• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 100.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Deel deze pagina

Blauwe of zwarte zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn beschikbaar in een blauwe of zwarte kleur. Betekent het kleurverschil ook een verschil in kwaliteit en welke kleur kan je het beste kiezen?

Polykristallijn en monokristallijn

De polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen worden het meest gebruikt in Nederland. Waar de poly zonnepanelen een (helder)blauwe kleur hebben, zijn de mono zonnepanelen donkerblauw of zwart van kleur.

Dit komt door de verschillende productieprocessen. Bij polykristal zonnepanelen bestaat elke zonnecel uit meerdere, onregelmatige siliciumkristallen. Een monokristal zonnepaneel heeft een gestructureerd siliciumkristal als basis van de zonnecel, waardoor er een donkere en egale kleur ontstaat.

Verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen

Waar blauwe zonnepanelen bestaan uit meerdere siliciumkristallen per zonnecel, heeft een zwart zonnepaneel een enkel siliciumkristal. Dit zorgt voor een uniforme kleur van het paneel, terwijl de blauwe zonnepanelen vaak onregelmatig blauw van kleur zijn.

Qua kwaliteit hebben de zwarte zonnepanelen een hogere opbrengst dan de blauwe zonnepanelen, al is het verschil niet groot. Het uiterlijk is vaak de belangrijkste reden voor consumenten om zwarte panelen te kiezen.

Keuze voor blauw of zwart

Veel consumenten kiezen voor de zwarte zonnepanelen om het uiterlijk. Bij schuine daken zijn de zonnepanelen zichtbaar en speelt het uiterlijk ook een rol. Vooral bij daken met lichte en rode dakpannen vallen de zonnepanelen erg op.

Op platte daken wordt er juist weer vaker gekozen voor de blauwe, polykristal panelen. Het verschil in kwaliteit is minimaal, terwijl de blauwe panelen wel wat lager zijn in de prijs. De panelen zijn toch niet zichtbaar op een plat dak, waardoor het uiterlijk van de panelen minder belangrijk is dan de prijs.

Andere soorten zonnepanelen

Naast polykristal zonnepanelen en monokristal zonnepanelen zijn er nog andere soorten panelen te onderscheiden, zoals dunne film panelen en glas-glas zonnepanelen. Ook zijn er zonnepanelen mogelijk in andere kleuren dan zwart en blauw. Deze zonnepanelen in andere kleuren hebben echter een lagere opbrengst en zijn vooral interessant vanuit een design oogpunt.

Vergelijk zonnepaneel-offertes en bespaar

Wil je zonnepanelen kopen, maar weet je niet welke panelen het meest geschikt zijn voor jou? Vraag gratis offertes aan en laat je adviseren door regionale specialisten. Vergelijk bedrijven en bepaal zelf welke installateur de opdracht mag uitvoeren. Zo bespaar je tot wel 45%.