Vaatwasser maten en afmetingen

Vaatwasser maten en afmetingen

Ga je een nieuwe vaatwasser kopen? Dan is het belangrijk om goed te kijken naar de afmetingen. Vooral bij inbouw vaatwassers en onderbouw vaatwassers dien je rekening te houden met de nismaat. Maar ook bij vrijstaande afwasmachines is het handig om goed te kijken naar het formaat. Zo kom je achteraf namelijk niet voor verassingen te staan bij het installeren van jouw nieuwe vaatwasmachine.

In dit VaatPedia artikel bespreken we alles over vaatwasser maten en afmetingen. Je komt alles te weten over de standaardafmetingen van vaatwassers en de verschillende modellen. Slimster.nl helpt jou bij het vinden van jouw nieuwe afwasmachine!

Couverts vaatwasser

Voordat we je meer gaan vertellen over de standaard maten voor vaatwassers staan we even stil bij het begrip couverts. Want wat betekent dit nu precies? Een standaard afwasmachine biedt tegenwoordig ruimte voor zo'n 12 tot 14 couverts. Onder couvert verstaan we een set eetgerei voor 1 persoon. Denk dus aan een dinerbord, soepkop, plat bord, kop, glas, beter en bestek. Per 6 couverts reken we daar ook pannen, bakjes en ovenschalen bij. Bekijk hier de XXL vaatwassers, met ruimte voor 15 couverts of meer.

Ook vaatwassers met een gelijke afmeting kunnen verschillen in ruimte voor het aantal couverts. Zo is dit bijvoorbeeld afhankelijk van het gebruik van een bestekmand of juist een besteklade. Zo'n bestekmandje neemt meer ruimte in beslag, waardoor er dus minder couverts in de afwasmachine passen.

Standaard vaatwasser maten

De meeste vaatwassers hebben een formaat van ongeveer 85 x 60 60 cm (H x B x D). De hoogte is vaak verstelbaar door de pootjes uit te draaien. Deze standaard afmeting afwasmachines bieden ruimte aan 12 tot 14 couverts. Modellen van dit standaardformaat hebben altijd 2 rekken (bovenrek en onderrek) en een korf / mandje of lade / etagere voor het bestek.

 • Hoogtemaat 80 - 85 cm (pootjes verstelbaar)
 • Breedtemaat tussen de 59 en 60 centimeter
 • Dieptemaat vaak 55 tot 60 cm
kleine vaatwasser afmeting

Compacte afwasmachines

Natuurlijk zijn er ook vaatwassers met afwijkende formaten te kopen. Voor kleine gezinnen of eenpersoonshuishoudens zijn compacte vaatwassers een goede uitkomst. Deze kleinere afwasmachines zijn vaak of smaller, of juist minder hoog (mini vaatwassers). De smalle afwasmachines hebben een breedte afmeting van 45 cm in plaats van 60 cm. Dit scheelt een hoop ruimte, maar omdat ze wel de standaardhoogte hebben kunnen deze machines alsnog goed ingebouwd worden. Een smalle vaatwasser biedt ruimte aan 9 tot 10 couverts. Ook deze zijn voorzien van 2 rekken en een bestekkorf of lade.

Heb je een hele kleine keuken of studentenkamer? Dan is een mini vaatwasser waarschijnlijk de beste keus. Deze vaatwasser heeft namelijk nog kleinere maten en biedt ruimte aan zo'n 6 couverts. Mini afwasmachines zijn qua formaat vergelijkbaar met een oven, namelijk rond de 45 centimeter hoog. Ze hebben slechts 1 rek en een bestekkorf. Je kunt het apparaat op je aanrecht plaatsen. Daarom worden ze ook wel eens opzetvaatwassers genoemd.

De afwasresultaten van een smalle vaatwasser zijn nagenoeg gelijk aan die van standaard formaat vaatwassers. Het hoofdprogramma is iets korter en daardoor vrij zuinig. Mini afwasmachine zijn echter wel van mindere kwaliteit. Enkel de duurdere modellen wassen echt goed schoon.Ook zijn deze vaatwassers minder zuinig in vergelijking met standaard machines.

Beste compacte vaatwassers vergelijken

Nismaten inbouw vaatwasser

Zeker bij het kopen van een inbouw vaatwasser is het belangrijk om goed te kijken naar de afmetingen. De vaatwasser maten zijn extra van belang, aangezien je de afwasmachine wilt monteren in een keukenkast. De nismaten zijn dus van belang. Bepaal de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte voordat je een nieuw model uitzoekt. Meestal gelden de volgende nismaten:

 • Nishoogte = 81,5 - 87,5 cm
 • Nisbreedte = 60 cm
 • Nisdiepte = minimaal 55 cm

Nishoogte

De hoogte van de nis meet je met een rolmaat. Meet vanaf de onderkant tot de bovenzijde van de nisruimte. Deze moet hoog genoeg zijn om jouw vaatwasser in te bouwen. Voor de nishoogte geldt meestal een standaard afmeting van 81,5 tot 87,5 cm. Veel inbouw afwasmachines zijn te stellen door middel van de pootjes aan de onderzijde.

Nisbreedte

Voor een standaard vaatwasser is de nisbreedte 60 centimeter. Hier kun je de meeste vaatwassers dus in plaatsen. Heb je een smalle keukenkast? Dan is deze nis waarschijnlijk 45 centimeter breed. Hier kun je dan een smalle afwasmachine in plaatsen. Kijkend naar de vaatwasser maten en afmetingen zien we dat inbouw modellen meestal 60 cm breed of 45 cm breed zijn.

Nisdiepte

De diepte meet je met een rolmaat vanaf de achterzijde tot de voorzijde van de nis. De dieptemaat is belangrijk omdat achter de vaatwasser nog ruimte moet zijn voor ventilatie en leidingen. Een afwasmachine kan dus niet helemaal strak tegen de muur staan. Houd hier rekening mee wanneer je kijkt naar de vaatwasser formaten.

inbouw vaatwasser maten

Vaatwasser laten inbouwen?

 • Ervaren specialisten
 • Bespaar tijd & geld
 • Vergelijken = beste deal
 • Werkzaam in jouw regio
 • Tot 2 vrijblijvende offertes

Onderbouw vaatwasser formaat

Als we het over vaatwasser maten en afmetingen hebben mogen onderbouw modellen niet vergeten. Een onderbouw vaatwasser is ideaal wanneer je al een keuken hebt en je een nieuwe vaatwasser wilt toevoegen. Dit type plaats je heel eenvoudig onder het aanrechtblad en het lijkt alsof de machine er altijd al heeft gezeten. Dankzij het toevoegen van een doorlopende keukenplint wordt het bestaande interieur intact gehouden. Onderbouw afwasmachines zijn daarnaast eenvoudig in gebruik en heel zuinig.

Voor een onderbouw vaatwasser gelden de nismaten zoals bij een inbouw vaatwasser. Een onderbouw model heeft echter een eigen frontpaneel, terwijl een inbouw model compleet wordt weggewerkt achter de deur van het keukenkastje. Houd bij de plaatsing van een onderbouw afwasmachine dus rekening met de afmeting. Zo kun je kiezen tussen 45 cm hoge onderbouw vaatwassers en 60 cm brede onderbouw vaatwassers.