Kan je een vrijstaande vaatwasser inbouwen?

Kan je een vrijstaande vaatwasser inbouwen?

Wanneer je een nieuwe vaatwasser gaat kopen heb je de keus uit verschillende soorten. Zo zijn er vrijstaande vaatwassers, inbouw vaatwassers en onderbouw vaatwassers. Logischerwijs baseer je jouw keus op de mogelijkheden in de keuken. Wil je een afwasmachine in een keukenkastje monteren? Dan is een inbouwvaatwasser de meest logische keus. Maar wat nu als je de keuken gaat verbouwen en een losstaande vaatwasser wilt integreren? Kan je een vrijstaande vaatwasser inbouwen? In dit VaatPedia artikel geeft Slimster.nl hier antwoord op!

Vaatwasser laten inbouwen?

 • Ervaren specialisten
 • Bespaar tijd & geld
 • Vergelijken = beste deal
 • Werkzaam in jouw regio
 • Tot 2 vrijblijvende offertes

Vaatwasser laten inbouwen

Vrijstaande of inbouw vaatwasser?

Normaal gesproken bestel je een inbouw afwasmachine wanneer je deze wilt plaatsen in een keukenkastje. Inbouw vaatwassers hebben namelijk geen afgewerkt frontpaneel, je plaatst de deur van de keukenkast op de afwasmachine. Vrijstaande vaatwassers worden los geplaatst en geven je dus de vrijheid om het apparaat neer te zetten waar je maar wilt. Over het algemeen zijn vrijstaande vaatwassers goedkoper dan inbouw modellen. Daarom zou het interessant zijn om een vrijstaand model in te bouwen. Maar is dit mogelijk?

Vrijstaande vaatwasser inbouwen

Hoewel het niet de voorkeur heeft, is het wel mogelijk om een vrijstaande vaatwasser in te bouwen. Belangrijk hierbij is dat je goed let op de afmeting van het apparaat en de nismaten (ruimte waar de afwasmachine in geplaatst wordt). Vrijstaande afwasmachines zijn meestal wat breder en dieper, waardoor deze niet passen in een standaard keukenkast. Het inbouwen van een losse vaatwasser kan dus extra werkzaamheden met zich meebrengen. Verder is het installeren van een inbouw afwasmachine een stuk makkelijker. Deze is makkelijker in hoogte te stellen en het bovenblad is eenvoudig te verwijderen. Kies dus voor een vrijstaande vaatwasser waar bij dit ook makkelijk kan. Bekijk op Slimster.nl inbouw- en vrijstaande vaatwassers op breedtemaat.

Voordelen en nadelen losse afwasmachine integreren

Het is dus mogelijk om een vrijstaande afwasmachine in te bouwen. Deze modellen zijn hier echter niet specifiek voor gemaakt. Niet alleen het inbouwen gaat lastiger, het eindresultaat zal ook minder mooi zijn. De losstaande afwasmachines zijn vaak dieper, waardoor het apparaat verder naar voren steekt dan de andere keukenkastjes. Dit is minder mooi én zorgt er voor dat de plint verlegd zal moeten worden. Ook hebben inbouw vaatwassers speciale scharnieren om de deur van de keukenkast op de machine te monteren. Vrijstaande afwasmachine brengen meer montagewerk met zich mee.

Voordelen

 • Vrijstaande vaatwasser is goedkoper
 • Makkelijker weer mee te nemen bij verhuizing
 • Afwasresultaat blijft goed

Nadelen

 • Meestal afwijkende maten
 • Eindresultaat afwerking minder mooi
 • Keukenplint moet verlegd worden
 • Vaatwasser steekt verder uit dan andere keukenkastjes

Blijft de vaatwasser wel goed functioneren?

Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken over de functionaliteit van de vaatwasser. Ook een vrijstaande vaatwasser blijft goed werken als je hem in een keukenkast monteert. De vaat zal even schoon worden. Veel mensen denken dat de vaatwasser minder goed zal werken, maar dit geldt enkel bij koelkasten. Wanneer je een vrijstaande koelkast gaat inbouwen kan deze zijn warmte niet meer goed kwijt. Hierdoor zullen de koel- en vriesprestaties achteruit gaan. Hier is natuurlijk geen sprake van bij een afwasmachine. Het enige waar je op bedacht moet zijn is dat een vrijstaande vaatwasser inbouwen esthetisch gezien een slechtere keuze is.

Op zoek naar de beste vrijstaande vaatwasser?
Beste vaatwassers