Wat is de levensduur van een vriezer?

Wat is de levensduur van een vriezer?

Begint jouw diepvriezer problemen te vertonen? Vriest het apparaat minder goed in of ontstaat er steeds vaker ijsvorming in de vriesruimte? In veel gevallen is reparatie mogelijk, maar na verloop van tijd is een nieuwe vriezer kopen de investering meer dan waard. Maar wat is nu eigenlijk de levensduur van een vriezer? Volgens Milieu Centraal gaat een vriezer gemiddeld 15 jaar mee, alvorens er mankementen ontstaan die niet meer te verhelpen zijn.

Uiteraard zijn er verschillende factoren van invloed op de levensduur van een vriezer. In deze Slimster blog kijken we naar de levensduur, mogelijke energiebesparing bij aanschaf nieuwe vrieskast en verschillen in bouwkwaliteit.

Op zoek naar de best geteste vriezers?
Beste vriezer

Welke factoren hebben invloed op de levensduur?

Het is onmogelijk om een concrete levensduur per type vriezer te noemen. Er zijn namelijk diverse factoren van invloed op hoe lang jouw vriezer functioneert zonder problemen. Ten eerste lijken merk en prijs toch een grote rol te spelen. Hoewel duurder natuurlijk niet altijd beter betekent, worden duurdere diepvriezers meestal wel met sterkere materialen gebouwd.

Ook zijn deze modellen voorzien van technieken die slijtage aanzienlijk verminderen. Zo gaat een Miele vriezer over het algemeen langer mee dan een Inventum vriezer. Dit zie je dan echter ook direct terug in de prijzen van beide vriezer merken.

Uiteraard speelt de manier waarop jij de diepvries gebruikt ook een rol bij de levensduur. Regelmatig onderhoud en de vriezer schoonmaken zorgt er voor dat deze langer meegaat. Kijk ook goed naar de plaatsing van het apparaat. Sommige vriezers kunnen in een koude ruimte worden gezet, maar veel modellen moeten in een verwarmde of geïsoleerde ruimte staan.

Denk bij inbouw vriezers ook goed aan de nismaten. Er moet voldoende ruimte zijn voor de ventilatie, anders kan een vriezer zijn warmte niet goed kwijt.

De gemiddelde levensduur van een vriezer is 15 jaar. Uiteraard kan dit verschillen per merk, prijsklasse, bouwkwaliteit en onderhoud!
wanneer vriezer vervangen

Wanneer oude vriezer vervangen?

De gemiddelde levensduur van een vriezer lijkt niet heel sterk afhankelijk van type. Zowel vrieskisten, vrieskasten als tafelmodel vriezers behalen ongeveer dezelfde levensduur. Wel lijken vrieskisten iets langer mee te gaan wanneer ze de gemiddelde levensduur van 18 jaar hebben bereikt. Een vrieskist is vaak robuuster gebouwd en bevat minder delen die kapot kunnen gaan, zoals plateaus of ice-dispensers.

Hoe ouder je vriezer is, des te meer energie deze verbruikt. Wil je een nieuwe diepvriezer kopen? Kijk dan altijd goed naar de energieklasse. Door een oude vriezer te vervangen door een energiezuinig model kun je jaarlijks flink besparen op de energiekosten.

In de tabellen zie je het energieverbruik en de stroomkosten per energieklasse en type vriezer.

Vrieskist

Energieklasse Stroomverbruik Stroomkosten Besparing (15 jaar)
D 179 kWh € 80,- € 745,-
E 221 kWh € 100,- € 460,-
F 289 kWh € 130,- € 0,-

Vrieskast

Energieklasse Stroomverbruik Stroomkosten Besparing (15 jaar)
C 173 kWh € 78,- € 750
D 207 kWh € 93,- € 520
E 229 kWh € 103,- € 370,-
F 284 kWh € 128,- € 0,-
levensduur vriezers

Bouwkwaliteit vriezers en levensduur

Bij het schatten van de verwachte levensduur van jouw vriezer speelt de bouwkwaliteit ook een grote rol. Onze partner Coolblue bepaalt dit op basis van 3 klasses; topklasse, middenklasse en basisklasse. Een vrieskast of vrieskist van hoge kwaliteit zal natuurlijk langer meegaan dan een basis vriezer. Om de kwaliteit te bepalen kijken we naar de volgende kenmerken:

  • Anti-ijsvorming: functies als No Frost en Low Frost gaan ijsvorming in de vriezer tegen.
  • Anti-vacuüm deurgreep: zorgt voor minder snelle slijtage van de deurrubbers.
  • Bewaartijd bij stroomuitval: hoe langer de bewaartijd hoe beter de vriezer isolatie.
  • Indrukbaar deurrubber: deurrubbers zijn makkelijker te vervangen indien nodig.
  • Inverter compressor: slijt minder snel dan een normale compressor.
  • LED lamp: gaat langer mee en is energiezuiniger.
  • Omgevingstemperatuur: heeft invloed op de vriesprestaties in koude of warme perioden.

Topklasse vriezer

Een topklasse vriezer is gemaakt van zeer hoogwaardige materialen en gaat langer mee. Ook beschikt zo'n diepvries over technieken zoals No Frost om ijsvorming tegen te gaan. Door de inverter compressor is de machine stiller en energiezuiniger. Dit zijn de beste vriezers die op de markt te kopen zijn.

In deze categorie vinden we onder andere Miele vriezers, Liebherr vriezers en Bosch vriezers.

Middenklasse vriezer

Een middenklasse vriezer heeft een conventionele compressor, deze slijt sneller dan een inverter compressor. Daarom is het belangrijk dat zo'n diepvriezer wel beschikt over anti-ijsvorming, zoals No-Frost of Low Frost. Om in deze klasse te vallen moet een vriezer tenminste 50% van de genoemde kenmerken bezitten.

In deze categorie vinden we onder andere AEG vriezers, Siemens vriezers en Haier vriezers.

Basisklasse diepvriezer

Kies je voor een basisklasse vriezer? Dan ga je dus voor een lagere aanschafprijs. Je levert dan wel in op kwaliteit van de gebruikte materialen en technieken. Zo hebben de meeste modellen geen anti-ijsvorming functie, waardoor het voor de levensduur extra belangrijk is om zelf regelmatig de vriesruimte te ontdooien en schoon te maken.

In deze categorie vinden we onder andere Inventum vriezers, Zanussi vriezers en Exquisit vriezers.

vriezer levensduur

Hoe lang gaat een vriezer mee?

Voor de levensduur van een vriezer mogen we gemiddeld 15 jaar rekenen. We spreken dan wel over de technische levensduur. Dit houdt in dat de vrieskast na die periode 'op' is en mankementen gaat vertonen die niet eenvoudig meer te repareren zijn. Eventuele reparatiekosten overstijgen de kosten voor het kopen van een nieuwe vriezer. Onder de economische levensduur verstaan we de periode waarin de vriezer wordt afgeschreven. Hiervoor wordt vaak 8 tot 10 jaar gehanteerd.

Optimaal genieten van de vriezer levensduur? Ga dan voor een topklasse vriezer. Deze modellen gaan het langst mee, omdat bij de productie hoogwaardige materialen zijn gebruikt. Een budget vriezer is aantrekkelijk, maar zal in de regel een stuk minder lang meegaan. Goedkopere materialen zullen immers sneller stuk gaan. Bovendien zorgen de minder geavanceerde technieken voor snellere slijtage.