Mijn vaatwasser is niet goed schoon

Mijn vaatwasser is niet goed schoon

Ziet jouw vaatwasser er na gebruik uit niet meer zo fris uit? Als de vaatwasser niet goed schoon is na gebruik, dan wordt dit meestal veroorzaakt door vetresten of kalkaanslag. Je kunt dit probleem echter heel goed verhelpen door gebruik te maken van huishoudsoda, een professioneel ontvettings- of ontkalkingsmiddel of een kop azijn.

Slimster legt je uit hoe je jouw afwasmachine weer schoon kunt maken en hoe je ervoor kunt zorgen dat je dezelfde problemen niet opnieuw in de toekomst zult ondervinden. Benieuwd naar de beste methode? Volg dan de onderstaande tips in dit VaatPedia artikel!

Bekijk de Beste Koop en Getest vaatwassers!
Beste vaatwassers

Vaatwasser schoonmaken

Je kunt de vaatwasser gemakkelijk schoonmaken door een programma van 70 graden Celsius te starten en deze een half uur te laten draaien. Heb je dit gedaan, dan voeg je een schoonmaakmiddel (soda, azijn of professioneel middel) toe en laat je de vaatwasser zijn programma afmaken. Kies in dit geval niet voor de ECO-stand, maar geef het apparaat even de tijd om flink door te spoelen. Bovendien is het belangrijk dat je dit niet doet met een volle vaat, maar juist met een vaatwasmachine die volledig geleegd is.

Op deze manier kun je zowel kalk- als vetresten verwijderen. Het gevolg is dat de vaat de volgende keer niet meer vies uit jouw vaatwasser zal komen. Nog een belangrijk puntje is overigens wel dat je de vaat nooit vies in de vaatwasser dient te plaatsen, want je moet de ergste viezigheid eerst verwijderen van alle borden en pannen door middel van voorspoelen.

Reinigen afwasmachine

Preventie

Nu kun je er trouwens ook voor zorgen dat deze problemen zich nooit zullen voordoen. In dit geval is het handig om eens per maand de volgende methode toe te passen. Eens per half jaar is in principe ook in orde, maar indien je vaak problemen hebt met de afwasmachine is het aan te raden iedere maand even actie te ondernemen. Los een kop (huishoud)soda op in heet water en giet dit op de zeef van de machine. Hierna giet je er voldoende water bij om de zeef volledig onder water te krijgen. Laat dit middel nu enkele uren op deze wijze staan en draai daarna jouw vaatwasser met een hoge temperatuur voor ongeveer een half uur tot een uur. Viezigheden en kalk worden op deze manier goed opgelost.

Vaatwasser laten repareren

  • Ervaren specialisten
  • Bespaar tijd & geld
  • Vergelijken = beste deal
  • Werkzaam in jouw regio
  • Tot 2 vrijblijvende offertes

Vaatwasser reparatie

Vaatwassers vergelijken

Je kunt gemakkelijk verschillende vaatwassers met elkaar vergelijken. Dit doe je door modellen te selecteren en te klikken op ‘vergelijken’. Je kunt kijken wat de verschillende functies zijn en welk apparaat het goedkoopst is. Wil je jouw zoekopties aanscherpen, dan kun je links in beeld het filtermenu invullen. Hier kun je aangeven wat jouw prijsklasse is en wat de afmetingen en voorkeursfuncties van het apparaat dienen te zijn. Heb je een keuze gemaakt, dan kun je jouw vaatwassers online kopen via een van de aanbiedingen van de aangesloten webshops.