Hoe kan ik een vaatwasser inbouwen?

Hoe kan ik een vaatwasser inbouwen?

Wil jij jouw vaatwasser mooi laten integreren met de rest van de keuken? Dan kun je deze natuurlijk het beste inbouwen in één of twee keukenkastjes. Hierbij kun je kiezen tussen een integreerbare of volledig geïntegreerde inbouw vaatwasser. Bij het eerste model kun je van buiten jouw afwasmachine nog bedienen en bij een volledig geïntegreerd apparaat is deze volledig weggewerkt achter een keukenkast.

Het hangt natuurlijk van jouw persoonlijke voorkeur af voor welk model je kiest. Slimster geeft je in dit Vaatpedia artikel een aantal tips om zelf je vaatwasser in te bouwen!

Vaatwasser laten inbouwen?

Inbouw vaatwasser plaatsen

Om je uit te leggen hoe je jouw vaatwasser het beste kunt inbouwen, werken we met een stappenplan. Om te beginnen bekijk je hierbij hoe groot jouw vaatwasser is en meet je op hoeveel ruimte je nodig hebt. Verwijder een of meerdere keukenkastjes en plinten, zodat je de vaatwasser kunt plaatsen in de daarvoor bestemde ruimte. Inbouw afwasmachines hebben meestal een standaard breedtemaat van 45 centimeter of 60 centimeter.

Vergelijk de best geteste inbouw vaatwassers
Beste vaatwassers
vaatwasser inbouwen

1. Stopcontact monteren

Hierna sluit je de stroom af en monteer je een stopcontact op de muur. Doe dit precies naast de plaats waar de vaatwasser komt en leg deze op 50 centimeter aan.

2. Kies de juiste groep in de meterkast

Vanaf dit stopcontact leid je vervolgens een grijze buitenkabel onder de vloer door naar een niet te zwaar belaste groep. Zorg er dus voor dat je niet dezelfde groep gebruikt waarvan de oven, wasmachine en magnetron ook al gebruik maken. Anders kan kortsluiting optreden.

inbouw vaatwasser plaatsen

3. Water afsluiten en muurplaat monteren

De volgende stap is het water afsluiten. Heb je dit gedaan, dan kun je de muurplaat op de muur monteren op een hoogte van ongeveer 70 centimeter hoogte. Je monteert dit weer precies naast de vaatwasser, maar dan aan de andere zijde in plaats van naast het stopcontact. Vervolgens leg je een aftakking aan van een al bestaande waterleiding naar deze muurplaat en draai je de vaatwasmachinekraan in deze muurplaat.

4. Sifon bevestigen

Dan gebruik je PVC-materiaal om een aftakking te maken naar de al bestaande afvoer, waar je de sifon op bevestigt. Het is belangrijk om de uitmonding hiervan op ongeveer 60 centimeter hoogte te plaatsen. De rubberen overgangsring druk je vervolgens in de bovenzijde van de sifon en steek hierin de afvoerslang van de vaatwasser. Nu meet je de klep op van de afwasmachine en zaag je een nieuw frontpaneel uit een plaat multiplex. De bovenplaat van de vaatwasser kun je verwijderen.

afwasmachine inbouwen

5. Vaatwasser inbouwen

Nu kun je de vaatwasser daadwerkelijk inbouwen. Dit doe je door het apparaat in de vrijgekomen ruimte te plaatsen. Komt het niet uit qua ruimte, dan kun je gebruik maken van extra plintstukken om het verschil te overbruggen. Heb je dit gedaan? Dan zet je alle passtukken alsmede het frontpaneel in de grondverf. Je lakt ze twee of meer keer af, zodat ze er perfect uitzien. In de tussentijd schuur je de passtukken licht op.

6. Frontpaneel afwasmachine bevestigen

Als alles is opgedroogd, kun je het fontpaneel weer op de klep van de vaatwasser bevestigen. Maak hiervoor gebruik van een professionele montagekit. Schuif het apparaat op zijn plaats en sluit de waterslang aan op de kraan. De afvoerslang sluit je aan op de afvoer en uiteraard steek je de stekker in het stopcontact. De pas- en plintstukken monteer je tot slot, waarna je de klus op een succesvolle wijze hebt uitgevoerd.

Handige video afwasmachine inbouwen

Dat is een heleboel informatie, he? Wil je het nog eens een keer in alle rust bekijken, dan kun je tevens een video van Keukensinformatie zien waarin wordt uitgelegd hoe je dit doet. Met behulp van onze werkwijze en de video zul je perfect in staat gesteld zijn om de afwasmachine zelf in te bouwen!

Vaatwasser installeren in keuken

Inbouw vaatwassers vergelijken

Ben jij op zoek naar de ideale vaatwasser? Of de goedkoopste? In beide gevallen ben je bij Slimster aan het juiste adres. Wij hebben een groot assortiment vol hoge kwaliteit vaatwassers. Je kunt verder filteren met behulp van het filtermenu om zo aan te geven welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn.

Selecteer per keer maximaal vier modellen om ze op gedetailleerd niveau te vergelijken. Je kunt ingaan op een aanbod van een van onze aangesloten webshops om de inbouw afwasmachine online te kopen! Uiteraard kun je hier ook alle vrijstaande vaatwassers en onderbouw vaatwassers vergelijken.