress
- Schadelijke stoffen
- Ziekten
- Ouderdom
Akoestisch trauma
Perceptief hoorverlies kan ontstaan door een akoestisch trauma. Een zeer harde knal, van bijvoorbeeld een vuurwapen of explosief, kan het perceptieve deel van het oor beschadigen. Ook een klap tegen het hoofd kan leiden tot perceptief gehoorverlies. Er komt veel druk op het oor te staan, waardoor het slakkenhuis beschadigd. Is het trauma heftig? Dan kan zelfs plotsdoofheid ontstaan.
Verstopping vaatwanden
Een verstopping, vernauwing of verdikking van de vaatwand kan ook leiden tot perceptief gehoorverlies. Dit verstoort namelijk de zuurstoftoevoer in het oor. Ons gehoor is zeer gevoelig voor deze verstoring van de zuurstofvoorziening en kan hierdoor minder werken.
Lawaaislechthorendheid
Langdurige blootstelling aan harde geluiden kan leiden tot lawaaidoofheid. Het gehoor raakt beschadigd door bijvoorbeeld werken in de bouw of het bezoeken van festivals zonder het dragen van gehoorbescherming. Deze harde geluiden kunnen al snel een negatief effect hebben op de vaten.
Stress
Stress heeft invloed op het hart- en vaatstelsel in ons lichaam. Dit vermindert de doorbloeding en zodoende heeft stress ook effect op ons gehoor. De slechtere doorbloeding kan leiden tot slechthorendheid, maar ook tot klachten als tinnitus. Dit is het constant horen van een piep of ruis in de oren.
Schadelijke stoffen
Ons gehoor is delicaat en schadelijke stoffen kunnen de werking verstoren. Denk aan onder andere roken, overmatig alcoholgebruik en sommige medicatie (zoals antibiotica en ibuprofen). Deze verstoren de zuurstofvoorziening met als gevolg dat perceptief gehoorverlies kan ontstaan.
Ziekten
Perceptief gehoorverlies kan ook veroorzaakt worden door diverse ziekten. De ziekte van Ménière bijvoorbeeld. Deze aandoening verstoort de werking van het binnenoor. Met klachten als evenwichtsstoornissen, slechthorendheid en oorsuizen als gevolg. Maar ook diabetes, MS en een verminderde nierfunctie kunnen zorgen voor gehoorverlies.
Ouderdom
De achteruitgang van het gehoor heeft vaak ook met leeftijd te maken. Ouderdomsdoofheid is een progressieve vorm van slechthorendheid. Naarmate we ouder worden gaat ons gehoor achteruit. Deze vorm van perceptief gehoorverlies zien we vooral terug in het minder goed horen van hoogfrequente tonen. Een hoortoestel kan uitkomst bieden.
Perceptief gehoorverlies? Doe de hoortest!
Indien je last hebt van gehoorproblemen kun je eenvoudig en snel een gratis hoortest aanvragen via Slimster. Een audicien zal jouw gehoortest afnemen en een audiogram opmaken. Je weet zo precies in hoeverre jouw gehoor beschadigd is en welke oplossingen er zijn. Je krijgt een uitgebreid advies over gehoorbescherming of een hoortoestel.
Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.