Hoe kan ik mijn vaatwasser ontkalken?

Hoe kan ik mijn vaatwasser ontkalken?

Jouw vaatwasser zul je meerdere malen per week gebruiken en misschien zelfs wel iedere dag. Doordat je continu bezig bent met waterprogramma’s, kan kalkaanslag ontstaan. De hardheid van het water, alsmede hoe jij de vaatwasser gebruikt en welk schoonmaakmiddel je gebruikt zijn factoren die effect kunnen hebben op eventuele kalkaanslag. Het is aan te raden om de afwasmachine een of twee keer per jaar te ontkalken, om er zo voor te zorgen dat deze goed werkend blijft.

Rechts zie je wat kalkaanslag met jouw vaatwasser kan doen! In de Vaatpedia van Slimster.nl lees je precies hoe je de vaatwasser kunt ontkalken!

Vaatwasser ontkalken

Voor het ontkalken van een vaatwasser kun je gebruik maken van een professioneel ontkalkingsmiddel, zoals de perfect geteste en effectieve ontkalker 311133 van Siemens. Gooi dit ontkalkingsprogramma eerst nog niet in de vaatwasser, maar draai een (intensief) 70 graden Celsius-programma zonder daarbij gebruik te maken van een additioneel vaatwasmiddel. Het spreekt voor zich dat jouw afwasmachine in dit geval leeg dient te zijn.

Je draait dit vaatwasprogramma voor 30 minuten, waarna je de vaatwasser voorzichtig opent. Nu kun je het middel in de vaatwasser gooien. Verspreid het over de bodem van de vaatwasmachine en start het zelfde programma opnieuw, zodat jouw vaatwasser nu grondig kan reinigen. De eerste draaibeurt is ervoor bedoeld om de ergste viezigheden te verwijderen en de tweede draaibeurt is bedoeld om het kalk vervolgens op een grondige wijze te verwijderen.

  1. Haal de vaatwasser helemaal leeg
  2. Zet het intensief programma aan (minimaal 60 graden Celsius) zonder vaatwassmiddel
  3. Pauzeer dit programma na 30 minuten
  4. Voeg het ontkalkingsmiddel toe en verspreid dit over de bodem van de machine
  5. Start opnieuw het intensief programma en laat hem dit keer afdraaien

Kalk verwijderen afwasmachine

Mijn vaatwasser ontkalken met azijn?

Je kunt ook azijn of soda gebruiken voor deze klus. In dit geval laat je jouw vaatwasser eerst een voorspoelprogramma uitvoeren, zodat deze in de basis schoon is. Vul daarna een kopje met schoonmaakazijn of soda en verspreid het middel over de bodem van de afwasmachine en zorg ervoor dat jouw vaatwasser op de heetst mogelijke stand staat ingesteld. Het middel zal nu worden gemixt met het water en de kalk zal verdwijnen door dit mengsel.

Doe dit echter niet te vaak, want azijn is een zuur goedje. Dit kan ervoor zorgen dat rubbers beschadigen, waardoor de vaatwasser kan gaan lekken. Vaatwasser ontkalken met schoonmaakazijn? Doe dit dan 2 keer per jaar.

Direct de beste vaatwassers vergelijken?
Beste vaatwassers

Afwasmachines vergelijken

Ben jij op zoek naar een handige manier om vaatwassers te vergelijken? Via Slimster bekijk en vergelijk je verscheidene modellen op eenvoudige wijze. Links in beeld zie je het filtermenu, waar je zelf aan kunt geven waarnaar je zoekt. Ben jij op zoek naar het goedkoopste model, de leukste aanbieding of het meest geavanceerde type?

Dan ben je bij Slimster aan het juiste adres. De modellen en merken afwasmachines kun je kieskeurig onderling vergelijken om zo tot een juiste keuze te komen. Je kunt jouw nieuwe vaatwasser online kopen via een van de aangesloten webshops!