• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 134.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Welke omvormer is geschikt voor mijn zonnepanelen?
Ga naar

Welke omvormer is geschikt voor mijn zonnepanelen?

Een omvormer is onmisbaar wanneer je zonnepanelen laat plaatsen. Maar hoe vind je de juiste omvormer voor jouw zonnepanelen?

Wat is een omvormer?

De omvormer is een belangrijk onderdeel van een zonnepanelen systeem.

  • Omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom
  • Veiligheidsfunctie
Meer informatie over omvormer & panelen

Waarop letten bij kopen omvormer?

1. Vermogen van omvormer

Het vermogen van de omvormer moet goed zijn afgestemd op de capaciteit van de zonnepanelen. In de praktijk wordt vaak gekozen voor een omvormer die qua vermogen 20% kleiner en maximaal 10% groter is dan het vermogen van de zonnepanelen. Laat de installateur altijd een berekening maken op basis van jouw situatie.

2. Rendement van omvormer

De omvormer is mede van invloed op het rendement van je zonnepanelen systeem. Hoe beter het rendement, hoe meer gelijkstroom er wordt omgezet naar wisselstroom.

Omvormers zonder transformator hebben doorgaans een hoger rendement, maar voor zonnepanelen wordt er meestal gekozen voor een omvormer met transformator. Met een transformatorloze omvormer vindt er namelijk vaak versnelde degeneratie van de panelen op.

3. Uitlezen van omvormer

Er zijn verschillende manieren om je omvormer uit te lezen, zoals via bluetooth, Wifi, USB of het Ethernet. In de nieuwste omvormers kan ook een ingebouwde webserver zitten. Vaak beschikt een omvormer over een display, waarop de standen te zien zijn.

4. Geluid van omvormer

Een omvormer met ventilator maakt meer geluid dan een omvormer zonder ventilator of transformator. Om geluidsoverlast te voorkomen, kun je de omvormer op een slimme plek plaatsen waar je weinig last hebt van het geluid.

5. MPP tracker

Een omvormer heeft een Maximum Power Point Tracker. Deze tracker optimaliseert de productie van stroom, zodat er zoveel mogelijk energie wordt omgezet en afgeleverd. Met behulp van deze tracker wordt ook op minder zonnige dagen het maximale uit de panelen gehaald.

6. Aansluiting van omvormer

In Nederland is de hoofdaansluiting doorgaans gezekerd met 25A, 35A of 40A. Afhankelijk van de hoofdaansluiting wordt de grootte van de omvormer bepaald, die op zijn beurt weer bepaald hoeveel zonnepanelen er kunnen worden aangesloten. De zonnepanelen installateur zal van tevoren uitrekenen wat je opties zijn op basis van je hoofdaansluiting en ook kunnen vertellen of het mogelijk is je hoofdaansluiting te verzwaren.

7. Levensduur & garantie

Een omvormer gaat ongeveer 10-15 jaar mee (korter dan zonnepanelen). Een omvormer kan fabrieksgarantie en installatiegarantie hebben. Er wordt meestal 5-10 jaar fabrieksgarantie gegeven, de installatiegarantie is vaak 2 jaar.

8. Merken & installateurs

Er zijn verschillende omvormer merken op de markt en ook veel verschillende zonnepanelen installateurs. Vergelijk de merken en installateurs altijd zorgvuldig voordat je een keuze maakt.

Micro-omvormers Er zijn ook micro-omvormers verkrijgbaar die aan de zonnepanelen op het dak worden gekoppeld. Laat je door een installateur informeren of dit een optie is voor jouw woning en situatie.

Omvormer & zonnepanelen installeren door vakman

Er is altijd sprake van enig stroomverlies als elektriciteit door kabels wordt geleid. Dit verlies is groter bij wisselstroom dan gelijkstroom. Hierdoor is het verstandig om de omvormer dichtbij de meterkast te plaatsen, zodat het stroomverlies van de wisselstroom zo minimaal mogelijk is. De afstand van de zonnepanelen tot de omvormer is wat minder van belang.

Laat de zonnepanelen en omvormer altijd installeren door een ervaren vakman. Deze installateur helpt je met het berekenen van de juiste capaciteit van de zonnepanelen en omvormer, en zorgt voor een correcte installatie. Zo haal je maximaal rendement uit je nieuwe zonnepanelen. Vraag gratis zonnepanelen offertes aan en kom in contact met installateurs die in jouw regio actief zijn.

Zonnepanelen installateurs vergelijken
Deel deze pagina