Hoe kun je witte aanslag van de vaatwasser voorkomen?

Hoe witte aanslag vaatwasser voorkomen?

Gebruik jij al jarenlang een vaatwasser om de vaat schoon te maken? Dan heb je vast wel eens last gehad van een witte aanslag of doffe waas op je glazen. Ook zie je het soms op bestek en pannen zitten. Vaak wordt dit veroorzaakt door kalkaanslag of glascorrosie. Maar wat is dit precies? En nog belangrijker; hoe kun je witte aanslag in de vaatwasser voorkomen? In dit VaatPedia artikel op Slimster.nl kijken we naar de oorzaken van een witte waas op je servies. Uiteraard geven we je een aantal tips om deze doffe aanslag in de toekomst te voorkomen als je de afwasmachine gebruikt!

Witte aanslag door kalkaanslag of glascorrosie

Zitten jouw glazen en servies onder de witte aanslag? In veruit de meeste gevallen ontstaat dit door glascorrosie of kalkaanslag. Maar hoe bepaal je nu de exacte oorzaak van die doffe waas? Doe een druppel witte azijn op de aanslag en wrijf dit uit. Verdwijnt de waas? Dan heb je te maken met kalkaanslag. Heeft het geen effect? Dan is er sprake van glascorrosie door de vaatwasser.

Kalkaanslag in je afwasmachine is makkelijk te voorkomen en gelukkig is de aanslag makkelijk van glaswerk te verwijderen. Glascorrosie is helaas een stuk minder makkelijk te verwijderen. Voorkomen kan ook niet helemaal, maar corrosie is wel goed te beperken.

Zoek jij de beste vaatwasser van dit jaar?
Beste vaatwassers

Kalkaanslag glazen verwijderen

Wordt de witte aanslag op glazen veroorzaakt door kalk? Dan kun je dit op twee manieren verwijderen. Ten eerste kun je dit met de hand doen. Maak in de gootsteen een soort sopje van warm water en een kopje witte azijn. Leg je glazen (en eventueel bestek of pannen) in dit mengsel en laat het een kwartiertje staan. Haal alles vervolgens uit de gootsteen en spoel je servies af met schoon water. Met een schone theedoek kun je de glazen droog wrijven. Als het goed is, is de witte kalkaanslag nu verdwenen.

Geen zin om met de hand de doffe waas weg te halen? Je kunt kalkaanslag ook verwijderen met behulp van de afwasmachine. Dit doe je met 2 kunstgebit-reiniger-tabletten, welke je in het bestekmandje legt. Draai vervolgens een standaard vaatwasprogramma ZONDER vaatwastablet. Droog het glaswerk nog even na en die lelijke aanslag is weg!

Wat kun je doen bij glascorrosie?

glascorrosie afwasmachine Glascorrosie komt in verschillende vormen. Zo herken je het meestal aan een doffe aanslag, maar ook een regenboogachtige verkleuring en krassen in het glaswerk duiden op corrosie. Heeft jouw vaatwasser gezorgd voor glascorrosie? Dan is dit helaas niet meer te herstellen. De dofheid en krassen zullen niet meer weggaan.

Zit er alleen een regenboogkleurige glans op je glazen? Dan heb je geluk! Dit is namelijk een laagje op de glazen en niet het glas zelf. Met een pasta van water en tandpasta of zuiveringszout kun je deze verkleuring weghalen. Wrijf de pasta op het glas met een doekje en spoel daarna af. Het kan zijn dat je dit twee of drie keer moet herhalen om de verkleuring compleet weg te krijgen.

Glascorrosie is niet helemaal te voorkomen, zelfs vaatwasserbestendig glaswerk zal ooit dof worden!

Tips om witte aanslag vaatwasser te voorkomen

Regelmatig last van witte aanslag op je vaat na een afwasbeurt in de machine? Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het ontstaan van glascorrosie. Zoals slechte kwaliteit glazen, te hoge temperatuur van de programma's of erg zacht water. Met de onderstaande tips van Slimster kun je corrosie en kalkaanslag voorkomen.

  • Was niet op een hoge temperatuur. Dit versnelt namelijk de chemische reactie tussen afwasmiddel, water en het glas zelf.
  • Draai bij voorkeur kortere programma's.
  • Zet geen kristalglas in de vaatwasser. Dit is niet geschikt voor machinereiniging.
  • Zorg dat er genoeg glansspoelmiddel in de vaatwasser zit. Dit beschermt glazen tegen corrosie. Het neutraliseert zeepresten en voorkomt ook nog eens witte kalkaanslag.
  • Houd rekening met de hardheid van het water. Zacht water werkt glascorrosie in de hand, te hard water zorgt juist voor kalkaanslag.
  • Gebruik alles-in-één vaatwastabletten; je hoeft geen zout of glansspoelmiddel toe te voegen. Krijg je last van strepen of wordt vaat niet goed droog? Dan kan het alsnog nodig zijn om beiden los bij te vullen.
  • Onderhoud is belangrijk. Dus vergeet niet om regelmatig de vaatwasser te ontkalken. Ook een reinigingsbeurt met soda of vaatwasserreiniger is aan te raden.
kalkaanslag vaatwasser

Dosering zout en afwasmiddel

Witte aanslag op je glazen na het vaatwassen kan ook te maken hebben met een verkeerde dosering van afwasmiddel of zout. Gebruik je te weinig vaatwasmiddel? Dan komen er te weinig actieve stoffen in het water en dit zorgt voor kalkverbindingen op de vaat. Ook als er te weinig zout wordt gebruikt zal er doffe kalkaanslag op de vaat ontstaan. Controleer dus altijd of de zoutdosering is afgestemd op de hardheid van het water in jouw regio.

Kijk ook naar het juiste soort zout. Fijn zout heeft de neiging om te klonteren. Dit belemmert de doorstroming van water door het wateronthardingsfilter, met als gevolg dat kalk zich kan ophopen op de vaat. Gebruik dus bij voorkeur grof zout om het water te ontharden.

Heb je voldoende zout en glansspoelmiddel toegevoegd, maar toch last van doffe aanslag en strepen op je vaat? Controleer dan of de deksel van het zoutbakje nog wel goed sluit. Soms is de rubberen pakking versleten en sluit de deksel niet meer goed. Er komt dan extra zout in het afwaswater terecht, wat zich als witte aanslag op de vaat hecht.

Vaatwasser laten repareren

  • Ervaren specialisten
  • Bespaar tijd & geld
  • Vergelijken = beste deal
  • Werkzaam in jouw regio
  • Tot 2 vrijblijvende offertes

Vaatwasser reparatie