Kan ik een vriezer ontdooien met warm / heet water?

Kan ik een vriezer ontdooien met heet water?

Je kan jouw vriezer sneller laten ontdooien door warm water te gebruiken. Het warme water versnelt het proces van dooien namelijk aanzienlijk. Het is een handige manier om jouw vriezer snel van ijs te ontdoen wanneer je even weinig tijd heeft. Voor het ontdooien van jouw vriezer met warm water zijn meerdere mogelijke manieren. Hiervoor is het om te beginnen belangrijk dat je jouw vriezer van het slot haalt en alle producten in een koeltas of –box bewaart. Vriest het buiten? Dan kan je de artikelen tijdelijk buiten bewaren.

Manier 1: pan met kokend water

Vul nu een pan met kokend heet water. Heb je een waterkoker? Gebruik deze dan om snel aan het kokende water te komen. Giet het water in de pan en plaats deze in jouw vriezer. Sluit vervolgens de deur van de vriezer zodat de warme damp van het water niet uit het apparaat kan ontsnappen. Door de continu aanwezige warme waterdamp smelt het ijs een stuk sneller.

Wees je er wel van bewust dat door het smelten van het ijs water vrijkomt, dat je op moet vangen. Dit kan je doen door de ondergrond te voorzien van handdoeken. Daarnaast moet je het warme water in de pan zo nu en dan vervangen, omdat dit natuurlijk ook afkoelt in een vriezer. Wanneer je deze tips opvolgt zal je jouw vriezer stukken sneller zien ontdooien.

Benieuwd naar de beste vriezers van dit jaar?
Beste vriezers

Manier 2: laden met kokend water

Je kan de methode met kokend water ook toepassen op jouw vriezer laden als je deze hebt. Veel vriezers hebben namelijk verschillende laden, waarbij ijsvorming kan ontstaan. Heb je de producten uit de vriezer verwijderd? Gebruik dan opnieuw de waterkoker om een grote hoeveelheid water te koken. Als het water kookt giet je het in één van de laden. Doe dit bij iedere lade. Je hebt voor deze manier dus welmeerdere liters kokend water nodig, waardoor jouw waterkoker even overuren zal draaien.

Door het kokende water in jouw laden zal het ijs echter een stuk sneller dooien. Als ijs immers ergens niet tegen kan is het wel warm water. Wanneer al het ijs is gesmolten, verwijder je de laden even tijdelijk uit jouw vriezer en leeg je het water in de gootsteen. Was jouw laden direct even met een afwasmiddel en jouw vriezer is ook weer ontdaan van bacteriën. Door ijsvorming hebben bacteriën namelijk vrij spel en dat is natuurlijk niet de bedoeling bij een plek waar je jouw levensmiddelen bewaart.