Vriezer met (transport)schade, kan dat kwaad?

Vriezer met (transport)schade, kan dat kwaad?

Transportschade bij een vriezer kan ontstaan wanneer je het apparaat op een verkeerde manier hebt vervoerd. Deze dient namelijk rechtop vervoerd te worden en niet op de kop of schuin. Anders kan er namelijk olie uit de compressor in de verdamper terecht komen. Heb je jouw vriezer desondanks verkeerd vervoerd en heb je hierdoor te maken met transportschade, dan kan je deze in veel gevallen nog wel gebruiken.

Energiezuinige vriezers vergelijken

Verschillen in vriezer schade

Transportschade kan zich op veel manieren uiten. Je apparaat kan zo hard zijn aangetast dat deze niet meer goed functioneert, maar de schade kan ook licht zijn. In dat geval kan een gevolg zijn dat de thermometer in jouw apparaat iets minder accuraat werkt. Om te bekijken of de vriezer nog werkt sluit je deze aan op het stopcontact.

Gaan de lichtjes branden en wordt de vriezer langzamerhand koud? Dan lijkt er niet veel aan de hand te zijn en kan je het apparaat nog gewoon gebruiken. Door de lichte mankementen aan de thermometer zou het wel zo kunnen zijn dat de vriezer iets minder energiezuinig is geworden. Kijk ook op het expertforum om te raadplegen of de diepvriezer nog werkt.

transportschade vriezer

Expert inschakelen

Als het apparaat het nauwelijks meer doet is het verstandig om niet zelf aan de vriezer te gaan sleutelen, maar om een expert in te schakelen die naar jouw vriezer kan gaan kijken. Een vakman heeft verstand van de mechaniek achter een vriezer en kan deze - indien mogelijk - repareren. Als je een dure vriezer hebt, loont het in de meeste gevallen om een expert in te schakelen, maar is jouw vriezer al tien jaar oud? Denk er dan eens over na om een volledig nieuw model aan te schaffen. Vriezers worden namelijk steeds energiezuiniger, waardoor je extra kunt besparen op energiekosten.

Nieuwe vriezer kopen? Bekijk de test!
Beste vriezer

Vriezer van stroom afsluiten + 24 uur rust

Voordat je kijkt of jouw diepvriezer het nog doet is het wel belangrijk om deze (uiteraard in rechtstaande positie) minstens 24 uur van het stroom afgesloten te hebben, zodat de olie terug naar de compressor kan zakken. Deze tijdslimiet geldt voor zowel verkeerd vervoerde vriezers als voor ‘oude’ vriezers (van ongeveer 10 jaar oud). Goed vervoerde ‘nieuwe’ vriezers hoeven doorgaans veel korter van de elektriciteit. In de handleiding van iedere vriezer staat hoe lang het apparaat afgesloten moet zijn na een verhuizing of verplaatsing. Dit varieert van slechts 30 minuten tot vier uur.