• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 127.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Kosten zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen?

Ga naar
Minimale kosten € 4.100,- Maximale kosten € 8.300,- Gemiddeld Gemiddelde kosten € 6.200,-
Gemiddelde prijs zonnepanelen.

Zonnepanelen kopen en laten plaatsen is een flinke investering, maar wat kosten zonnepanelen en hoe wordt deze prijs bepaald? Bekijk hier de kosten en mogelijkheden van zonnepanelen.

Wat kosten zonnepanelen?

Huishouden Aantal zonnepanelen* Gemiddelde prijs**
1 persoon 8 € 4100
2 personen 12 € 5900
4 personen 16 € 6800
6 personen 20 € 8300

* Gemiddeld aantal zonnepanelen per huishouden.
** Gemiddelde prijs, inclusief installatie, btw en installatiemateriaal.

De zonnepanelen prijs is in de afgelopen jaren flink gedaald, maar nog steeds een investering voor velen. De kosten variëren per type paneel, het aantal panelen en de omvormer. Ook is belangrijk hoe de panelen geïnstalleerd worden: wat is de ligging en hoek?

Wil je zonnepanelen kopen en ben je benieuwd naar de prijs? Bekijk het gemiddelde aantal panelen per huishouden, plus de bijbehorende kosten. Het exacte aantal panelen is afhankelijk van het type zonnepanelen en je energieverbruik. Wil je de exacte prijs weten van nieuwe zonnepanelen op jouw dak?

Zonnepanelen laten plaatsen
Zonnepaneel inspiratie opdoen?

Opbrengst zonnepanelen berekenen?

Zonnepanelen zijn een investering, maar leveren je ook veel op. Je hebt de opbrengst onder ideale omstandigheden, maar er zijn veel factoren van invloed op de uiteindelijke opbrengst van je nieuwe panelen. Denk hier aan het soort zonnepaneel, het vermogen van de panelen, de hellingshoek van het dak en de legrichtin van de panelen. Hoe kun je dan toch de zonnepanelen opbrengst berekenen?

Wat leveren zonnepanelen op?

Terugverdientijd berekenen

Je wilt natuurlijk niet alleen weten wat de panelen opbrengen, maar ook hoe lang het duurt voor je jouw investering hebt terugverdiend. Hoe bereken je deze terugverdientijd?

Btw van zonnepanelen

Wist je dat je de btw van de zonnepanelen kunt terugvragen? Als particulier heb je recht op de btw van de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. Maar hoe doe je dit?

Subsidie voor zonnepanelen

Als particulier kan je tegenwoordig nog nauwelijks een subsidie voor zonnepanelen krijgen. Je kan wel een deel van de zonnepaneel kosten terugkrijgen. We hebben alles over zonnepaneel subsidies voor je op een rij gezet.

Meer informatie?

Prijsopbouw zonnepanelen

Soorten zonnepanelen

Omvormer en bekabeling van zonnepanelen

Naast de zonnepanelen heb je uiteraard extra materiaal nodig om de panelen te plaatsen en aan te sluiten. Zo heb je onder meer de volgende materialen nodig:

  • Omvormer
  • Montagematerialen
  • Bekabeling van zonnepanelen
  • Aansluitmaterialen

Al deze materialen brengen uiteraard ook weer kosten met zich mee en deze kosten kunnen per situatie variëren.

zonnepanelen prijzen

Zonnepanelen monteren door ervaren vakman

Zonnepanelen installeren is geen eenvoudige klus en je wilt dat dit goed gebeurt. Een vakkundige specialist weet precies hoe de installatie uitgevoerd moet worden én kan je ook nog eens adviseren over de mogelijkheden. Benieuwd naar de installatie of werking van zonnepanelen?

De installateur rekent uiteraard kosten voor de montage. Deze kosten zijn verantwoordelijk voor een deel van het totaalbedrag. Sommige bedrijven bieden stuntprijzen aan voor de montage. Je wilt echter dat de zonnepanelen goed en veilig geplaatst zijn, aangezien je ze voor lange tijd op je dak hebt liggen en het een flinke investering is. Zorg daarom dat je een goed, betrouwbaar bedrijf kiest voor de aanschaf en plaatsing van de panelen. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

Garantie op zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten garanties van toepassing als je zonnepanelen laat plaatsen door een vakman. Welke garanties zijn het meest belangrijk?

Productgarantie

Deze productgarantie is van invloed op de zonnepanelen en de omvormer(s). Het gaat hier om defecten op de producten en niet op een geleidelijke achteruitgang van de opbrengst. Op zonnepanelen is 10 jaar productgarantie normaal, maar er zijn ook fabrikanten die tot wel 30 jaar aanbieden. Bij omvormers is 5 jaar productgarantie het minimum, 10 jaar of meer komt ook voor.

Vermogensgarantie

Vermogensgarantie is altijd aanwezig op zonnepanelen. 80% garantie op het vermogen na 20/25 jaar komt het meeste voor, maar hogere percentages of langere termijnen zijn ook mogelijk.

Installatiegarantie

Laat je de zonnepanelen monteren door een vakman, dan krijg je vrijwel altijd garantie op de installatie. Voor deze garantie is 2 jaar het minimum, maar 5 of 10 jaar garantie komen gelukkig steeds meer voor.

Bespaar op voorrijkosten Bij Slimster kom je alleen in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Zo houd je de voorrijkosten eenvoudig in de hand.

Beste deal vinden voor nieuwe zonnepanelen kopen en plaatsen

Wil je nieuwe zonnepanelen kopen en laten plaatsen? Vraag gratis en vrijblijvend zonnepaneel offertes aan via Slimster en vergelijk vakmannen uit jouw regio op basis van prijs, kwaliteit en service. Bepaal vervolgens zelf welke vakman jouw nieuwe zonnepanelen gaat plaatsen.

Direct 188 zonnepaneel-bedrijven vergelijken

Energiecontrol
Kroon Zonnepanelen
Direct Zonnepanelen
Greentastic Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal