Voordelen & nadelen zonnepanelen
Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen te plaatsen vanwege de vele voordelen van zonnepanelen. Welke voordelen hebben zonnepanelen precies? Zijn er ook nadelen van zonnepanelen op je woning?
11 voordelen van zonnepanelen
1. Bespaar op je energierekening
- Met zonnepanelen verlaag je je energierekening. Hoe meer zelfopgewekte stroom je verbruikt, hoe minder stroom je nodig hebt van het elektriciteitsnet.
2. Zelf groene stroom opwekken
- Je wekt met behulp van zonnepanelen op een duurzame manier stroom op. Een uitstekende keuze als je op zoek bent naar duurzame, groene oplossingen voor de traditionele grijze stroom.
3. Energie terugleveren aan het net
- Op momenten dat je meer stroom opwekt dan verbruikt, lever je dit overschot terug aan het elektriciteitsnet. Je bent dan dus zelf energieleverancier. Heb je over een heel jaar genomen meer energie teruggeleverd dan verbruikt? Dan krijg je een ‘redelijke terugleververgoeding’ van de energieleverancier.
Ontvang zonnepanelen offertes incl. uitgebreid advies
4. Hoger rendement dan spaarrekening
- Geld in zonnepanelen investeren levert op dit moment een hoger rendement op dan je geld op een spaarrekening laten staan. Zoek je dus een slimme, groene investering die op de lange termijn geld oplevert? Laat dan zonnepanelen plaatsen. Ontdek meer over het zonnepanelen rendement.
5. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee
- De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 jaar. Zonnepanelen verdien je gemiddeld na 7-12 jaar terug. Daarna maak je in principe gebruik van gratis energie. Wil je weten hoe je de terugverdientijd van je zonnepanelen berekent?
6. Woningwaarde stijgt
- Wist je dat jouw woning meer waard wordt door de plaatsing van zonnepanelen? Met zonnepanelen op je dak is je huis ook nog eens beter verkoopbaar dan zonder zonnepanelen.
7. Btw is terug te vragen
- Wanneer je zonnepanelen koopt en laat plaatsen, betaal je ook btw. Je kunt deze btw terugvragen, maar hoe werkt dit?
8. Minder afhankelijk van energieprijzen
- Wanneer je zelf groene stroom opwekt, heb je minder energie nodig van energiemaatschappijen. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van de (stijgende) energieprijzen van deze maatschappijen.
9. Beter energielabel voor je huis
- Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig je huis is. Zonnepanelen zijn een energiebesparende maatregel, en verbeteren dus je energielabel. Hoeveel het label verbetert is afhankelijk van de oppervlakte van je zonnepanelen ten opzichte van je dak. Vb. 12 zonnepanelen hebben op een tussenwoning meer invloed op het energielabel dan op een grote vrijstaande woning.
10. Lange garantie
- Kies voor zonnepanelen met een goede garantie. Kwalitatieve zonnepanelen en installateurs zullen een goede garantie geven, kijk hier dus altijd naar.
11. Minder CO2-uitstoot
- Met zonnepanelen verklein je jouw CO2-voetafdruk. Een lagere energierekening = minder CO2-uitstoot. Met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je gemiddeld 1.100 kilo CO2 per jaar.
9 nadelen van zonnepanelen
Naast voordelen zijn er ook nadelen van zonnepanelen op te noemen. Wat is de keerzijde van zonnepanelen op je dak plaatsen?
1. Flinke investering
- Hoewel de zonnepanelen prijzen de afgelopen jaren flink zijn gedaald, is het nog steeds een forse investering. Je verdient de investering op den duur terug, maar moet dan wel eerst het budget hebben om de investering te maken.
2. Uitstraling niet altijd populair
- Zonnepanelen kies je veelal voor het rendement en de groene stroom, maar de uitstraling kan een afknapper zijn. Tegenwoordig heb je veel keuze qua zonnepanelen (zoals geïntegreerde zonnepanelen), maar de zichtbare panelen op het dak kunnen een nadeel zijn.
3. Rendement afhankelijk van ligging/hoek
- Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen, wil je profiteren van een optimaal rendement. Dit is onder meer afhankelijk van de ligging en de hoek van de zonnepanelen. Wil je op een plat dak zonnepanelen plaatsen, dan heb je doorgaans meer vrijheid qua ligging en hoek, dan bij panelen op een schuin dak.
4. Onderhoud & schoonmaken
- Schaduw of vuil kan het rendement van zonnepanelen negatief beïnvloeden. Doorgaans heb je weinig omkijken naar je zonnepanelen en is alleen een jaarlijkse schoonmaakbeurt nodig. Maar heb je veel bladeren, vogelpoep of ander vuil op je panelen? Dan kan regelmatig schoonmaken nodig zijn om het rendement goed te houden.
5. Soms aanpassingen in huis nodig
- Het kan nodig zijn om aanpassingen te doen aan de meterkast. Dit is afhankelijk van de huidige situatie in je huis en het vermogen van de nieuwe zonnepanelen. Soms is de huidige meter ongeschikt of heb je een extra groep nodig.
6. Verzekeringspremie kan stijgen
- Het is goed om te kijken naar een verzekering voor je zonnepanelen. In bepaalde gevallen kun je zonnepanelen meeverzekeren bij een bepaalde verzekering. Houd er dan rekening mee dat de premie flink kan stijgen. Zijn de panelen niet meeverzekerd? Dan kun je een losse verzekering afsluiten.
7. Geen landelijke subsidie meer
- Wil je als particulier zonnepanelen plaatsen, dan is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar. Je kunt wel nog steeds de btw terugvragen en gebruikmaken van de salderingsregeling.
8. Salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2023
- Zoals het er nu uitziet, wordt vanaf 2023 de salderingsregeling langzaam afgebouwd. Dit betekent niet dat zonnepanelen niet meer aantrekkelijk zullen zijn: je verdient je investering terug en verlaagt je energierekening. Daarnaast is de ontwikkelingen van batterijen om opgewekte energie in op te slaan in volle gang.
9. Verkleurde dakbedekking na zonnepanelen verwijderen
- Wil je je zonnepanelen verwijderen na bijv. 20 jaar of huur je zonnepanelen en ga je verhuizen? Na het verwijderen van de zonnepanelen krijg je verkleurde dakbedekking en zie je de afdruk van de zonnepanelen terug op het dak.
Slim besparen op nieuwe zonnepanelen
Heb je de voor- en nadelen van zonnepanelen bekeken en ben je benieuwd naar de prijzen? Of wil je meer advies ontvangen over het plaatsen van zonnepanelen op je dak? Vraag direct gratis zonnepanelen offertes aan via Slimster en kom in contact met installateurs die in jouw regio actief zijn.
Deze vakmannen kunnen je adviseren over de mogelijkheden en prijsopgaven opstellen. Je vergelijkt de bedrijven op prijs en kwaliteit, en beslist uiteindelijk zelf wie de opdracht krijgt.
Eenvoudig beste installateur vinden
- Vraag binnen 1 minuut aan
- Ontvang vrijblijvende offertes
- Kies de beste deal