Vriezers vergelijken op vriesruimte

Vriezers zijn er met een inhoud vanaf ongeveer 30 tot zo’n 600 liter. Het is belangrijk om goed na te gaan hoeveel capaciteit je nieuwe vriezer moet hebben. Heb je een te kleine vriezer gekocht, dan zul je niet al je voedsel kunnen invriezen. Bovendien zal ‘ie gemakkelijk te vol zitten en dat gaat ten koste van de bewaarkwaliteit. Een te grote vriezer is niet alleen zonde van de duurdere aanschafprijs, maar zal vooral ook nutteloze stroom gebruiken en is dus slecht voor je elektriciteitsrekening en het milieu. Op deze pagina geeft Slimster tips over het kiezen van de juiste inhoud.

Welke netto inhoud heb ik nodig?

Hoe weet ik nu hoeveel capaciteit ik nodig heb? De belangrijkste factoren zijn het aantal personen dat met de vriezer moet doen en de behoeften van deze groep mensen. Tafelmodel vriezers met een inhoud van 100 tot 150 liter zijn in de regel geschikt voor alleenstaanden of stellen, dan wel voor kleine gezinnen die niet veel invriezen. Voor gezinnen met meerdere kinderen is het in de regel beter om een kastmodel (tot maximaal 400 liter) te nemen.

Barmodel vriezer of vrieskist

Huishoudens met ietwat afwijkende vriesbehoeften kunnen ook kiezen voor een barmodel vriezer of een vrieskist. Alleenstaanden of stellen die veel van huis zijn kunnen genoeg hebben aan een barmodel vriezer van 30 tot zo’n 70 liter. De voordelen zijn dat ze niet veel ruimte innemen en slechts zeer weinig stroom gebruiken.

Meerpersoons huishoudens die juist vaak grote inkopen doen, veel diepvriesproducten kopen en/of graag vooruit koken, kunnen een vrieskist overwegen. Vrieskisten gaan van zo’n 100 tot 600 liter en zijn iets zuiniger dan een vrieskast, aangezien de deksel aan de bovenkant opengaat en er dus minder kou verloren gaat.

Tot slot: het is altijd wijs om te kijken naar de huidige vriescapaciteit en eens te informeren bij vrienden of familie met een vergelijkbare samenstelling van het huishouden naar hun vriesgebruiken en vriesinhoud.