Hoe kan ik het beste een vriezer (snel) ontdooien?

Hoe kan ik het beste een vriezer (snel) ontdooien?

Vrijwel iedereen heeft thuis een vriezer staan, om zo producten langer te kunnen bewaren. Vervelend is echter dat er na een verloop van tijd ophopingen van ijs ontstaan. Door dit ijs in de vriezer verbruikt het apparaat veel meer energie. Met een laag van 2 millimeter aan ijs verbruik je zelfs al 10 procent meer.

Bovendien kan je niet meer gebruik maken van essentiële ruimte in jouw apparaat. De oplossing kan zijn om een no frost-vriezer aan te schaffen, waardoor er geen ijsvorming meer kan ontstaan. Je kunt jouw vriezer echter ook eens in de paar maanden ontdooien. Slimster legt jou uit hoe je dit op de beste manier kunt doen.

Snel vriezer ontdooien

 1. Het ontdooien van jouw vriezer begint met het uitzetten van het apparaat.
 2. Haal vervolgens alle producten uit de vriezer. Tip: Deze artikelen kan je eventueel tijdelijk in een koelbox bewaren of – wanneer het een koude winterdag is - buiten plaatsen.
 3. Plaats zoveel mogelijk handdoeken rondom de vriezer. Tip: plaats ook bakjes en/of emmertjes in de vriezer om grote stukken ijs direct op te vangen.
 4. Veel diepvriezers (vooral bij inbouw diepvriezers) hebben onderin een 'lek klepje' welke uitschoven of uitgeklapt kan worden waardoor smeltwater via het klepje in een bak kan stromen, zie 3e foto hieronder.
 5. Het ijs zal nu smelten, iets wat meerdere uren in beslag kan nemen. Tip: Blijf daarom wel af en toe kijken of het water goed wordt opgevangen en vervang indien nodig de handdoeken.
 6. Wacht vervolgens tot de vriezer ontdooit is. Tip: Verwijder alle stukken ijs die niet losgaan (voorzichtig!) met een spatel of je handen. Het is belangrijk dat de diepvriezer helemaal schoon. Oude restjes ijs worden al snel nieuwe ijsklompen.
 7. Maak hierna de vriezer schoon met een sopje met afwasmiddel en droog de vriezer ook direct even, zodat deze vrij is van ongezonde bacteriën.
 8. Nu kan het apparaat weer aan en kan je de producten weer op hun plaats leggen.
Op zoek naar de beste vriezer van dit moment?
Beste vriezers

Tips voor sneller ontdooien

 • Warme föhn: Het laten ontdooien van jouw vriezer neemt vaak uren in beslag. Helaas heeft niet iedereen hier veel tijd voor. Gelukkig zijn er manieren om jouw vriezer veel sneller te laten ontdooien. Je kunt het proces van dooien bijvoorbeeld versnellen door met een föhn tegen het ijsblok aan te blazen. Door de warme lucht smelt het ijs sneller. Dit kan je ook doen met een ventilator, die je tegenover de vriezer plaatst. Dit heeft hetzelfde effect en nu hoef je het apparaat niet de hele tijd in handen te houden.
 • Plantenspuit met warm water: Wat je ook kunt doen is een plantenspuit vullen met warm water en met dit warme water spuiten op het blok ijs. Door het de temperatuur van het water zal het ijs tevens sneller smelten.
 • Diepvries-snelontdooier: Voor het zeer snel ontdooien gebruik je een middel als WPRO diepvries-snelontdooier. Het handige aan dit middel is dat het ijs snel wordt verwijderd, terwijl je de diepvriezer niet eens uit hoeft te zetten.

  Bestel deze diepvries ontdooier spray direct online!

 • Voor vriezers met laden: Heb je een vriezer met laden? Dan kan je deze laden ook laten volstromen met warm water, om het proces te versnellen.
 • Koelkasten met vriesvak bovenin: Zit jouw vriezer bovenaan jouw koelkast? Plaats er dan eens kopjes of een pan met kokend heet water eronder. De warme damp die vrijkomt zorgt voor een sneller dooien van het ijs. Wel af en toe het warme water verversen, want in de koelkast koelt dit natuurlijk snel af.

snel vriezer ontdooien