Vaatwasser schoonmaken in 5 stappen

Vaatwasser schoonmaken in 5 stappen

De vaatwasser helpt je dagelijks bij het reinigen van vieze vaat. Maar wist je dat je jouw afwasmachine zo nu en dan ook een goede reinigingsbeurt moet geven? Regelmatig onderhoud zorgt er voor dat jouw apparaat langer meegaat. Bovendien blijven jouw borden, kopjes en bestek langer fris wanneer je ze wast in een schone vaatwasser. In dit artikel geven we jou 5 nuttige tips voor het schoonhouden van jouw afwasmachine. De vaatwasser schoonmaken hoeft namelijk helemaal geen ingewikkeld klusje te zijn!

Zo kun jij de vaatwasser schoonmaken

Met onze 5 tips voor het reinigen van de vaatwasser blijft jouw apparaat schoon en fris. Bovendien voorkom je hiermee mankementen op de langere termijn, die veroorzaakt kunnen worden door vuilophopingen.

vaatwasser schoonmaken

1. Heet en lang programma draaien

We hebben tegenwoordig vaak haast en kiezen er sneller voor om een kort vaatwasprogramma te laten draaien. Snel weer beschikking over schone couverts. Nadeel van deze programma's is dat er makkelijker vet- en vuilresten in de machine achterblijven. Dit vuil hoopt zich op in de kuip of filters van de vaatwasser, maar kan ook voor verstoppingen zorgen in de waterleiding of afvoerslang. De vaatwasser schoonmaken begint met regelmatig een heet en lang programma te draaien.

Je kunt eventueel soda of een vaatwasmachinereiniger gebruiken. Het hete programma zal de vuil- en vetresten wegspoelen, waardoor je langer een schone afwasmachine hebt. Dit is ook een goede manier om de vaatwasser te ontkalken.

Draai een paar keer per jaar het intensieve programma (70 of 75 graden) met een lege vaatwasser.

2. Filters afwasmachine reinigen

De filters zitten onderin de vaatwasser en houden het vuil tegen wanneer het water wordt afgepompt. Hier kunnen grote etensresten in blijven zitten, wat natuurlijk geen fris idee is als je een nieuw programma aanzet. Check daarom (minimaal) eenmaal per week de filters en haal viezigheden weg. Let wel goed op; vaatwassers hebben naast een groot filter vaak ook kleinere filters. Op deze filters blijft na verloop van tijd een vettige laag zitten. Dit kan vies gaan ruiken en zelfs voor verstoppingen zorgen. Je kunt de afwasmachine filters schoonmaken door deze los te draaien en af te spoelen onder de kraan. Laat het vuil niet gemakkelijk los? Dan kun je een afwasborstel gebruiken.

schoonmaken vaatwasser

3. Sproeiarm schoonmaken

Ga jij de vaatwasser schoonmaken? Vergeet dan zeker de sproeiarm niet! De sproeiarmen verdelen het water over de gehele afwasmachine en zorgen voor het schoonspoelen van de vaat. Kalk en vuil kunnen de gaatjes in een sproeiarmen verstoppen. Dit zorgt er voor dat de vaat minder goed schoon wordt. Bovendien kunnen er lekkages ontstaan als de sproeiarm, vanwege verstoppingen, slechts in één richting spuit. Gelukkig zijn de sproeiarmen in de meeste machines eenvoudig los te halen, zodat je ze kunt reinigen.

Spoel de sproeiarmen tweemaal per jaar af onder de kraan en prik de gaatjes door met een cocktailprikker.

4. Maak de deurrubbers schoon

De deurrubbers hebben ongemerkt toch een hele belangrijke functie. Ze zorgen er namelijk voor dat er geen water langs de deur op de keukenvloer kan lekken. Helaas gaan er ook vaak etensresten tussen de deurrubbers zitten. Uiteindelijk gaan deze resten schimmelen en dit tast de rubbers aan. De deurrubbers zullen dan niet goed meer sluiten en door de schimmels gaan ze stinken. Wil je de vaatwasser schoonmaken, denk dan dus ook aan de deurrubbers.

Maak een sopje met allesreiniger of afwasmiddel om de deurrubbers schoon te maken. Wil je goed tussen de rubbers komen? Neem dan een oude afwasborstel of tandenborstel. Gebruik niet teveel afwasmiddel want dit kan gaan schuimen bij de volgende vaatwasbeurt. Je kunt de deurrubbers het best vier keer per jaar reinigen.

afwasmachine schoonmaken

5. Binnenkant van de deur schoonmaken

Tot slot is het goed om de binnenzijde van de deur mee te nemen bij het schoonmaken van de afwasmachine. Ook hier kunnen namelijk resten aankoeken. Zeker wanneer je vieze vaat in de machine zet en niet direct een programma start. Voor een perfect schone en frisse vaatwasser kun je de deur even afnemen met een vochtig doekje. Indien nodig kun je daar wat allesreiniger bij gebruiken. Neem dan ook gelijk even het doseerbakje mee. Een schone en droge bak zorgt er voor dat je vaatwastablet goed oplost en niet blijft plakken.

De vaatwasser schoonmaken is geen grote moeite en levert je veel voordelen op. Door regelmatig de afwasmachine te reinigen blijft deze langer leven en heb je minder mankementen in de toekomst. Ook blijft jouw vaat langer fris en schoon uit het apparaat komen, ook niet geheel onbelangrijk!