• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 80.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie

Blauwe of zwarte zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn beschikbaar in een blauwe of zwarte kleur. Betekent het kleurverschil ook een verschil in kwaliteit en welke kleur kan je het beste kiezen?

Blauwe en zwarte zonnepanelen vergelijken

De keuze voor blauwe of zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. In de onderstaande tabel kan je in één oogopslag verschillende factoren vergelijken

Soort zonnepanel Kleur Prijs Rendement Uiterlijk
Monokristallijn zonnepanelen Zwart €€ ++ ++
Polykristallijn zonnepanelen Blauw + +

Verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen

Het verschil in kleur komt door de productieprocessen van de twee soorten zonnepanelen. Een polykristal zonnepaneel bestaat uit zonnecellen van onregelmatige siliciumkristallen. Een monokristal zonnepaneel heeft zonnecellen van één gestructureerd siliciumkristal. Hierdoor ontstaat er een donkere, egale kleur. De kleur van de zonnepanelen ontstaat dus door de siliciumkristallen in de zonnecellen.

Opbrengst verschil blauwe en zwarte panelen

Zwarte panelen hebben een hoger rendement dan blauwe zonnepanelen. Vooral op kleinere daken zijn deze zwarte, polykristal zonnepanelen ideaal. Je hebt namelijk minder panelen nodig om hetzelfde rendement te behalen.

Prijsverschil blauwe en zwarte panelen

Het productieproces van monokristallijn zonnepanelen verloopt trager dan het produceren van de polykristallijn panelen. Om die reden zijn de mono-zonnepanelen (zwarte) duurder dan de poly-zonnepanelen (blauwe).

Kiezen tussen blauwe of zwarte panelen

Veel consumenten kiezen voor zwarte zonnepanelen van monokristal om het uiterlijk. Helderblauwe polykristal panelen vallen in de ogen van veel consumenten te veel op, vooral op schuine daken.

Qua rendement zijn monokristallijn panelen de beste optie. Heb je de ruimte om veel zonnepanelen te plaatsen, dan zijn polykristallijn zonnepanelen ook uitstekend. Het rendement per paneel is lager, maar de prijs is dat ook.

Het kwaliteitsverschil tussen de twee soorten panelen is minimaal, waardoor het afhankelijk is van je eigen situatie en wensen welke zonnepanelen het beste bij je passen.

Andere soorten zonnepanelen

Naast polykristal zonnepanelen en monokristal zonnepanelen zijn er nog andere zonnepanelen te onderscheiden, zoals dunne film panelen en glas-glas zonnepanelen. Vooral de dunne film zonnepanelen zijn qua uiterlijk erg geliefd vanwege hun egale, zwarte look, maar scoren minder goed qua rendement.

Ook zijn er zonnepanelen mogelijk in andere kleuren dan zwart en blauw. Deze zonnepanelen in andere kleuren hebben echter een lagere opbrengst en zijn vooral interessant vanuit een design oogpunt.

Vergelijk zonnepaneel-offertes en bespaar

Wil je zonnepanelen kopen, maar weet je niet welke panelen het meest geschikt zijn voor jou? Vraag gratis zonnepanelen-offertes aan en laat je adviseren door regionale specialisten. Vergelijk bedrijven en bepaal zelf welke installateur de opdracht mag uitvoeren. Zo bespaar je tot wel 45%.

Eenvoudig beste installateur vinden
Energiecontrol
Kroon Zonnepanelen
Direct Zonnepanelen
Greentastic Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal