Hoe lang gaat een vaatwasser mee?

Hoe lang gaat een vaatwasser mee?

Wil jij een nieuwe afwasmachine kopen? Dan ben je vast benieuwd naar hoeveel afwasbeurten een gemiddelde vaatwasser meegaat. Of begint jouw huidige vaatwasser mankementen te vertonen en vraag jij je af of het gezien de levensduur verstandig is om te repareren? Dan helpen wij van Slimster.nl je graag op weg naar de juiste keuze. Of je nu een inbouw vaatwasser, onderbouw vaatwasser of vrijstaande vaatwasser wilt kopen, de verwachte levensduur is een belangrijke factor.

Daarnaast zal je kijken naar de energieklasse, aantal couverts en andere functies zoals halve belading of beladingssensor. Natuurlijk is het lastig in te schatten hoe lang een witgoed apparaat meegaat, aangezien dit van veel factoren afhankelijk is. In dit VaatPedia artikel willen we antwoord geven op de volgende vraag; hoe lang gaat een vaatwasser mee? Benieuwd de bevindingen van Slimster? Lees dan snel verder!

Welke factoren van invloed op levensduur vaatwasser?

Een vaatwasser wordt bijna dagelijks gebruikt. Je wilt er dus graag zeker van zijn dat je een betrouwbaar merk in huis haalt. Maar wat heeft nu eigenlijk invloed op de levensduur van afwasmachines? We zien veel verschil tussen merken, maar ook per merk en type kunnen er verschillen ontstaan. Zo klinkt het natuurlijk logisch dat een high-end (en duurder) model vaatwasser langer meegaat dan een budget model. De prijs zegt dus tot op zekere hoogte wel iets over hoe lang een vaatwasser meegaat. In de regel maken duurdere merken gebruik van duurzamere materialen dan goedkopere merken.

Daarnaast is het gebruik van invloed op de levensduur. Dus hoe vaak gebruik je de afwasmachine in de week? En welke programma's gebruik je? Doe je de vaatwasser elke keer tot de nok toe vol met vuile borden, dan is de machine aan meer slijtage onderhevig. Ook de plaatsing heeft invloed op het aantal wasbeurten dat je van jouw vaatwasser kunt genieten. Zet je de afwasmachine in een vochtige ruimte, dan zal deze eerder problemen gaan vertonen dan wanneer deze in een verwarmde bijkeuken staat.

Over het algemeen gaan vaatwassers van duurdere merken langer mee, omdat zij gebruik maken van duurzamere en kwalitatieve materialen.

Hoe lang gaan vaatwassers mee?

Dus hoe lang gaat een vaatwasser mee? De levensduur voor afwasmachines wordt weergegeven in het aantal wasbeurten voordat er problemen ontstaan. Uiteraard is dit een gemiddelde, wat is samengesteld op basis van ervaringen van reparateurs. Zo heeft een Miele vaatwasser een levensduur van ongeveer 5000 afwasbeurten. Een Candy of Indesit afwasmachine gaat daarentegen zo'n 1500 afwascycli mee.

In de tabel zie je een overzicht van de meest bekende merken. Je ziet het aantal wasbeurten én de gemiddelde levensduur in jaren. Let op: deze cijfers geven het gemiddelde aan tot er een defect ontstaat. Een defect betekent niet direct dat de vaatwasser levensduur voorbij is, er kan in veel gevallen immers gerepareerd worden.

Merk vaatwasser Aantal afwasbeurten Levensduur in jaren
Candy 1500 5,8
Indesit / Hotpoint Ariston 1500 5,8
Whirlpool / Bauknecht 2000 7,7
LG 2200 8,5
Zanussi / Electrolux 2500 9,6
Samsung 2500 9,6
AEG 3500 13,5
Bosch / Siemens 3500 13,5
ASKO 4500 17,3
Miele 5000 19,2

Let op: de levensduur in deze tabel is berekend op een gemiddelde van 5 afwasbeurten per week.

Op zoek naar de beste vaatwassers van dit moment?
Beste vaatwassers

Afwasbeurten naar aantal jaren

Zoals je kunt zien in de tabel hierboven scoren Miele en ASKO afwasmachines erg goed op het gebied van verwachte levensduur. Ook AEG, Bosch en Siemens modellen gaan lang mee. Onthoud natuurlijk wel dat dit een gemiddelde inschatting van de levensduur is. Het aantal afwasbeurten zegt iets over hoe vaak je de vaatwasser kunt gebruiken voordat er een mankement ontstaat.

Op basis van het aantal cycli kun je berekenen hoeveel jaren de vaatwasser probleemloos werkt. In de tabel van Slimster.nl zijn we uitgegaan van 5 afwasbeurten per week. Gebruik jij de vaatwasser vaker of juist minder vaak? Dan kun je met onderstaande berekening de levensduur in jaren berekenen.

  • Deel het totaal aantal afwasbeurten door het aantal wasbeurten per week
  • Deel de uitkomst vervolgens door 52 om het aantal jaren te krijgen

Bijvoorbeeld: Je hebt een AEG vaatwasser en gebruikt deze elke dag? Dan deel je 3500 eerst door 7. Dat is 500. Deel dit vervolgens door 52 (een jaar heeft 52 weken). Zo kom je op een gemiddelde levensduur van 9,6 jaar.

levensduur afwasmachine

Gemiddelde levensduur vaatwasser verlengen

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag hoe lang gaat een vaatwasser mee. In de tabel kun je zien hoeveel wasbeurten afwasmachines van de bekende merken ongeveer meegaan. Op basis van jouw mate van gebruik kun je berekenen hoeveel jaar dit is. Wil je zo lang mogelijk kunnen genieten van schone vaat, zonder dat jouw afwasmachine gebreken gaat vertonen? Dan is onderhoud zeer belangrijk.

Je kunt de vaatwasser levensduur verlengen door de machine regelmatig een grondige reinigingsbeurt te geven. Zodoende ontstaat minder snel problemen zoals verstoppingen of lekkages. De vaatwasser schoonmaken kan dus zorgen voor een hogere gemiddelde levensduur. Hier nog enkele andere tips:

  • Gebruik de halve belading functie niet te vaak. Wacht liever iets langer en draai dan een afwasprogramma met de maximale capaciteit.
  • Maak de afwasmachine schoon en spoel deze door met soda, zodat vet- en vuilophopingen worden verwijderd.
  • Vervang elke 5 jaar de waterafvoerslang om verstopping en slechte afvoer van water te voorkomen.
Goed onderhoud en regelmatig schoonmaken kan de levensduur van jouw afwasmachine aanzienlijk verlengen!