Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
2 minuten

Zonnepanelen zijn een ideale manier om zelf energie op te wekken. Maar wat als je zonnepanelen beschadigd raken of gestolen worden? Wordt dit gedekt door je huidige verzekering of moet je jouw zonnepanelen verzekeren met een aparate verzekering?

Hoe moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?

Je kunt je zonnepanelen verzekeren tegen diefstal, brand en stormschade. Maar misschien zijn je zonnepanelen hier al wel voor verzekerd:

  • Ben je woningeigenaar? Check dan bij de verzekeraar of de zonnepanelen onder je opstalverzekering vallen. Vraag duidelijk waar je zonnepanelen voor verzekerd zijn.
  • Heb je een huurwoning? Dan moet je de zonnepanelen apart verzekeren.

Zonnepanelen verzekeren met opstalverzekering

Ben je een woningeigenaar, dan heb je waarschijnlijk een opstalverzekering. Deze verzekering geldt voor alles wat aan het huis vastzit. Zonnepanelen die op het dak zijn gemonteerd vallen dan onder de opstalverzekering. Neem na aanschaf van de zonnepanelen altijd contact op met je verzekeraar:

  • Vaak zijn er voorwaarden verbonden aan constructie/montage van zonnepanelen voor de verzekering.
  • Geef de nieuwe herbouwwaarde door, inclusief de waarde van de zonnepanelen.
Zonnepanelen verzekeren in huurwoning
Heb je zonnepanelen laten plaatsen op je huurwoning? Dan heb je geen opstalverzekering en is het nodig om je zonnepanelen apart te verzekeren.
zonnepanelen verzekeren

Zonnepanelen verzekeren tegen diefstal

Stel: je zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering en worden gestolen, wat dan? Bij veel verzekeraars heb je alleen recht op een vergoeding als er sprake is van inbraakschade en dat is bij diefstal van zonnepanelen vaak niet aanwezig. Informeer altijd bij je verzekeraar wat de voorwaarden zijn van jouw opstalverzekering.

Zonnepanelen op plat dak verzekeren

Zonnepanelen op platte daken zitten vaak niet vast aan de woning, maar staan op het dak. Hierdoor vallen ze niet onder de opstalverzekering en zal je ze los moeten verzekeren. Check altijd eerst of de panelen onder de opstalverzekering vallen, voordat je een nieuwe verzekering afsluit.

Waarom is het verzekeren van zonnepanelen op een plat dak duurder? Het risico op diefstal is groter bij zonnepanelen op een plat dak. Ze zijn minder goed zichtbaar en zitten vaak niet vastgeschroefd aan het dak. Hierdoor zijn ze makkelijker mee te nemen dan zonnepanelen op een schuin dak.

Dekking bij natuurrampen

Niet alle verzekeraars dekken schade bij natuurrampen. Toch is er in Nederland kans op stormschade en krijgen zonnepanelen hiermee te maken. Check bij je verzekeraar of jouw zonnepanelen verzekerd zijn bij stormschade. Is dit niet het geval, dan kan een losse verzekering verstandig zijn.

zonnepanelen verzekering

Wanneer aparte verzekering afsluiten voor zonnepanelen?

Wanneer is het verstandig om een losse verzekering af te sluiten?

  • Zonnepanelen niet verzekerd bij stormschade
  • Zonnepanelen niet verzekerd bij diefstal zonder inbraakschade
  • Zonnepanelen vallen niet onder opstalverzekering

Premies van zonnepanelen verzekeringen zijn vaak niet goedkoop. Je betaalt doorgaans 0,25% van de factuurwaarde (met een minimum van € 50 per jaar). Je bent dan wel voor vrijwel alles gedekt: natuurrampen en diefstal zonder inbraakschade. Kan je door schade of diefstal geen energie opwekken met de panelen? Productieverlies bij uitval van zonnepanelen telt ook mee als schade: de verzekeraar betaalt dan de extra stroom.

Zonnepanelen kopen en laten plaatsen?

Ben je nog op zoek naar een installateur die jouw nieuwe zonnepanelen kan monteren? Vraag dan gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan. Je komt in contact met ervaren vakmannen die in jouw regio werken. Zij kunnen je adviseren over de beste zonnepanelen en jouw zonnepanelen installeren.