Wattpiek zonnepanelen
Bij de zoektocht naar de juiste zonnepanelen kom je regelmatig de termen wattpiek (wp) en kilowattuur (kWh) tegen. Wat betekenen deze termen en waarom zijn ze belangrijk bij de aanschaf van zonnepanelen?
Wat betekent Wattpiek bij zonnepanelen?
- Watt: constante waarde waarmee het vermogen wordt aangeduid, bv van lampen. Zonnepanelen hebben geen ‘vaste’ waarde, waardoor Watt geen goede eenheid is.
- Wattpiek: het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit is het maximale vermogen van een paneel bij laboratoriumomstandigheden. Vb: een paneel van 320 Wattpiek heeft een piekvermogen van 320 Wp bij de meest ideale omstandigheden.
- kWh: hoeveel stroom zonnepanelen opwekken wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). In de praktijk wordt het maximale vermogen niet gehaald, waardoor dit vermogen niet gelijk staat aan de werkelijke opbrengst.
Waarom is het aantal Wattpiek bij zonnepanelen belangrijk?
Het aantal Wattpiek geeft aan wat het maximaal vermogen van zonnepanelen is. Dit vermogen in Wattpiek kun je gebruiken voor verschillende berekeningen:
- Zonnepanelen prijs per Wattpiek berekenen
- Zonnepanelen opbrengst berekenen
- Grootte zonnepanelen installatie berekenen
Wattpiek omrekenen naar kWh (opbrengst)
Het zonnepanelen vermogen wordt benoemd in Wattpiek en de opbrengst in kWh. Bij de aanschaf van zonnepanelen wil je uiteraard niet alleen het vermogen weten, maar juist de opbrengst is belangrijk. In de praktijk leveren zonnepanelen namelijk nooit de volledige 100% van het piekvermogen. Hoe kun je het aantal Wattpiek omrekenen naar kWh?
In Nederland rekenen we met een gemiddelde opbrengst van 85% van het piekvermogen. Dit betekent dat 1 Wattpiek zorgt voor 0,85 kWh. De verwachte opbrengst is afhankelijk van de ligging, hellingshoek, soort panelen en zonuren. De hoeveelheid zonlicht is afhankelijk van de locatie, ook in Nederland zijn er verschillen:
Wil je weten hoeveel vermogen je nodig hebt om jouw eigen energieverbruik op te wekken? Dan rekenen we met de omrekenfactor van 0,85 (85%).
Vb: Gemiddeld verbruikt een huishouden in Nederland 3.500 kWh per jaar:
3.500 kWh / 0,85 = 4.118 Wattpiek
Dit betekent dat je gemiddeld 4.118 Wattpiek nodig hebt om 3.500 kWh op te wekken per jaar. Heb je een ander energieverbruik? Dan kun je ook het benodigde vermogen berekenen door het aantal kWh te delen door 0,85.
Veelgestelde vragen over zonnepanelen vermogen
Ieder zonnepaneel heeft een bepaald vermogen, uitgedrukt in Wattpiek. Wat is het gemiddelde vermogen van zonnepanelen? De meeste standaard zonnepanelen hebben een gemiddelde afmeting van 1 meter bij 1,65 meter. Deze zonnepanelen hebben in Nederland meestal een vermogen tussen 275 Wattpiek en 320 Wattpiek.
Er zijn ook premium zonnepanelen met dezelfde maten, met een vermogen van 325 Wattpiek, 350 Wattpiek of zelfs 380 Wattpiek. Dit extra vermogen maakt de panelen uiteraard duurder.
Hoe meer Wattpiek, hoe meer vermogen een paneel heeft. Dit grotere vermogen wordt bereikt dankzij betere materialen en de nieuwste technieken. Hier betaal je dan ook meer voor.
