Oorontsteking

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Een oorontsteking (ook wel otitis genoemd) is een vervelende, maar goed te behandelen aandoening. We onderscheiden 2 types oorontstekingen. Een gehoorgangontsteking, waarbij de ontsteking aan de buitenzijde van het trommelvlies zit in de gehoorgang, en een middenoorontsteking, waarbij de ontsteking binnen het trommelvlies in het middenoor zit. Bij Slimster vertellen we je meer over oorontstekingen en maak je eenvoudig een afspraak bij een audicicen.

Symptomen oorontsteking

  • Vocht uit de gehoorgang
  • Jeuk of brandering gevoel in de gehoorgang
  • Gehoorverlies
  • Rode en gezwollen huid gehoorgang

Een oorontsteking geneest meestal vanzelf binnen 1 tot 3 weken. Veel pijn en twijfels over het geneesproces? Ga dan langs bij de huisarts.

Advies over oorproblemen van een audicien?
Maak een afspraak

Middenoorontsteking

Beide vormen ontstaan op verschillende manieren en treffen vaak ook verschillende leeftijdsgroepen. Kinderen hebben meestal een middenoorontsteking die vooraf wordt gegaan door een fikse verkoudheid. Het oor staat in verbinding met de keel en de neus via de buis van Eustachius. Bij een verkoudheid kan deze buis verstopt raken. De buis van Eustachius is bij kleine kinderen nog niet helemaal ontwikkeld waardoor een verstopping makkelijk kan plaatsvinden.

Hierdoor neemt de druk toe in het middenoor waardoor het trommelvlies bol komt te staan. Dit kan flinke pijn veroorzaken en in sommige gevallen kan het trommelvlies zelfs knappen. In de meeste gevallen hoeft er niets aan een middenoorontsteking gedaan te worden. Als de verkoudheid weg trekt zal de middenoorontsteking ook over gaan. Bij langdurige klachten kunnen trommelvliesbuisjes een uitkomst bieden.

oorontsteking

Gehoorgangontsteking

Een gehoorgangontsteking is een ander geval. Deze oorontsteking ontstaat in vrijwel alle gevallen door een blokkade van oorsmeer en bacteriën. Oorsmeer in het oor zorgt voor een gezonde gehoorgang. Het houdt de huid gezond en zorgt dat bacteriën het oor veilig kunnen verlaten. Bij een teveel aan oorsmeer, het gebruik van wattenstaafjes, oorpeuteren, maar ook een hoge luchtvochtigheidsgraad, kan er op een bepaalde plek teveel oorsmeer komen te zitten. Dit kan een blokkade van de gehoorgang geven.

De bacteriën gaan flink broeien met als gevolg een gehoorgangontsteking. Meestal is deze vorm niet vanzelf op te lossen. Een huisarts kan het oor flink reinigen met behulp van een oortoilet. De dagen tot weken na deze behandeling zal je zelf met oordruppels aan de gang moeten om de gehoorgangontsteking op te lossen. Een oorontsteking is niet ernstig, maar kan wel flink vervelend zijn. Bij langdurige klachten is het altijd aan te raden een arts te bezoeken voor advies.

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Oorontsteking