Kan een (diep)vriezer in de schuur / garage?

Kan een (diep)vriezer in de schuur / garage?

Heb jij een kleine keuken en geen ruimte voor een grote diepvriezer? Dan zou het een logische gedachte zijn om een vrieskast of vrieskist in de schuur te plaatsen. Zo creëer je genoeg ruimte voor alle restjes, pizza's en diepvriesgroenten. Ben jij van plan om een vriezer in een koude ruimte te plaatsen? Zoek dan wel goed uit of jouw vriezer hier geschikt voor is. Kan een (diep)vriezer in een schuur of garage geplaatst worden? In deze blog op Slimster.nl leggen we je precies uit waar je rekening mee moet houden!

Is de ruimte geïsoleerd?

Als eerst is het belangrijk om te weten hoe koud het precies kan worden in de ruimte waar je de vriezer wilt plaatsen. Hang een goede thermostaat op in je schuur, garage of kelder. Op een winterdag kun je dan precies zien hoe laag de temperatuur wordt. Pas daarna kun je bepalen of het merk vriezer dat je op oog hebt geschikt is. Vaak kunnen we onderscheid maken tussen een geïsoleerde en niet geïsoleerde schuur of garage.

Vriezers in geïsoleerde ruimte

Wil je een vriezer in een koude ruimte plaatsen? Als de omgevingstemperatuur in de ruimte nooit onder de 10 graden Celsius komt kun je stellen dat deze goed geïsoleerd is. In dit geval is er een redelijk ruim aanbod vrieskasten en vrieskisten die je kunt kopen. Kijk dan naar de klimaatklasse van de vriezer. Deze staat altijd op het merk-label, maar ook op het energielabel.

De vriezers met klimaatklasse SN, SN-T of SN-ST zijn geschikt. Zij hebben namelijk een minimumtemperatuur van 10 graden. Veel merken produceren vriezers met klimaatklasse SN, zoals AEG. Maar ook Bosch vriezers en Siemens vriezers zijn geschikt voor een koudere ruimte.

Een ongeschikte vriezer in een koude schuur plaatsen is slecht voor de levensmiddelen in de vrieskast. Deze zullen sneller bederven.

Diepvriezers in niet geïsoleerde schuur

Heb je een simpele schuur of bijgarage? Dan is de kans groot dat deze niet voorzien is van goede isolatie. In dat geval wordt de ruimte in de winter kouder dan 10 graden. Is het dan helemaal niet mogelijk om een vrieskist te plaatsen? Gelukkig zijn er een aantal merken die vriezers maken die goed functioneren bij temperaturen onder 10 graden Celsius.

Helaas is hier nog geen klimaatklasse voor. Toch zijn er fabrikanten die garanderen dat de vriezer goed werkt bij temperaturen vanaf 5 graden. Sommigen blijven zelfs goed functioneren bij -15 graden Celsius. Denk hierbij aan Liebherr vriezers of BEKO vriezers met Freezer Guard technologie.

Klimaatklassen vriezers

Zoals gezegd: er zijn verschillende soorten klimaatklassen. Deze klassen geven aan onder welke temperatuur een vriezer goed functioneert en onder welke temperaturen dit hoogstwaarschijnlijk niet het geval zal zijn. Er zijn vier soorten klimaatklassen, met als laagste minimale temperatuur 10 graden Celsius en als hoogste maximale temperatuur 43 graden Celsius.

Minimumtemperatuur Maximumtemperatuur
Klimaatklasse N 16 graden Celsius 32 graden Celsius
Klimaatklasse ST 16 graden Celsius 38 graden Celsius
Klimaatklasse T 16 graden Celsius 43 graden Celsius
Klimaatklasse SN 10 graden Celsius 32 graden Celsius

Let op: er zijn ook combinaties mogelijk. Zo zijn er veel vriezers met klimaatklasse SN-T. Deze zijn dus geschikt voor een omgevingstemperatuur van 10 tot 43 graden Celsius.

vriezer koude ruimte

Risico’s vriezer in te koude garage of schuur

Kan het kwaad om een vriezer in een koude ruimte te plaatsen, terwijl deze daar misschien niet gebouwd voor is? Ja, al zal de vriezer zelf niet direct kapotgaan. Het is vooral nadelig voor de levensmiddelen die je in de diepvrieskist bewaard. Het drukverschil dat de binnenkant van de vriezer ten opzichte van de omgeving buiten heeft te klein zal zijn, waardoor de thermostaat later in zal schakelen.

Hierdoor duurt het langer voordat de compressor inschakelt en zal de temperatuur in de vriezer automatisch oplopen. Omdat de temperatuur hoger wordt in de vriezer zullen jouw producten minder diep ingevroren raken. Hierdoor hebben bacteriën vrij spel en worden etenswaren dus minder gezond opgeslagen.

Veel mensen staan er niet bij stil, maar de klimaatklasse geeft aan in wat voor soort ruimte jouw vriezer kan staan. Als deze niet goed kan functioneren in een ruimte waarbij de temperatuur lager is dan 18 graden (klimaatklasse T), dan is het niet verstandig om het apparaat in de schuur te plaatsen.

Andersom geldt dit ook: kan een vriezer temperaturen hoger dan 32 graden niet goed aan, dan is het apparaat niet geschikt voor tropische landen. Wil je een vriezer kopen en in de schuur of garage plaatsen? Let dan altijd goed op de klimaatklasse!