Zonnepanelen kopen, huren of leasen
Zonnepanelen worden steeds populairder, maar niet iedereen heeft geld om in zonnepanelen te investeren. Zijn er nog andere opties naast zonnepanelen kopen? We vertellen je alles over zonnepanelen huren of leasen.
Zonnepanelen huren
Wil je zonnepanelen en is je dak geschikt, maar heb je er geen geld voor? Zonnepanelen huren kan dan een aantrekkelijke optie zijn. Hiermee is het mogelijk om zonnepanelen per maand te betalen zonder grote aanschaf. Wat zijn de mogelijkheden, voordelen en nadelen van het huren van zonnepanelen?
Nadelen bij zonnepanelen huren
- Maandelijkse kosten hoger dan bij zonnepanelen kopen
- Vaak eigen woning nodig, zonder VvE
- Vaak ongunstige voorwaarden
- Hoge kosten bij voortijdig opzeggen
- Soms jaarlijke stijging van de huur
Waarom zonnepanelen huren?
- Geen investering nodig
- Vast bedrag per maand
- Geen BKR-registratie
- Direct besparen op energierekening
- Geen onderhoudskosten (zijn voor verhuurder)
- Overname met korting mogelijk
Ontvang zonnepanelen offertes
- 528 aangesloten zonnepaneel specialisten.
- Vergelijk bedrijven die zowel huren, leasen als kopen aanbieden.
- Offertes zijn geheel gratis & vrijblijvend.
- Altijd inclusief advies & hulp bij subsidie aanvragen & andere regelingen.
Is zonnepanelen huren verstandig?
Het grootste voordeel van zonnepanelen huren, is dat je geen grote investering hoeft te doen. Je betaalt een maandelijks bedrag aan de zonnepanelen verhuurder. De verhuurder is meestal ook verantwoordelijk voor onderhoud en reparatie. Voortijdig een contract opzeggen is vaak een dure grap, dus controleer alles goed voordat je iets ondertekent.
Let ook goed op de voorwaarden van het huurcontract. Er zijn vele aanbieders die zonnepanelen te huur aanbieden en bij sommige bedrijven zijn er ongunstige clausules verstopt in lange voorwaarden.
Zonnepanelen leasen
Een andere optie is zonnepanelen leasen. Financial leasen is een andere benaming voor lenen. Met behulp van deze lening betaal je de zonnepanelen af over een bepaalde periode. Het werkt in feite hetzelfde als het leasen van andere spullen, zoals een telefoon of een auto. Je betaalt een maandelijks bedrag voor een bepaalde periode.
Gemiddeld is een leaseperiode van zonnepanelen 15 jaar. Na de looptijd zijn de zonnepanelen van jou en kan je er nog zeker 10 jaar gebruik van maken (levensduur is gemiddeld 25 jaar). Je kunt de zonnepanelen ook inruilen voor een nieuwere variant (met een nieuw contract). Je profiteert op deze manier van zonnepanelen zonder hoge aanschafkosten.
Waarom zonnepanelen leasen?
- Eigenaar van de zonnepanelen na contract
- Geen investering nodig
- Lagere energierekening
- Geen extra kosten voor onderhoud
Nadelen bij zonnepanelen leasen
- BKR-registratie
- Lang leasecontract (gem. 15 jaar)
- Hoge kosten bij voortijdig opzeggen
Is leasen van zonnepanelen verstandig?
Of zonnepanelen leasen een geschikte optie is voor jou, is afhankelijk van je situatie. Leasen is vooral een veelgebruikte optie bij zakelijke zonnepanelen, maar ook onder particulieren komt het steeds vaker voor. Houd er rekening mee dat je voor langere tijd vast zit aan een leasecontract.
Zonnepanelen leasen is een mooie optie voor mensen die geen zonnepanelen kunnen kopen. Je wekt stroom op met zonnepanelen zonder aanschafkosten, maar betaalt wel elke maand een leasetarief en rente. Heb je het geld beschikbaar, dan is zonnepanelen kopen altijd de meest voordelige keuze. Zonnepanelen huren of leasen wordt meestal overwogen als kopen geen optie is.
