5 vaatwasser problemen en de mogelijke oplossingen

5 vaatwasser problemen en de mogelijke oplossingen

Van een goede vaatwasser kun je een lange tijd veel plezier hebben, maar wanneer de vaat niet meer goed schoon wordt of er andere problemen ontstaan kan dit frustrerend zijn. Niemand heeft natuurlijk zin om na een wasbeurt nog met de hand te moeten afwassen. Daar heb je immers geen afwasmachine voor aangeschaft! In dit artikel lees je 5 veelvoorkomende vaatwasser problemen en natuurlijk de mogelijke oplossingen.

De meest voorkomende problemen hebben te maken met de manier waarop jouw vaatwasser omgaat met de vuile vaat. De vaat wordt niet meer goed schoon of niet meer goed droog. Andere problemen kunnen zijn dat er water in de vaatwasser blijft staan, er water uit de afwasmachine lekt of dat het programma erg lang duurt. De mogelijke doe-het-zelf oplossingen lees je hier!

5 vaatwasser problemen en de mogelijke oplossingen

In dit VaatPedia artikel van Slimster behandelen we 5 veelvoorkomende vaatwasser problemen. We kijken hier naar mogelijke oorzaken en geven uiteraard onze tips om deze klachten te verhelpen! Bij veel storingen wordt een foutmelding op het display getoond. Weten wat de melding op jouw vaatwasser betekent? Bekijk hier alle vaatwasser foutcodes en storingen!

Vaatwasser laten repareren

  • Ervaren specialisten
  • Bespaar tijd & geld
  • Vergelijken = beste deal
  • Werkzaam in jouw regio
  • Tot 2 vrijblijvende offertes

Vaatwasser reparatie

1. De vaat wordt niet goed schoon

Wanneer jouw vieze servies niet meer goed schoon wordt kan dit worden veroorzaakt door vuil in de vaatwasser zelf. Vaak zijn er vet- of vuilresten achtergebleven in het filter. Dit heeft als gevolg dat het water niet meer goed door de afwasmachine heen spoelt, er vuil achterblijft en de sensoren in de vaatwasser niet meer goed meten.

Een eenvoudige oplossing voor dit probleem is om regelmatig de filters in de vaatwasser te legen en schoon te maken. Ook kan het enorm schelen om de etensresten en saus-overblijfselen zoveel mogelijk van het bord af te schrapen voordat je deze in de vaatwasser zet.

Sproeiarm verstopt?

Een andere mogelijke oorzaak van een niet goed gereinigde vaat is een verstopte sproeiarm. De sproeiarm die het water door de hele afwasmachine verspreidt bereikt hierdoor niet meer alle vaat en is niet krachtig genoeg meer. Vaak kun je deze loshalen en reinigen. Spoel hem even goed door onder een warme kraan en prik de gaatjes voorzichtig door met een sateprikker. Merk je dat er vaatwasmiddel achterblijft in het doseerbakje? Maak deze even goed schoon en zorg ervoor dat deze droog is voordat je hem opnieuw vult.

2. De vaat wordt niet goed droog

Wanneer de vaat na een wasprogramma regelmatig nat blijft en niet meer goed droogt kan dit zeer vervelend zijn. Voordat je de kopjes weer in de kast kunt zetten moet je deze eerst nog afdrogen. Een makkelijke oplossing is om extra glansspoelmiddel toe te voegen, ook wanneer dit al in jouw vaatwastablet zit. Zet na het programma de deur van de vaatwasser open en laat hem even zo staan. Het vocht heeft zo namelijk de tijd om te verdampen.

De programmakeuze heeft ook invloed op het droogresultaat van de afwasmachine. Je kunt het best voor een volledig programma kiezen, korte programma's slaan vaak de droogfase over waardoor de vaat natter blijft. Ook een ECO-programma kan zorgen voor een minder droge vaat, aangezien deze minder water en energie gebruiken. De was- en droogresultaten van een Eco programma zijn vaak iets minder dan die van het normale vaatwasprogramma.

Wassen zonder klachten? Beste vaatwassers!
Beste vaatwassers

3. Er blijft water in de vaatwasser staan

Blijft er na het draaien van een programma nog water in de vaatwasser staan? Dan is dit vaak een teken dat de afvoerpomp verstopt is. Dit kan gebeuren wanneer het filter te vol is of niet goed is vastgedraaid. Haal het filter los en reinig deze, controleer vervolgens ook het afvoerbuisje om te zien of hier geen vuil of vettigheid in zit. Bij sommige vaatwassers is het mogelijk om zelf de afvoerpomp los te halen en te controleren. Volg hiervoor de aangegeven stappen in de handleiding.

4. De afwasmachine lekt water

Als je regelmatig een plasje water op de grond bij de vaatwasser vindt kan dit twee oorzaken hebben. Allereerst kan een sproeiarm geblokkeerd worden (door bijvoorbeeld een te hoog bord). Hierdoor blijft de sproeiarm water spuiten richting de deur en uiteindelijk zal dit water naar buiten lopen.

Een andere mogelijkheid is dat er water naar buiten lekt door de deurrubbers. Wanneer deze versleten zijn door vuil, afwasmiddel en heet water worden de rubbers poreus en lekt er water naar buiten. Om dit te voorkomen is het goed om de deurrubbers regelmatig schoon te maken. Gebruik hiervoor een zachte en vochtige doek.

Een goede optie is om te kiezen voor een vaatwasser met overloopbeveiliging. Bij een lekkage stop de watertoevoer en blijft de afwasmachine afpompen, zodat er geen water naar buiten toe kan lekken.

vaatwasser problemen

5. Het vaatwasprogramma duurt erg lang

Lijkt het wel alsof de vaatwasser de hele dag door bezig is en er geen einde komt aan het programma? Wanneer er vuil op de sensor zit kan de afwasmachine een verkeerd signaal geven waardoor deze extra blijft spoelen. Gebruik je het ECO-programma? Dit kan er ook voor zorgen dat het programma extra lang duurt.

Om het verminderde gebruik van water en energie te compenseren draait zo'n Eco programma langer, soms tot wel 4 uur! Een goede tip is om af en toe eens een volledig programma zonder vaat te laten draaien. Voeg speciale vaatwasreiniger toe en zet de afwasmachine op zijn heetst. Hierdoor wordt de hele machine eens volledig gereinigd en zullen problemen wegblijven. Ook gaat de vaatwasser hierdoor langer mee!