Vriezer bromt / maakt geluiden

Vriezer bromt / maakt geluiden

Als jouw diepvriezer een brommend geluid maakt, komt dit meestal doordat hij niet waterpas staat. Er kunnen echter meerdere redenen zijn voor de geluiden die jouw vriezer maakt. Slimster legt de meest voorkomende oorzaken uit en vertelt wat jou hier eventueel aan kunt doen om het probleem snel te verhelpen.

Vriezer laten repareren?

  • Ervaren specialisten
  • Bespaar tijd & geld
  • Vergelijken = beste deal
  • Werkzaam in jouw regio
  • Tot 2 vrijblijvende offertes

Vriezer reparatie

Zoemend geluid compressor

Het geluid kan afkomstig zijn uit de compressor van de machine. In dat geval hoor je een bonkend geluid met trillingen. Het geluid valt ook te beschrijven als ‘zoemend’. Dit is echter geen verkeerd geluid, want het geeft juist aan dat de compressor goed werk levert.

De compressor is de motor van het apparaat dat de pomp aandrijft. Als je een zeer scherp krakend geluid ondervindt, dan kan dit worden veroorzaakt door het leidingsysteem dat uitzet en inkrimpt doordat de kast ontdooit of juist vriest. Dit zijn normale processen.

vriezer zoemend geluid

Krakend geluid vriezer

Je kan ook te maken krijgen met een krakend, tikkend geluid. Ook dit is een normaal geluid van de machine en het betekent dat de behuizing en verdamper goed werken. Tussen deze twee elementen vindt een thermische expansie plaats, wat volkomen normaal is. Je kan het geluid meerdere keren per dag horen, maar het is geen slecht geluid. Ook het krakende geluid betekent dat de machine prima in orde is.

krakend geluid vriezer

Borrelend geluid diepvries

Heb je te maken met een borrelend, klotsend geluid in jouw vriezer? Dan wordt dit veroorzaakt door het koelmiddel dat door het leidingsysteem gaat. Ook deze geluiden zijn volledig normaal. Heb je echter te maken met extreme geluiden, dan kan je de vriezer beter uitzetten en laten maken door een monteur.

vriezer borrelend geluid

Klikkend geluid thermostaat

Daarnaast kan het zo zijn dat jouw vriezer een klikkend geluid heeft. Dit is het geluid dat ontstaat doordat de thermostaat de compressor aanstuurt. Dit resulteert in klikgeluiden als de thermostaat in- en uitschakelt.

vriezer klikkend geluid

Trillend geluid

In het geval van een trillend (of ratelend) geluid ligt dit vaak aan het leidingsysteem. Dit kan de muur van een huis raken of iets anders raken. Zorg ervoor dat de vriezer recht staat en nergens tegenaan komt, waardoor het vervelende geluid wordt veroorzaakt. Het kan ook worden veroorzaakt doordat er iets op de vriezer ligt. Het apparaat dient daarnaast recht te moeten staan, dus controleer dit voor de zekerheid even met een waterpas.

vriezer trillend geluid

Expertsforum

Afhankelijk van welk model en merk vriezer je hebt, kan er daarnaast iets anders aan de hand zijn. Maak een topic aan op de Slimster Community en beschrijf hier duidelijk wat er aan de hand is. Vermeld ook het merk en het model van de vriezer. Je krijgt hier snel een professioneel antwoord op jouw vraag of een oplossing voor jouw probleem, als onze experts je kunnen helpen.