Zonnepanelen zonder aanschafkosten
Overweeg je het laten plaatsen van zonnepanelen zonder aanschafkosten, dan betekent dit dat je zelf geen directe investering hoeft te doen. Ideaal wanneer je geen spaargeld hebt om de zonnepanelen-installatie in 1x te betalen. Je kunt kiezen voor een lease- of huurconstructie, waarbij een externe partij de zonnepanelen betaalt en installeert. In ruil daarvoor betaal je een vast bedrag per maand voor het gebruik van de zonnepanelen of een deel van de opgewekte stroom.
- Zonnepanelen zonder investering
- Direct profiteren van zonne-energie
- Duurzaam
- Onderhoud inbegrepen
Zonnepanelen zonder investering via Nationaal Warmtefonds
Het Nationaal Warmtefonds van de Rijksoverheid biedt leningen tegen 0% rente, zodat iedereen kan verduurzamen met zonnepanelen. Deze Energiebespaarlening is bedoeld om zonnepanelen voor ieder huishouden toegankelijk te maken. Maar er gelden wel enkele voorwaarden om te kunnen profiteren van zonnepanelen zonder investering en rente.
- 0% rente is alleen beschikbaar voor een verzamelinkomen tot € 60.000 (boven dit inkomen geldt het reguliere rentetarief van 4,3%).
- Je dient eigenaar te zijn van de woning (huurders komen niet in aanmerking).
- De lening dient aangevraagd te worden via de website van het Nationaal Warmtefonds.
Zonnepanelen leasen, huren of kopen: wat is beter?
Zonnepanelen huren of leasen? Of is het toch beter om zonnepanelen te kopen? De beste optie is afhankelijk van jouw situatie.
- Heb je budget om te investeren? Zonnepanelen kopen is altijd de meest voordelige optie. Ontdek enkele tips voor zonnepanelen financieren.
- Heb je niet het budget beschikbaar? Dan is zonnepanelen leasen of huren een optie. Het huren van zonnepanelen heeft lagere maandlasten dan leasen, maar bij leasen worden de zonnepanelen na verloop van tijd jouw eigendom.
Laat je adviseren door ervaren installateurs
Wil je meer informatie over het financieren van zonnepanelen en wat de beste optie is voor jou? Vraag gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan en kom in contact met installateurs die in jouw regio actief zijn. Laat je adviseren over de beste zonnepanelen én beste financieringsmogelijkheid. Vergelijk de installateurs en kies de deal die het beste bij je past.
Direct 1029 zonnepaneel specialisten vergelijken
- Vraag binnen 1 minuut aan
- Ontvang vrijblijvende offertes
- Kies de beste deal
Veelgestelde vragen
Er zijn speciale lease- en huurconstructies waarmee een aanbieder de zonnepanelen voor jou financiert en installeert. In plaats van zelf een groot bedrag vooraf te betalen, betaal je een vast maandbedrag aan de aanbieder. Zo kun je profiteren van zonne-energie zonder zelf een investering te doen.
Bij verhuizing heb je vaak verschillende opties:
- Contract overdragen: je kunt proberen het contract over te dragen aan de nieuwe bewoners, als zij én de aanbieder hiermee akkoord gaan.
- Einde van het contract: bij een aantal aanbieders kun je het contract voortijdig beëindigen. Hier zitten vaak wel extra kosten aan verbonden.
- Zonnepanelen verhuizen: soms is het mogelijk om je zonnepanelen mee te verhuizen. Het is dan wel belangrijk dat het dak van je nieuwe woning geschikt is voor de installatie.
Ja, onderhoud is meestal inbegrepen in de maandelijkse huur- of leasekosten. Dit betekent dat de aanbieder zorgt voor periodieke controles en eventuele reparaties, zodat jij geen extra onderhoudskosten hebt.
Het maandbedrag dat je betaalt, hangt af van de aanbieder, de grootte van de installatie en het gekozen contract. Dit kan een vast bedrag zijn of een bedrag dat deels afhankelijk is van de hoeveelheid opgewekte stroom. Meestal blijft dit bedrag tijdens de looptijd van het contract hetzelfde, zodat je precies weet wat je maandelijks betaalt.