• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 100.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Deel deze pagina

Beste zonnepanelen vinden

Welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jou is afhankelijk van jouw situatie. Het is om die reden niet altijd even eenvoudig om te bepalen wat de beste zonnepanelen zijn. Maar zonnepanelen vergelijken is zeker mogelijk, als je maar weet op welke punten je de panelen naast elkaar moet leggen.

Beste zonnepanelen vinden

Wat is de beste keuze van zonnepanelen? Technische specificaties zijn vaak lastig te begrijpen en zien er ook nog eens vergelijkbaar uit. Om toch op een slimme manier zonnepanelen te vergelijken, kijk je naar de volgende punten:

 • Merken
 • Garantie
 • Rendement
 • Prijs
 • Design
 • Keurmerken

Beste merken

Zonnepanelen winnen aan populariteit en fabrikanten komen steeds vaker met naam en toenaam in de media. Het is echter lastig om goede (en slechte) fabrikanten te benoemen, omdat dit veelvuldig wisselt in deze jonge markt. Controleer bij de keuze voor een merk in ieder geval altijd of de fabrikant bekend is en ga op zoek naar beoordelingen over het merk. Wij raden je aan om te kiezen voor gerenommeerde fabrikanten, die beschikken over ervaring in dit vakgebied.

Beste garantie

Zonnepanelen schaf je aan voor een lange periode van ongeveer 25 jaar. De garantie is daarom ook erg belangrijk. Er zijn twee soorten garantie:

 • Productgarantie
 • Opbrengstgarantie

Productgarantie

Op de zonnepanelen ontvang je doorgaans 10 tot 15 jaar fabrieksgarantie. Deze fabrieksgarantie heeft betrekking op een gebrekkige afwerking of de constructie van de panelen.

Opbrengstgarantie

De andere garantie heeft betrekking op het vermogen van de zonnepanelen. Het vermogen loopt na verloop van tijd terug. Fabrikanten geven garantie op het minimale vermogen dat de zonnepanelen na 25 jaar geven. In de meeste gevallen is dit minimaal 80% na 25 jaar. Wordt het vermogen niet meer gehaald door een constructiefout, dan valt dit wel buiten de opbrengstgarantie. Daarom is de kwaliteit van de zonnepanelen zo belangrijk.

Beste rendement

Veel consumenten kiezen hun zonnepanelen op basis van het vermogen. Hoe hoger het aantal Wattpiek, hoe duurder het zonnepaneel is. Het hoogste vermogen is echter niet altijd de beste keuze. In sommige gevallen is het financieel gezien interessanter om meer zonnepanelen met een lagere Wattpiek aan te schaffen.

Beste prijs

Om de beste koop voor zonnepanelen te bepalen, houd je ook rekening met de prijs. Natuurlijk is het belangrijk om te weten wat de investering in zonnepanelen gaat kosten. Maar belangrijker is de terugverdientijd van de zonnepanelen: hoe lang duurt het voordat de zonnepanelen zichzelf hebben terugverdiend? Met andere woorden: hoe is de verhouding tussen prijs en opbrengst van de zonnepanelen?

Beste design

Bij zonnepanelen draait het om de opbrengst, maar veel consumenten hechten ook waarde aan het uiterlijk van de panelen. De zonnepanelen liggen namelijk (vooral bij schuine daken) erg in het zicht. De meeste consumenten geven de voorkeur aan zwarte, monokristallijn zonnepanelen.

Let op deze keurmerken

Om de kwaliteit van zonnepanelen vast te stellen, kan je ook letten op bepaalde keurmerken:

 • TÜV-keurmerk: dit keurmerk wordt door een Duits testbureau uitgegeven. Zonnepanelen worden getest op kwaliteit en gebruik van juiste materialen en constructie. Dit keurmerk is niet verplicht, maar je kan als consument prima een paneel eisen met dit keurmerk.
 • IEC-certificaat: alle zonnepanelen moeten voldoen aan een bepaalde IEC standaard. Het gaat hier om de veiligheid van elektrische componenten. De betere zonnepanelen zijn over het algemeen in het bezit van dit certificaat.
 • CE-keurmerk: zonnepanelen met dit keurmerk voldoen aan de Europese wetgeving. In Nederland mogen enkel panelen worden verkocht met dit keurmerk.
 • ISO-kwaliteit: zegt niets over de kwaliteit van de panelen, maar over de kwaliteit van de organisatie. Geeft je een beeld van de leverancier van de zonnepanelen.

Beste advies

Bij de aanschaf van zonnepanelen moet je nogal wat keuzes maken. Duizelt het je qua informatie en weet je niet goed wat de beste optie is voor jouw situatie en wensen? Vraag dan gratis offertes aan en kom in contact met regionale specialisten. Je ontvangt vrijblijvend advies én een prijsopgave. Zo ontdek je de beste opties en kan je slim vergelijken. Je beslist zelf met welk bedrijf je in zee gaat en bespaart zo tot wel 45%.