Oorveilig Keurmerk
Het Oorveilig Keurmerk is een initiatief van de Nationale Hoorstichting. Oorveilig is erop gericht om bezoekers van uitgaansgelegenheden (clubs) op een zo veilige mogelijke manier te laten genieten van het uitgaan. Clubs kunnen het Oorveilig Certificaat verdienen door het risico op gehoorschade zoveel mogelijk te beperken. Hierbij moet je denken aan actieve voorlichting van gehoorschade door muziek, het uitdelen van oordoppen aan het personeel en de bezoekers en het instellen van een acceptabele geluidslimiet.
Oorveilig Keurmerk criteria
Aan welke eisen moet een discotheek, kroeg of evenementenhal voldoen om het Oorveilig Keurmerk te krijgen?
- Het geluidsniveau mag niet boven de 103 dB komen.
- Bezoekers kunnen het aantal decibellen zien op een decibelmeter.
- Er hangen waarschuwingen voor bezoekers om minimaal 2 meter van de boxen te blijven
- Er zijn oordoppen te kopen voor een scherpe prijs
- Er hangt een plattegrond met speciale Oorveilig zones
- Medewerkers dragen altijd gehoorbescherming in lawaaierige ruimtes
- Bezoekers kunnenn de gratis dB Meter App downloaden
- Er is altijd een Oor-beschermer aan het werk; iemand die alles weet over oorbescherming en geluidsniveau
Genieten van uitgaan zonder gehoorschade
Als een club het Oorveilig Keurmerk in bezit heeft kunnen bezoekers er zeker van zijn dat er alles aan gedaan is om gehoorschade door uitgaansgeluiden zoveel mogelijk te beperken. Clubs kunnen met dit keurmerk hun maatschappelijke betrokkenheid tonen. Jaarlijks zijn er, met name onder jonge mensen, veel slachtoffers te betreuren met blijvende gehoorschade (zoals oorsuizen).
Het mag duidelijk zijn dat dit een grote impact kan hebben op het verdere leven van deze jonge mensen. Door het Oorveilig Keurmerk kunnen jonge mensen blijven genieten van muziek en uitgaan. Wil je ook jouw gehoor beschermen als je op een locatie zonder Oorveilig Keurmerk bent? Maak via Slimster een vrijblijvende afspraak bij een audicien in jouw buurt en vraag om advies.
Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.