Met de hand afwassen of vaatwasser gebruiken?

Met de hand afwassen of vaatwasser gebruiken?

Plof je net lekker op de bank na het avondeten. Bedenk je ineens dat het hele aanrecht nog vol staat met vieze vaat. Bah, het laatste waar je nu zin in hebt is om met de hand af te wassen. Daarom vinden we in steeds meer Nederlandse huishoudens een vaatwasser. Een afwasmachine biedt een hoop gemak en bespaart je tijd. Tijd die je liever besteedt aan je hobby's of vrienden en familie.

Maar wat is nu eigenlijk beter, met de hand afwassen of vaatwasser gebruiken? In dit VaatPedia artikel van Slimster.nl kijken we naar de voor- en nadelen van een vaatwasmachine en de handafwas. Zo vergelijken we beiden op basis van water- en energieverbruik.

Zuinig hand afwassen beter voor milieu

Hoewel een vaatwasser meestal iets minder water verbruikt dan een handafwas, is met de hand afwassen toch beter voor het milieu. Een afwasmachine verbruikt namelijk ongeveer 3 keer zoveel energie per afwasbeurt. Dit hogere energieverbruik maakt de vaatwasser dus minder milieuvriendelijk. Echter, in sommige gevallen kan met de hand afwassen juist slechter voor het milieu zijn. Dit is het geval wanneer je de vaat met heet water voorspoelt of afwast onder de lopende (warme) kraan.

Zonneboiler

Wil je zo zuinig mogelijk afwassen? Dan is een handafwas met water verwarmd door een zonneboiler de beste keus. Zonlicht zorgt voor de warmte in plaats van gas of elektriciteit. Kijkend naar de milieubelasting is het opwarmen van het water de grootste zorg. Het waterverbruik tijdens het afwassen heeft een minder groot effect op het milieu.

Met de hand afwassen is energiezuiniger, mits je een teiltje gebruikt en de kraan niet laat lopen!

Tips zuinige handafwas

Blijf jij met de hand afwassen en wil je dit zo zuinig mogelijk doen? Volg dan deze tips:

  • Gebruik een teil en vul deze met warm water. Niet afwassen onder de lopende kraan
  • Gebruik bij een handafwas zo min mogelijk heet water
  • Voorspoelen van de vaat doe je het best met koud water. In veel gevallen is het voldoende om de vieze borden af te schrapen
  • Gebruik niet meer afwasmiddel dan nodig
  • Overweeg de installatie van een HR-combiketel of zonneboiler
Op zoek naar energiezuinige vaatwassers?
Beste vaatwassers

Vaatwasser zuiniger gebruiken

Het gebruiken van een vaatwasser om de vuile vaat schoon te maken is een luxe. Het geeft veel comfort en neemt jou het werk uit handen. Helaas verbruiken vaatwassers een stuk meer energie. Dit is slecht voor het milieu én voor jouw portemonnee. Toch kun je op een zuinige manier de vaatwasmachine gebruiken.

Door niet voor te spoelen en de machine zo efficiënt mogelijk in te ruimen kun je water en stroom besparen. Daarnaast is regelmatig onderhoud belangrijk om het energieverbruik laag te houden. Zo moet je regelmatig de vaatwasser schoonmaken. Ook is het aan te raden om de vaatwasser te ontkalken. Kalk op het verwarmingselement zorgt voor mindere snelle verhitting van het water (en dus een hoger energieverbruik).

Energielabel en Hot-fill

Bij het aanschaffen van een vaatwasser kun je ook rekening houden met het energieverbruik. Vergelijk vaatwassers op energieklasse. Tegenwoordig lijkt energielabel A+++ de nieuwe standaard de zijn, waarmee je dus meer energie bespaart. Ook is het handig om te kiezen voor een model welke aangesloten kan worden op de koud- en warmwaterkraan (gedeeltelijke hot-fill). Met zo'n hotfill vaatwasser wordt warm water gebruikt om de afwasmachine te vullen bij een afwasprogramma. Hierdoor hoeft de vaatwasser het water zelf niet meer op te warmen, waardoor het stroomverbruik lager is.

vaatwasser of handafwas

Tips zuinige afwasmachine

Wil jij de vaatwasser zo zuinig mogelijk gebruiken? Pas dan de onderstaande tips toe:

  • Schraap je borden goed schoon in plaats van voorspoelen met warm water
  • Kies altijd het ECO-programma. Deze duurt iets langer, maar verbruikt minder energie
  • Draai pas een programma als de vaatwasser helemaal vol is
  • Maak de afwasmachine regelmatig schoon en vergeet niet te ontkalken
  • Vervang een oude afwasmachine door een vaatwasser met (tenminste) energielabel A+++

Dus hand afwassen of vaatwasser gebruiken?

Kies jij voor met de hand afwassen of de vaatwasser gebruiken? Beide manieren van afwassen kun je zo zuinig mogelijk maken door de tips in deze blog te gebruiken. Over het algemeen geldt echter dat een handafwas zuiniger is dan het laten draaien van de afwasmachine. De vaatwasser zorgt voor meer gemak, met de hand afwassen in een teiltje is goedkoper.

Onthoud dat voor beiden geldt dat voorspoelen met warm water niet nodig is. Schraap etensresten van borden en bestek af en gebruik niet te veel afwasmiddel. Tot slot is het verstandig om na te denken over installatie van HR-ketel of zonneboiler.