Otosclerose

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Otosclerose is een vergroeiing van het bot in het middenoor. Het is een progressieve ziekte. Hierdoor kan slechthorendheid ontstaan en in sommige gevallen zelfs doofheid. Bij otosclerose groeit een van de gehoorbeentjes vast aan het ovale venster in het slakkenhuis. Dit gehoorbeentje moet normaal de beweging van het trommelvlies doorgeven naar het binnenoor. De beweging van het trommelvlies vindt plaats door geluid. Echter als het gehoorbeentje vergroeit is kan dit niet goed worden doorgegeven.

Oorzaak en symptomen otosclerose

De oorzaak van otosclerose is bijna nooit te achterhalen. Hoe het begint en waarom sommige mensen deze aandoening krijgen is niet bekend. Het is dan ook onmogelijk om otosclerose te voorkomen.

Een van de voornaamste symptomen van otosclerose is verlies van het gehoor, geleidingsverlies. Dit komt omdat het geluid niet doorgegeven kan worden. Dit geleidingsverlies kan lange tijd op het zelfde niveau blijven en dan plotseling toenemen. Daarnaast is oorsuizen een ander symptoom waarvan de persoon last kan hebben. Volledige doofheid komt maar zelden voor bij otosclerose.

Vrijblijvend jouw gehoor laten testen?
Gratis hoortest

3 vormen van otosclerose

Otosclerose komt in drie verschillende vormen voor. Zo onderscheiden we otosclerose van de stijgbeugel. Dit is te herkennen aan een wittig brokje op de stijgbeugel. Na enkele jaren kan de stijgbeugel zelfs helemaal overgroeid zijn door bot.

Soms tast otosclerose het slakkenhuis aan in plaats van de stijgbeugel. Dit komt niet vaak voor. In deze situatie is er geen sprake van geleidingverlies, maar van zenuwgehoorverlies. Dit noemen we cochleaire otosclerose en wordt behandeld met een hoortoestel of plaatsing van een cochleair implantaat.

Tot slot kan er sprake zijn van otosclerose aan zowel de stijgbeugel als het slakkenhuis. Bij deze vorm ontstaat geleidingsgehoorverlies en zenuwgehoorverlies.

otosclerose

Otosclerose operatie

Otosclerose is te behandelen, maar dit moet wel via een operatie gebeuren. Tijdens deze operatie wordt het bovenste deel van het gehoorbeentje verwijderd. Het vergroeide deel wordt doorboord en daarin wordt een prothese geplaatst. De operatie wordt uitgevoerd door een oorarts. Personen herstellen doorgaans volledig van de operatie en hebben erna bijna geen last meer.

Liever geen operatie? In sommige gevallen is het mogelijk om een hoortoestel als oplossing te gebruiken. Hoortoestellen versterken het geluid, waardoor de belangrijkste klacht van otosclerose, gehoorachteruitgang, verminderd wordt.

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Otosclerose