Waarom een accu / batterij in de vriezer leggen?

Waarom een accu / batterij in de vriezer leggen?

Warmte is niet goed voor accu's en batterijen en koude plekken zijn beter. Als jouw accu steeds korter meegaat, kan je deze eens een nachtje in de vriezer leggen. Doe hem in een plastic zakje en vries hem in. Hierna zal hij het een klein tijdje beter doen, al snel zal de accu echter weer terugvallen in zijn oude patroon. Om de accu tijdelijk een oppepper te geven is de accu invriesmethode dus geschikt, maar een blijvende oplossing is het niet.

Ontdooien van de accu

Het is belangrijk dat je de accu na het plaatsen in de vriezer even laat ontdooien. Voor de zekerheid kan je deze 12 uur laten ontdooien, zodat de accu weer op normale kamertemperatuur is. Als je vervolgens de accu in jouw apparaat stopt, is de kans aanwezig dat deze tijdelijk weer iets beter gaat werken.

Het effect duurt meestal enkele weken, maar er zijn ook gevallen bekend van accu’s die het weer volledig deden. Ga hier echter niet vanuit, want in vrijwel alle gevallen is er maar één echte oplossing: het kopen van een nieuwe accu of batterij.

Beste vriezer kopen? Bekijk onze test!
Beste vriezers

Batterij in koelkast of vriezer leggen?

Er wordt ook gespeculeerd dat de accu in de koelkast dient te worden gelegd om deze truc uit te voeren. Dit is een fabel, want de temperatuur in de koelkast is niet laag genoeg om hetzelfde effect te hebben op de accu als de vriezer. Wel kan de koelkast dienen als een goede opslagplaats voor jouw accu, omdat deze apparatuur het langst meegaat wanneer het bewaard wordt op een koude plek. Zorg er ook in dit geval voor dat je de accu bewaart in een plastic zakje, zodat deze afgesloten is van andere producten in de koelkast.

batterij in vriezer leggen

Accu langer mee

Naast de vriezer- en koelkast methode is het voor de levensduur van jouw accu of batterij belangrijk om er goed mee om te gaan in het dagelijks gebruik. Zorg er daarom voor dat je jouw apparaat pas opnieuw oplaadt als de batterij helemaal leeg is. Zo doe je het langst met jouw batterij en geef je jouw accu de beste behandeling. Dit geldt voor alle apparatuur waarbij gewerkt wordt met een batterij en/ of accu op Nikkel basis.

Tegenwoordig bevatten veel (smartphone)batterijen Lithium en bij dit soort batterijen werkt het net even anders. Hier is het niet nodig om pas op te laden wanneer de batterij helemaal leeg is. Wanneer jouw batterij tussen de 20% en 80% zit kan je deze prima opladen zonder dat de batterij lui wordt. Let er echter wel op dat je de batterij niet langer in de oplader laat zitten dan nodig!