Botverankerd hoortoestel
Een botverankerd hoortoestel bestaat uit een implantaat, koppelstuk en een geluidsprocessor. Het implantaat groeit vast in het het schedelbot achter het oor, het koppelstuk wordt omgeven door de huid en de geluidsprocessor wordt op dit koppelstuk bevestigd. Deze hoortoestellen maken gebruik van directe beengeleiding en is daarom een goede oplossing voor mensen met een groot gehoorverlies die niet met reguliere hoortoestellen genoeg geholpen kunnen worden. Ook voor mensen met chronische ontstekingen van de gehoorgang kunnen geen regulier hoortoestel dragen.
Bone Anchored Hearing Aid
Een botverankerd hoortoestel wordt een BAHA (Bone Anchored Hearing Aid) genoemd. Dit hoortoestel wordt verankerd in de schedel door middel van een operatie. Het hoortoestel is voorzien van een trilblokje wat geluiden kan opvangen. Door het trilblokje wordt het bot in trilling gebracht door de microfoon en versterker waardoor ook het slakkenhuis gaat trillen. Hierdoor wordt het geluid doorgegeven. Bij slechthorenden waarbij het binnenoor nog redelijk goed functioneert kan een botverankerd hoortoestel een uitkomst zijn.
Werking botverankerd hoortoestel
De geluidsprocessor zet geluid om in mechanische trillingen. Deze trillingen worden via het koppelstuk (abutment) en het implantaat direct aan het binnenoor doorgegeven. Vandaar de term directe beengeleiding. Het buitenoor en middenoor worden overgeslagen bij het omzetten van geluid.
Voor welke hoorproblemen is een botverankerd hoortoestel geschikt?
Een botverankerd hoortoestel wordt bij vier verschillende hoorproblemen gebruikt. Deze hoorproblemen zijn:
- Gehoorgangstenose of atresie van de gehoorgang
- Middenoorprobleem
- Chronische ontsteking aan de gehoorgang
- Eenzijdige binnenoordoofheid
Niet geschikt voor kinderen
Deze BAHA techniek wordt tegenwoordig ook steeds vaker gebruikt bij mensen met een éénzijdig hoorverlies. Het geluid van het slechte oor wordt opgevangen en hoorbaar gemaakt aan het goede oor. Deze techniek van botverankerde hoortoestellen is overigens niet geschikt voor (kleine) kinderen.
Vanwege de groei is het onverstandig om een trilblokje operatief in de schedel te plaatsen. De techniek wordt echter wel op een andere manier gebruikt. In plaats van een operatie kunnen kinderen het trilblokje verwerkt in een hoofdband dragen. Heb jij last van chronische oorontstekingen of andere aandoeningen dankzij jouw hoortoestel? Informeer dan eens bij de audicien of kno-arts over de mogelijkheden van een gehoorimplantaat.
Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.