Welk vermogen zonnepaneel je nodig hebt, is afhankelijk van jouw situatie. Hoeveel vermogen heb je nodig met jouw jaarlijkse stroomverbruik? De meeste mensen kiezen ervoor niet meer zonnepanelen te plaatsen dan ze qua verbruik nodig hebben. Dit aangezien het financieel niet aantrekkelijk is om meer energie op te wekken.
Wat is het hoogste haalbare vermogen van zonnepanelen? Premium zonnepanelen hebben vermogens van 330 Wattpiek tot wel 380 Wattpiek. Zoek je een zonnepaneel met nog meer vermogen? Dan kom je ook uit bij zonnepanelen met grotere afmetingen.
Er zijn 400 wattpiek zonnepanelen verkrijgbaar, maar deze zijn langer, breder en zwaarder dan de standaard panelen. Door het grotere formaat kun je minder zonnepanelen kwijt op je dak. Het is dus goed verschillende zonnepanelen met elkaar te vergelijken.
Wil je weten hoeveel zonnepanelen nodig zijn om voldoende op te wekken voor je jaarlijkse energieverbruik?
Stel: je verbruikt 3.500 kWh per jaar en wilt zonnepanelen van 300 Wp gebruiken.
Om 3.500 kWh op te wekken heb je een vermogen van: 3.500/0,85 = 4118 Wattpiek nodig.
Dit betekent dat je 4118 wp in totaal / 300 wattpiek per paneel = 13,7 oftewel 14 panelen nodig hebt.
Je hebt ook zonnedakpannen. Deze zijn niet voor iedere woning geschikt, maar een uitkomst op bv monumentale panden. Ze zijn minder rendabel dan normale panelen: het vermogen per zonnedakpan is gemiddeld 8-10 wattpiek. Omgerekend behaal je een vermogen van 120-170 wattpiek op hetzelfde oppervlakte van een normaal paneel (270-320 wp). Minder dan de helft vermogen dus. Maar ze worden vooral gekozen om het uiterlijk, niet om de opbrengst.
Hoe zonnepanelen Wattpiek vergelijken?
Ieder zonnepaneel heeft zijn eigen prijs en vermogen. Hoe kun je zonnepanelen van verschillende vermogens en prijzen met elkaar vergelijken? We raden je aan te kijken naar de prijs per Wattpiek. Door de zonnepanelen prijs per Wattpiek te berekenen, kun je ook 600 Wattpiek zonnepanelen systemen vergelijken met 720 Wattpiek zonnepanelen installaties.
Wat zijn meest voorkomende zonnepanelen vermogens?
In Nederland zie je meestal zonnepanelen met 275 tot 320 Wattpiek. Heb je niet genoeg ruimte voor het aantal benodigde panelen om voldoende stroom op te wekken? Dan kan een premium paneel met meer vermogen een optie zijn. Het kost wat meer, maar je hebt minder panelen nodig voor eenzelfde vermogen.
Standaard zonnepanelen
- 275 Wp zonnepaneel
- 290 Wp zonnepaneel
- 300 Wp zonnepaneel
- 310 Wp zonnepaneel
- 320 Wp zonnepaneel
- 325 Wp zonnepaneel
Premium zonnepanelen
- 330 Wp zonnepaneel
- 340 Wp zonnepaneel
- 350 Wp zonnepaneel
- 380 Wp zonnepaneel
Vind beste installateur voor nieuwe zonnepanelen
Wil je een zonnepanelen installatie laten plaatsen? Schakel dan de hulp in van een vakkundige installateur. Deze zonnepanelen expert adviseert je over de beste opties voor jou. Welk vermogen heb je nodig, hoeveel panelen heb je nodig en hoe kun je deze panelen het beste laten plaatsen? Ook kan een expert je helpen met de keuze voor het soort zonnepanelen. Zo vind je de beste zonnepanelen voor jou. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en kom in contact met installateurs die in jouw regio actief zijn:
Direct 1029 zonnepaneel installateurs vergelijken
- Vraag binnen 1 minuut aan
- Ontvang vrijblijvende offertes
- Kies de beste deal