• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 108.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Blauwe of zwarte zonnepanelen?

Blauwe of zwarte zonnepanelen?

Je kan blauwe of zwarte zonnepanelen laten installeren op je dak. Betekent het kleurverschil ook een verschil in kwaliteit en welke kleur kan je het beste kiezen?

Blauwe en zwarte zonnepanelen vergelijken

Blauwe en zwarte panelen kan je op basis van verschillende kenmerken vergelijken:

Soort zonnepanel
Kleur
Prijs
Rendement
Uiterlijk
Monokristallijn zonnepanelen Zwart €€ ++ ++
Polykristallijn zonnepanelen Blauw + +

Verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen

Het verschil in kleur komt door de verschillende productieprocessen die de twee soorten panelen ondergaan.

Een polykristal zonnepaneel bestaat uit zonnecellen van onregelmatige siliciumkristallen, waardoor de panelen helderblauw worden.

Blauwe zonnepanelen

Een monokristal zonnepaneel heeft zonnecellen van één gestructureerd siliciumkristal. Hierdoor ontstaat er een donkere, egale kleur.

Zwarte zonnepanelen

Blauwe zonnepanelen goedkoper

Het productieproces van monokristallijn zonnepanelen verloopt trager dan het produceren van de polykristallijn panelen. Daarom zijn de mono-zonnepanelen (zwarte) duurder dan de poly-zonnepanelen (blauwe).

Hoger rendement zwarte panelen

Zwarte panelen hebben een hoger rendement dan blauwe zonnepanelen. Vooral op kleinere daken zijn deze zwarte, polykristal zonnepanelen ideaal. Je hebt namelijk minder panelen nodig om hetzelfde rendement te behalen.

Kiezen tussen blauwe of zwarte panelen

Veel consumenten kiezen voor zwarte zonnepanelen van monokristal om het uiterlijk. Helderblauwe polykristal panelen vallen meer op, vooral op schuine daken. Dit is in de ogen van veel consumenten een minpunt.

Qua rendement zijn monokristallijn panelen de beste optie. Heb je de ruimte om veel zonnepanelen te plaatsen, dan zijn polykristallijn zonnepanelen ook uitstekend. Het rendement per paneel is lager, maar de prijs is dat ook.

Het kwaliteitsverschil tussen de twee soorten panelen is minimaal, waardoor het afhankelijk is van je eigen situatie en wensen welke zonnepanelen het beste bij je passen.

Andere soorten zonnepanelen

Naast poly zonnepanelen en mono zonnepanelen zijn er nog andere panelen, zoals dunne film panelen en glas-glas zonnepanelen. De dunne film zonnepanelen zijn qua uiterlijk erg geliefd vanwege hun egale, zwarte look, maar scoren minder goed qua rendement.

Ook zijn er zonnepanelen mogelijk in andere kleuren dan zwart en blauw. Deze zonnepanelen in andere kleuren hebben echter een lagere opbrengst en zijn vooral interessant vanuit een design oogpunt.

Vergelijk zonnepaneel-offertes en bespaar

Wil je zonnepanelen kopen, maar weet je niet welke panelen het meest geschikt zijn voor jou? Vraag gratis zonnepanelen-offertes aan en laat je adviseren door regionale specialisten. Vergelijk bedrijven en bepaal zelf welke installateur de opdracht mag uitvoeren. Zo bespaar je tot wel 45%.

Vergelijk 151 zonnepaneel-bedrijven

Energiecontrol
Kroon Zonnepanelen
Direct Zonnepanelen
Greentastic Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal