Hoe maak ik het beste / makkelijkst een vriezer schoon?

Hoe maak ik het beste / makkelijkst een vriezer schoon?

Het schoonmaken van een vriezer is een gemakkelijke klus. Om een vriezer schoon te maken moet deze eerst worden ontdooid. Dit doe je door de vriezer uit te schakelen en deze helemaal leeg te maken. Wacht nu tot de vriezer ontdooit is. Als er stukken ijs vast zijn blijven zitten, kan je ze voorzichtig weghakken. Hierna kan je beginnen met het schoonmaken van de vriezer.

Stappenplan vriezer schoonmaken

  1. De vriezer ontdooien
  2. Sopje maken (met een beetje afwasmiddel of neutrale zeep)
  3. Binnenkant diepvries schoonmaken
  4. Buitenkant vriezer reinigen
  5. Lades terugplaatsen en vriezer weer inladen
vriezer schoonmaken

Voor- en binnenkant schoonmaken

Om de voor- en binnenkant van jouw vriezer schoon te maken, gebruik je een lauw sopje met hierin afwasmiddel of een milde allesreiniger. Een andere optie is het toevoegen van een theelepel soda. Gebruik in dit geval een eetlepel per vijf liter water. Met het doekje ga je alle delen van de vriezer goed bij langs. Probeer zoveel mogelijk schoon te maken, dus ook de gedeelten waar je wat minder gemakkelijk bijkomt.

De laden kan je – indien mogelijk – tijdelijk helemaal uit de vriezer halen om ze extra goed schoon te maken. Denk ook aan de deur, rekken en het deurrubber bij het schoonmaken van jouw vriezer. Heb je de gehele vriezer schoongemaakt? Poets dan even na met nieuw, schoon water en droog het apparaat tot slot af met een schone theedoek.

vrieskast schoonmaken

Achterkant schoonmaken

Naast het schoonmaken van de voor- en binnenkant is het ook verstandig om de achterkant van jouw vriezer te voorzien van onderhoud. Hier bevindt zich namelijk het rooster, waarmee de warmte wordt afgevoerd. Wanneer hier stofophopingen komen, kan de warmte niet meer goed weggeleid worden en verbruikt jouw apparaat meer energie.

Ga met een stofzuiger bij het rooster langs om het stof dat zich op moeilijke plekken bevindt weg te zuigen. Hierna kan je met een zeer licht natte doek een keer over het rooster heengaan, om deze vervolgens met een theedoek af te drogen. Gebruik een minimum aan water voor jouw doek, zodat je de vastgekoekte stofresten weg krijgt, maar de mechaniek van het apparaat hierbij niet aantast.

vriezer reinigen

Vriezer inladen

Heb je het apparaat schoongemaakt, dan kan je de producten weer toevoegen aan de diepvriezer. Sluit het apparaat weer aan op het stopcontact en je kunt weer een goede tijd verder met een schone vriezer. Het is aan te raden om het apparaat eens per half jaar van voor en binnen schoon te maken en om dit eens per jaar bij de achterkant te doen.

hoe vriezer schoonmaken